مقاله

روش های تضمینی تنظیم سرعت درب های آسانسور

تنظیم سرعت درب آسانسور

تنظیم سرعت درب آسانسور هم در بحث سریع تر باز و بسته شدن، و کاهش ترافیک و هم در سلامت مسافران نقش بسیار مهمی دارد. در واقع این مکانیزم باید به شکلی هوشمندانه ای تنظیم شده تا نه بسیار سریع باشد که در زمان سوار شدن یا پیاده شدن مسافران با آن ها برخورد کند، و نه خیلی کند که مانع از حرکت به موقع آسانسور شود. به همین منظور تهیه درب های استاندارد در این زمینه و بکارگیری مکانیزم های با کیفیت بسیار ارجحیت دارند. از همین رو این مکانیزم ها خود دارای سرعتی استاندارد با رعایت ایمنی هستند. که در همین رابطه قابلیت تنظیم در زمان باز و بسته شدن را نیز دارند. از همین رو در این مقاله به انواع درب ها و روش هایی که می توان سرعت باز و بسته شدن آن ها را کنترل کنیم، خواهیم پرداخت.

تنظیم سرعت درب آسانسور

روش های موثر تنظیم سرعت درب های های آسانسور

یکی از نکات مهم در رابطه با درب آسانسور این است، که نزدیک به 40 درصد از حوادث ناشی از آسانسورها را شامل می شود. در واقع میزان سرعتی که در زمان باز وبسته شدن درب وجود دارد، می تواند گاهی اوقات در صورت عدم تنظیم به موقع دردسر ساز شود. به همین خاطر سرویس کاران و افراد متخصص در این حوزه، در کنار تمامی بخش ها و مراحل نصب و راه اندازی کلی آسانسور، باید به این نکته و سرعت باز وبسته شدن درب ها نیز توجه ویژه ای داشته باشند. به طور مثال یکی از استانداردها در این رابطه این است که میزان نیرو سکون در زمان بسته شدن درب، نباید بیشتر از 135 نیوتن باشد. که این میزان نیرو، باید از روی لبه های جلویی درب، و بخش های یک سوم و دو سومی درب محاسبه شود. که این نیرو با ابزار مخصوص نصابان قابلیت کاهش دارد.

در این روش نصابان میزان سرعت حرکتی درب را نیز کنترل کرده تا به میزان انرژی جنبشی 23 ژول و یا کم تر از آن دست یابد. و میزان ژول باقی مانده که برابر با 10 می باشد، در زمان باز شدن درب مصرف شود. پس به صورت کلی دو نوع تنظیم سرعت درب آسانسور باید صورت پذیرد. ابتدا کاهش نیرو 135 نیوتنی، و سپس افزایش میزان انرژی جنبشی مورد نیاز، که باید با دقت انجام شود. که همان طور که گفته شد، علاوه بر تخصص و دانش افراد که در این امر بسار مهم هsتند، استفاده از تجهیزات مناسب برای انجام این کار نیز بسیار مهم است. در واقع در این مورد در کنار سطح کیفی قطعات، باید آن ها را به درستی نصب و اجرا کرد.

کنترل تغییرات سرعت درب در گذر زمان

کنترل تغییرات سرعت درب بالابر ها در گذر زمان

به منظور کنترل سرعت درب نیز روش هایی وجود دارد. چرا که با گذشت زمان و متناسب با قطعات به کار رفته در آسانسور، این امر می تواند به شکل مثبت و یا منفی انجام شود. در واقع علاوه بر تنظیمات موجود، قطعات جانبی در اطراف نیز بسیار موثر هستند. همچنین سرعت درب، با تغییر نیروی اصطکاک امکان تغییر دارد. که این عامل همان طور که گفته شد به برخی قطعات آسانسور، مخصوصا مدل های فرسوده و یا تقلبی باز می گردد. به همین خاطر جهت تنظیم سرعت درب آسانسور خود و استفاده مناسب از آن، ترجیحا از برند قطعاتی بهره ببرید که همخوانی خوبی با یکدیگر دارند. و ترجیحا می توان از آن ها در کنار یکدیگر استفاده کرد.

