دکمه ریست آسانسور در صورتی هرگونه خرابی و غیر فعال شدن تنظیمات، می تواند گره گشا باشد. با استفاده از این دکمه می توان تنظیمات انجام شده طی مدت زمان مختلف بر روی آسانسور را به حالت اولیه آن بازگرداند. به نوعی این دکمه ریست همان بازگردانی به تنظیمات اولیه کارخانه است. اگر چه بهترین روش پیش از استفاده از این دکمه استفاده از خدمات سرویس و نگهداری آسانسور است، اما بهرحال در صورت عدم راه گشا بودن، می توان از این دکمه نیز استفاده کرد. اما چطور می توان از آن استفاده کرد؟ و ساز و کار و عملکرد این دکمه به چه شکل است؟ در ادامه به تمامی این سوالات به همراه روش های انجام این کار می پردازیم.
آشنایی با دکمه ریست آسانسور
پیش از اینکه بخواهیم درمورد شیوه ها راه اندازی این دکمه صحبت کنیم، بهتر است با خود آن بیشتر آشنا شویم. این دکمه بر روی تابلو سه فاز قرار می گیرد. که اصلی ترین وظیفه ای که بر عهده آن است، قطع و وصل کردن مدار تغذیه تابلو فرمان می باشد. که خود این تابلو یکی از مهم ترین قسمت ها و بخش های یک آسانسور به حساب می آید. به صورت کلی با استفاده از این دکمه ریست می توان سبب روشن شدن و یا خاموشی این تابلو شد. به منظور ریست کردن تابلو، باید دکمه را از حالت یک به صفر چرخاند. سپس با انجام این کار باید منتظر بمانید، تا در حدود یک دقیقه که دکمه به حالت اولیه یک بازمی گردد. استفاده از این شیوه در مواقع خاص و ضروری استفاده می شود، که در صورت عدم نیاز و آشنایی بهتر است به آن دست نزنید.
بهتر است به منظور پیشگیری از هرگونه مشکلی، پس از چرخاندن دکمه به مدت دو تا سه دقیقه منتظر بمانید. دلیل این صبر کردن نیز به دلیل استفاده سیستم های آسانسور از برق یا باتری اضطراری است. که اگر مشکلی از برق شهری وجود داشته باشد، سبب متوقف شدن کابین آسانسور در نزدیک ترین طبقه می شوند. نکته ای که وجود دارد، این است که اگر آسانسور شما دچار مشکلات نرم افزاری شد، در این حالت بهترین زمان برای استفاده از دکمه ریبست می باشد. چرا که سبب بارگزاری مجدد در درایور کنترل و همچنین برد اصلی می شود. همچنین اگر با این کار این مشکل بر طرف نشد، احتمالا مشکل شما نرم افزاری نبوده و حتما باید از یک کارشناس کمک بگیرید.
بررسی اصلی ترین خطاهای آسانسور
همان طور که گفته شد، زمانی از دکمه ریست و یا یک کارشناس کمک می گیریم، که خود آسانسور دچار یک مشکل فنی شده باشد. با توجه به اینکه آسانسور نیز دارای بخش های زیاد و پیچیده ای است، آشنایی با اصلی ترین ارورها و خطاهای آن می تواند تا حدودی کار ما را راحت تر کند. تا بتوانیم بهتر و با آشنایی قبلی نسبت به رفع خطای موجود اقدام کنیم. در همین رابطه در ادامه به مهم ترین خطاهایی که در داخل یک آسانسور به وجود می آید و زمان استفاده از دکمه ریست آسانسور می پردازیم. که البته این موارد ممکن است بخشی از خطاها بوده اما به عنوان ارورهای رایج شناخته می شود. که در واقع یک تکنسین با توجه به تخصص و تجربه ای که دارد، می تواند به خوبی از پس کار بر بیاید.
- تنظیم شدن غلط درایو موتور آسانسور
- با وجود صدای زیادی که از موتور به گوش می رسد، اما آسانسور قادر به حرکت نباشد
- قطع شدن برق داخلی آسانسور
- بسته نشدن درب آسانسور
- وجود مشکل در رابطه با روغن کاری و یا وجود روغن ریزی
- سر و صدای زیاد و وجود یاتاقان در آسانسور در زمان کارکرد
- کهنه و فرسوده شدن شیارهای موجود
دلایل قطعی برق آسانسور
پس از اینکه پیش تر به مهم ترین دلایل و مشکلات فنی آسانسورها پرداختیم، به واکاوری هر یک نیز می پردازیم. تا بهتر بتوانیم مشکلات به وجود آمده را رفع کنیم. یکی از این دلایل که به آن اشاره کردیم، قطع شدن برق آسانسور است. این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، که اصلی ترین آن قطع برق کل ساختمان می باشد. اگرچه می توانیم به منظور پیشگیری از توقف آسانسور از موتور برق و یا باتری های برق اضطراری نیز استفاده کنیم. کاری که در اکثر آسانسورهای بیمارستانی و گاهی برخی دیگر از ساختمان ها نیز از آن ها استفاده می کنند. چرا که گیر کردن در آسانسور می تواند تجربه ای تلخ و دلهره آور برای افراد باشد. که شاید کسی علاقه ای به تجربه آن ندارد. اما اینکه چه دلایلی سبب قطع شدن بق می شود را، در ادامه ذکر می کنیم.
- بکارگیری و استفاده غیر اصولی از آسانسور
- قطع شدن برق کل ساختمان
- وجود ایرادات فنی الکتریکی و یا مکانیکی
- عدم کارکرد صحیح و ایجاد اختلال در بخش های مختلف قطعات آسانسور
تنظیم نادرست درایو موتور
یکی دیگر از دلایلی که سبب به وجود آمدن ایراد فنی در آسانسور می شود، عدم تنظیم صحیح درایو موتور می باشد. این قسمت که یکی از مهم ترین بخش ها در راه اندازی آسانسور به حساب می آید، باید به درستی تنظیم شود. چرا که تراز بودن موتور با سایر بخش ها و قطعات از اهمیت بالایی برخوردار است. در غیر این صورت باید شاهد یاتاقان موتور و حتی پوسیدگی آن باشیم. به همین منظور در صورت بازگردانی به تنظیمات اولیه، استفاده از دکمه ریست آسانسور می تواند در این مرحله کارگشا باشد. تا حداقل تنظیمات درایو به حالت قبل بازگشته و موتور کار کند. همچنین برای تنظیم مجدد بهتر است از کارشناس فنی حوزه آسانسور بهره ببرید.
در واقع بخش مهمی از آسانسورها با توجه به ساختاری که دارند، تعبیه می شوند. که شناخت و آگاهی نسبت به کارکرد آن ها بسیار مهم است. چرا که در غیر این صورت شاهد کارکرد ناقص و ایجاد مشکل فنی باشید. به عنوان مثال تکرار اتستفاده از شاسی های احضار می تواند به راحتی سبب اختلال در جریان برق و اتصالی شود. که این امر در هنگام حرکت آسانسور می تواند در باز شدن درب برای خروج نیز اثر بگذارد. حتی اگر از یک مکانیزم با کیفیتی مانند درب فرماتور استفاده نمایید. به همین خاطر در صورت هرگونه اختلال و یا مشکل از افراد متخصص این حوزه بخواهید که وارد عمل شده و در صورت نیاز از دکمه ریست آسانسور استفاده کند.
بررسی روغن و زمان روغن کاری
هامن طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، تمامی مشکلات و خطاهای آسانسور با ریست کردن آن درست نمی شود. به همین خاطر باید سری به سایر قسمت ها بزنیم، چرا که می تواند مشکل از سایر بخش ها باشد. که با تعمیر، سرویس و یا حتی تعویض آن قطعه مشکل برطرف شود. به طور مثال برخی از بخش های آسانسور به دلیل سایش با سایر قطعات دچار مشکل می شود. همین اصطکاک به وجود آمده، می تواند موجب مختل شدن حرکت صحیح آسانسور شود. به همین خاطر از روغن برای حرکت روان تر آن بخش ها استفاده می شود. همچنین عدم اجرای صحیح روغن کاری استاندارد و استفاده از مدل غیر مناسب با سایر بخش ها می تواند مشکل ساز شود. پس در صورت بوز مشکل، این بخش نیز باید کنترل شود.
البته نکته ای که باید در نظر داشت، استفاده از این شیوه در مکانیزم های مختلف می تواند متاوت باشد. در واقع در مکانیزم هیدرولیک، روغن و یا ساز و کار موجود با آسانسور کششی متفاوت است. و استفاده از روغن دان و یا روغن ریزی به منظور عملکرد بهتر آسانسور، بیشتر در مدل کششی مورد استفاده قرار می گیرد. چرا که سبب روانی حرکت سیم های بکسل شده و مانع از ایجاد اصطکاک در آن می شود. اما در مدل های هیدرولیک به دلیل استفاده از جک های هیدرولیک شرایط حرکتی متفاوت از مدل کششی است.
رفع مشکل بسته نشدن درب ها با دکمه ریست آسانسور
شاید یکی از مهم ترین مشکلات نرم افزای و از مهم ترین ایرادات فنی در این زمینه، عدم باز شدن درب ها باشد. که این مشکل می تواند دلایل زیادی داشته باشد، که یکی از آن ها مکانیزم نامناسب استفاده در درب ها می تواند باشد. که بهتر است از مکانیزم های با کیفیت همچون درب سلکوم و یا فرماتور در ساختار آن استفاده شود. به همین خاطر اگر شما نیز با این مشکل موجه شدید، بهتر است از دکمه ریست آسانسور استفاده نمایید. یا به عنوان راه حل بهتر، از یک سرویس کار و یا تعمیرکار آسانسور بهره ببرید. اما مشکلات مربوط به درب ها و عدم باز شدن آن، همان طور که گفتیم، می تواند دلایل زیادی داشته باشد. که در ادامه به مهم ترین این دلایل اشاره خواهیم کرد.
- احتمال ایجاد شکستگی در کفشک ها، و خروج آن از جای اصلی خود
- احتمال فعال شدن سنسورهای چشمی به دلیل وجود شیء یا یک مانع در بین درب
- دفرمه یا خارج شدن از فرم طبیعی لته های درب
- از بین رفتن تنظیمات استاندارد و اولیه درب ها، و یا ایجاد تغییر در حالت شاقل درب که می تواند دلایل مختلفی همچون صربه خوردن به چارچوب درب، داشته باشد
- ایجاد خطا و یا ارورهای رایج در سنسورهای چشمی آسانسور یا همان فتوسل
- ایجاد پارگی در تسمه های سر درب بالابر
- وجود مانعی در قسمت درون سیل سنسورها
عدم حرکت آسانسور بر خلاف صدای موتور آن
یکی دیگر از مشکلاتی که می تواند برای آسانسور شما به وجود بیاید، عدم حرکت آن بر خلاف صدای موتور است. در واقع در برخی از موارد ممکن است صدای موتور به نشانه حرکت احتمالی آسانسور شنیده شود، اما کابین هیچگونه حرکتی نداشته باشد. این اتفاق در اکثر مواقع در زمانی که کلید گریز از مرکز آسانسور از کار بیفتد به وجود می آید. که در این حالت ابتدا باید احتمال خرابی کلید بررسی شود. به همین منظور می توان با استفاده از آومتر به این موضوع رسیدگی و بررسی های لازم را انجام داد. همچنین در مدل آسانسور هیدرولیکی کابین به سمت طبقه پایین به آرامی حرکت و متوقف می شود. سپس پس از بررسی و در صورت نیاز می توان برای بازگرداندن شرایط در صورت مشکل فنی، از دکمه ریست آسانسور استفاده کرد.
یکی دیگر از دلایلی که می تواند در این زمان به وجود آمده باشد، قطعی در سیم پیچ کلید باشد. با توجه به اینکه کلیدها با استفاده از سیم پیچ های مختلفی کار می کنند، دلایل مختلفی وجود دارد که می تواند سبب قطعی در یکی از بخش های سیم پیچ شده باشد. به همین خاطر باید سیم پیچ را بررسی و در صورت نیاز به تعویض، آن را با یک سیم پیچ سالم جابجا نمایید. در واقع این بخش به دلیل در هم پیچیدم سیم با طول زیاد، احتمال هر گونه قطعی و یا پارگی را افزایش می دهد. بر همین اساس نیز به راحتی می تواند از کار افتاده و دچار اختلال شود. از همین رو بررسی صحیح این بخشمی تواند تاثیرات مهمی در رابطه با کل قسمت ها داشته باشد.
صدای زیاد یاتاقان ها
از دیگر عواملی که می تواند نشانه ای بر خرابی موتور و یا عدم کارکرد صحیحی آن باشد، صدای زیاد یاتاقان ها می باشد. چرا که در صورت ایجاد خرابی و ایجاد مشکل می تواند سبب خرابی کل آسانسور شود. به همین منظور باید در صورت مشاهده و شنیدن صدای زیاد یاتاقان ها باید از خرابی و عدم کارکرد موتور آسانسور خود مطمئن شوید. ضمن اینکه به دلیل اهمیت موتور و تاثیری که بر روی آسانسور دارد، تهیه بهترین آن و با تعمیر و سرویس به موقع بسیار با اهمیت است. چرا که این قطعه علاوه بر هزینه زیاد خرید، از جمله مهم ترین بخش در کل سیستم آسانسور به شمار می رود. که سبب حرکت آسانسور و جابجایی مسافران می شود.
یکی از روش هایی که شاید بتوان تا حدی این مشکل را کاهش داد، استفاده از درایوهای فرکانس متغیر است. که این درایورها به دلیل ساختاری که دارند، می توانند تا حد زیادی در مصرف انرژی نیز صرفه جویی کرده و فشار کم تری را به موتور آسانسور وارد نمایند. به همین خاطر بهتر است علاوه بر توجه به انتخاب موتور مناسب، به این مورد نیز توجه فرمایید. تا موتور شما و به صورت کلی آسانسور شما طول عمر بیشتری داشته و با هزینه نگهداری و سرویس کم تری به کار خود ادامه دهد. به همین خاطر در صورت هرگوه مشکلی فورا از دکمه ریست آسانسور استفاده نکرده و تمامی شرایط را بررسی و در صورت امکان از سایر شیوه های برای رفع مشکل استفاده نمایید.