یکی از نکات جالب توجه در این زمینه، تغییرات شکل ظاهری درب و شارهای موجود در آن با گذشت زمان است. در واقع این عامل یکی از موثرترین دلایل ایجاد اصطکاک و ایجاد تغییر در زمان و سرعت باز و بسته شدن درب ها می باشد. به همین خاطر بسیار توصیه می شود تا از سرویس کاران بخواهید در زمان سرویس نگهداری آسانسور، حتما نیروی وارده بر روی درب ها را بررسی نمایند. چرا که این کار می تواند ایمنی درب را تضمین کرده و سبب افزایش کارایی آن شود. ضمن اینکه این کار زمان آنچنانی نیز نیاز نداشته و در حداکثر 30 دقیقه زمان می برد. همچنین زمان بسته بودن درب با کم ترین زمان در بخش راهنمایی مورد بررسی قرار بگیرد. تا از عدم تغییر در زمان بسته بودن مطابق با استاندارد، اطمینان پیدا کرد.

عوامل مهم در دیر باز شدن درب های آسانسور

دلایل دیر باز شدن درب های آسانسور ها

بی شک سرعت دبر آسانسوری که با کندی باز بسته شود، برای مسافران خسته کننده بوده و در زمان حرکتی آسانسور اختلال ایجاد می کند. ضمن اینکه این عامل نه تنها در خسته شدن مسافران، و همچنین افزایش ترافیک ساختمان، بلکه می توان بر سایر بخش ها نیز اثرگذار باشد. تا جایی که سبب افزایش نیرو و فشار به قسمت های دیگر آسانسور نیز شود. به همین دلیل امروزه دیر بسته شدن درب های انواع بالابر و عاملی بسیار مهم در سلامت آسانسور بوده و تنظیم سرعت درب آسانسور از جمله مهم ترین اقدامات در این رابطه می باشد. چرا که این مشکل با گذشت زمان به سایر بخش ها سرایت کرده و افراد مجبور به هزینه بیشتر برای رفع مشکلات می باشند.

همواره در این رابطه، عوامل مختلفی هستند که می توانند در این امر دخیل باشند. از مشکل اصطکاک گرفته، تا چسبیدن کامل درب ها به یکدیگر و باز نشدن آن ها که این امر نیز دردسر ساز می باشد. این شرایط و باز نشدن درب، مخصوصا برای مسافران حاصر در داخل کابین آسانسور می تواند تجربه ای بسیار ترسناک و خطر آفرین باشد. به همین دلیل بسیار باید مورد توجه افراد متخصص در این حوزه و نصابان باشد. ضمن اینکه هرچقدر درب با کدی باز و بسته شود، و زمان این کار افزایش پیدا کند، میزان مصرف برق بیشتری را نیز طلب می کند. که این امر در هزینه ها و البته مصرف غیر استاندارد انرژی نیز موثر می باشد. به همین خاطر باید از دربی با کیفیت که هم مکانیزم و هم کارکرد و طول عمر مناسبی دارد، استفاده کرد.

خطا اپراتور و یا خرابی درایور

یکی از شایع ترین مشکلاتی که در روند خرابی درب ها تاثیرگذار هستند، اجرا اشتباه مراحل نصب آن می باشد. در واقع اگر در زمان نصب، به هر دلیلی سرویس کاران و نصابان نتوانند فاکتورها و استانداردهای مرتبط با درب و اجرای صحیح آن را رعایت کنند، به زودی شاهد خطا ها و عدم باز و بسته شدن صحیح آن خواهیم بود. این امر مخصوصا در مکانیزم های جدیدتر و با کیفیتی چون درب سلکوم بسیار مهم هستند. البته که شرایط نصب راحتی دارند، اما عدم نصب صحیح مانع از کارکرد اصولی آن می شود. همچنین تغییر سرویس کاران پس از نصب نیز می تواند در این امر تاثیر گذار باشد. چرا که یک سرویس کار ممکن است مطابق با روش سرویس کاران قبلی پیش نرفته این عامل سبب حرکت کند و یا بسیار سریع در درب های آسانسور شما داشته باشد.

دیگر مشکل رایج در این زمینه، مربوط به خرابی درایور و کنترل کننده درب ها باز می گردد. امروزه بیشتر درب ها مجهز به سیستم کنترل مرکزی هستند. به همین خاطر در زمان فشردن ئکمه ا شاسی احضار، این عمل در سیستم مرکزی ثبت می شود. که سبب باز و بسته شدن درب ها در زمان رسیدن کابین می شود. به همین خاطر ایجاد هرگونه مشکلی در این بخش به دلیل اهمیت و کارایی که دارد، تاثیر مستقیمی بر روی تنظیم سرعت درب آسانسور شما داشته و بسیار مهم است. به همین خاطر در صورت وجود هر گونه مشکلی یکی از بخش هایی که ممکن است دچار اختلال و خرابی شده باشد، درایور می باشد. که باید سریعا تعمیر و یا تعویض شود.

شرایط قطعات در صورت تعویض آسانسور

تعویض آسانسور و تاثیر آن بر روی سرعت درب

همان طور که می دایند، با توجه به اهمیت آسانسورها، بسیاری از ساختمان ها دارای این وسیله هستند. در ساختمان های قدیمی نیز در صورت مهیا بودن شرایط این وسیله راه اندازی و یا در مدل های قدیمی تر تعویض صورت می پذیرد. بر همین اساس ممکن است در صورت تعویض، بین قطعات مختلف از جمله بخش درب و کابین ناهماهنگی هایی بین بخش ها به وجود بیاید. بر همین اساس این مسئله می تواند بر روی بخش حرکتی و تنظیم سرعت درب آسانسور نیز اثرگذار باشد. به همین خاطر بسیار مهم است که در زمان انتخاب قطعات و یا قسمت های مختلف، به ارتباط بین این قسمت ها و همچنین سازگاری آن ها با یکدیگر توجه نماییم.

عموما تکنسین ها و نصابان، بر اساس دفترچه های شرکت های طراحی آسانسور، اقدام به نصب می کنند. اما ممکن است گاهی اوقات این کار بدون توجه به این دفترچه توسط نصابان انجام شود. که همین امر می تواند بر روی کیفیت کار و در نتیجه میزان سرعت مدنظر در بخش های مختلف اثر بگذارد. به عنوان مثال فرد جهت افزایش سرعت حرکتی، با استفاده از مکانیزم حرکتی آسانسور کششی اقدام به راه اندازی آسانسور کرده است. اما نهتهها این بخش، بلکه سرعت باز و بسته شدن درب ها نیز مطابق انتظار نیست. که این امر به دلیل عدم هماهنگی بین بخش نصب، انتخاب قطعات و دفترچه راهنما شرکت مذکور می باشد. که بهتر است به این نکته و انتخاب نصابان ماهر در زمان راه اندازی، دقت نمایید.

سیستم آرام بندها در آسانسورهای قدیمی

تا به اینجا به شرایط عمومی تنظیم سرعت درب آسانسور پرداخیتم. اما در برخی موارد آسانسورهای قدیمی تر نیز کماکان در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. که اگرچه کابین و شرایط فنی شاید شرایط خوبی داشته باشد، اما بنا به دلایلی مخصوصا عدم صرف هزینه برای کارفرما، از درب های قدیمی تر استفاده می شود. به همین منظور عمده ترین مشکل در رابطه با این درب ها بر خلاف مکانیزم های نوین و با کیفیت چون درب فرماتور و یا سلکوم، بسته شدن آرام درب می باشد. که این آرام بسته شدن با سرعت بسیار پایینی همراه بوده ک می تواند مسافران را نیز خسته کند. به همین خاطر در صورت وجود جنین مشکلی ابتدا باید شیارهای موجود در قسمت بالایی و پایینی درب را بررسی نمایید.

در صورت مشاهده هرگونه تغییر رنگ در این بخش، زنگ زدگی، وجود اشیا غیر ضرور در آن قسمت، چربی، هرگونه کثیفی و گرد و غبار و دیگر عوامل باید از بین بروند. چرا که تمامی این موارد می توانند عاملی برای آرام بسته شدن درب باشد. که در کندی آن موثر بوده و می تواند کارکرد درب را با اختلال مواجه کند. ضمن اینکه در برخی موارد آرام بسته شدن درب در انواع مکانیزم ها، می تواند علاوه بر بعد ظاهری، دارای اختلال فنی نیز باشد. که یکی از روش های بررسی و رفع مشکل در خطا فنی بوده و با خاموش و روشن کردن آسانسور شاید این مشکل برطرف شود. البته که این موارد باید به دقت توسط تکنسین ها بررسی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *