مقاله

دوربین آسانسور و شیوه نصب آن ها

دوربین آسانسور

دوربین آسانسور به منظور کنترل رفت و آمد افراد و همچنین ایجاد حس امنیت بیشتر جزو لوازم مهم و ضروری محسوب می شوند. چرا که همواره شاهد بودیم که در طی سالیان گذشته افراد از طریق آسانسور دست به کارهای زیادی زده اند. از اخاذی و دزدی گرفته، تا رفت و آمدهای مشکوک که برای افراد ساکن در ساختمان دردسر آفرین بوده است. اما امروزه آسانسورهایی که دارای دوربین هستند از لحاظ امنیت، حس آرامش بیشتری را به مسافران و همین طور ساکنین ساختمان می دهند. تا با کمک این تجهیزات نگران مسائل دیگری و هرگونه خطر و حادثه ای نباشند.

این وسیله جهت استفاده در آسانسورها و قسمت کابین، دارای تنوع مدلی بالایی است. در واقع انواع مختلفی از دوربین ها وجود دارند، که می توان آن ها را شیوه های مختلفی در کابین نصب و راه اندازی کرد. به همین منظور آشنایی با انواع آن می تواند به ما کمک کند تا بدانیم کدام یک از آن ها می تواند برای مدل آسانسورم ا بهتر و کارمدتر باشد. از همین رو قصد داریم تا در ادامه به معرفی این وسیله، تجهیزات و شرایط نصب آن بپردازیم. تا شناخت بیشتری نسبت به یکی از وسایل امنیتی و ایمنی آسانسورها داشته باشید.

اهمیت استفاده از دوربین آسانسور

اهمیت استفاده از دوربین بالابر

همان طور که اشاره شد، استفاده از این وسیله تا حد زیادی از بروز برخی از مشکلات پیشگیری می کند. چرا که وجود دوربین از تهدید مسافران، سرقت، و استفاده از آن برای سارقان جلوگیری می کند. به همین خاطر نیز همان طور که در بسیاری از اماکن دوربین ها کار گذاشته می شوند، در بسیاری از آسانسورها نیز از این وسیله استفاده می شود. این وسیله با توجه به فضای محدود داخل کابین آسانسور به صورت دید وسیع نصب و اجرا می شود. تا تمامی فضاهای داخلی را پوشش دهد. با توجه به میزان ظرفیت های کابین ها که عمدتا از چهار نفر، تا هشت نفر متغیر هستند، استفاد همی شود. البته این میزان ظرفیت بیشتر برای ساختمان های مختلف مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد. گرچه در بیمارستان ها و بخش های دیگر نیز ظرفیت بیشتر به همین میزان است.

دوربین های استفاده شده در داخل کابین ها انواع مختلفی دارند. که هر یک از آن ها مناسب برای یک نوع بالابر بوده و ویژگی های مختص به خود را دارند. به عنوان مثال برای آسانسورهای کارگاهی بهتر است از دوربین های دامی استفاده شود. چرا که ابعاد کوچک تری نسبت به مدل های دیگر دارند. ضمن اینکه با توجه به ساختار و فضای داخلی مدل های کارگاهی مناسب این وسیله نیز می باشد. همچنین برای بالابرهای نفر بر نیز بهتر است از دوربین هایی با لنز سه میلی متر استفاده نمایید. به منظور ضبط و بررسی رفت و آمد افراد به شکل مخفی نیز بهتر است از دوربین بالابر مخفی و یا سوزنی بهره ببرید. که این مدل بستگی به محل استفاده از آسانسور و شرایط و فضای داخلی آن نیز دارد.

مشخصات انواع دوربین بالابر

به دلیل اینکه چراغ های استفاده شده در کابین ها همگی اتوماتیک و خودکار هستند، به همین خاطر برای دوربین ها استفاده از مادون قرمز اهمیتی ندارد. همچنین به منظور پوشش بهتر و بیشتر فضای داخلی، زاویه ای که آن ها را نصب می کنیم بهتر است 85 تا 95 درجه باشد. همین طور لنزهای کار شده در آن نیز 2.8 یا 3.6 باشند. یکی از تکنولوژی های به کار رفته در دوربین های مداربسته بالابرها، تکنولوژی WDR می باشد. که این تکنولوژی سبب افزایش کیفیت تصویر دوربین آسانسور می شود. یکی دیگر از نکات مهم در نصب این وسایل تشکیل زاویه ای 45 درجه با افق است. چرا که جای گذاری صحیح در تشخیص هرچه بهتر افراد داخل کابین بسیار مهم است. با این زاویه می توان فضای کاملی از داخل کابین را پوشش داد.

همان طور که گفتیم، شیوه و محل قرارگیری دوربین ها بسیار مهم هستند. به همین خاطر باید به شکلی نصب شوند که حتی دکمه های داخل کابین نیز مشخص باشند. تا بتوان تشخیص داد که افراد قصد دارند در چه طبقه ای پیاده شوند. همچنین برخی از این وسایل دارای میکروفون بوده و امکان ضبط صدا را نیز میسر می کنند. تمامی کابل هایی که در نصب آن ها نیز به کار روند از نوع سه فاز می باشند. به همین خاطر احتمال ویز و کاهش کیفیت تصویر را افزایش می دهند. از همین رو در خرید یک دوربین با کیفیت و مناسب اقدام نمایید. ضمن اینکه به دلیل احتمال پارگی کابل ها هنگام حرکت و جابجایی سایر قطعات آسانسور، بهتر است از دوربین های بی سیم بهره ببرید. چرا که سیم کشی پس از راه اندازی آسانسور کمی ممکن است دردسر ساز باشد.

تکنولوژی WDR کار شده در دوربین ها چیست؟

تکنولوژی انواع دوربین مداربسته بالابر

همان طور که گفته شد، دوربین های طراحی و ساخته شده برای فیلم برداری از داخل کابین های آسانسور انواع مختلفی دارند. با توجه به اهمیت استفاده از این وسایل در بالابرها، بهتر است از مدل هایی استفاده کنیم که علاوه بر کیفیت بالا، تصاویر مناسبی را نیز در اختیار ما قرار می دهند. به دلیل کوتاهی سقف انواع کابین ها و محدودیت فضا جهت نمایش تصویر تمام کابین به شکلی با کیفیت، می توان از تکنولوژی WDR استفاده کرد. دوربین هایی که دارای این تکنولوژی هستند دارای تصاویر با کیفیت و بسیار مناسبی هستند. از همین رو پیشنهاد می شود با توجه به رزولویشن بالای این مدل از دوربین ها، خرید آن ها را در اولویت قرار دهید. چرا که نسبت به ظیط بهتر تصاویر و ارائه بهتر جزئیات در زمان فیلم برداری اقدام می کند.

در این مدل از دوربین ها با لنز قوی، و وضوح تصویر بالا، طیف وسیعی از فضای داخلی کابین ها پوشش داده می شود. تا بتوان جزپیات دقیقی را با کیفیتی مناسب از داخل کابین مشاهده کرد. این دوربین ها مخصوصا در ساختمان های با اهمیت تر و یا در بخش هایی که امنیت از اهمیت زیادی برخوردار است، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. ضمن اینکه همان طور که گفته در کابین هایی با ظرفیت کم نیز کاربرد دارد. چرا که عمدتا در این مدل ها ممکن است سقف های کابین نسبت به سایر انواع دیگر، کوتاه تر باشد. اما این کوتاهی هم مانع از پوشش مناسب محیط اطراف توسط این محصول نمی شود.در واقع طراحی سازه آسانسور و یا محیط اطراف آنچنان تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت این مدل از دوربین ها ندارد.

تجهیزات نصب دوربین مداربسته آسانسور

دوربین ها جهت نصب و راه اندازی از بخش های مختلفی تشکیل شده اند. که تمامی این اجزا و قطعات باید به درستی و به شکلی استاندارد در جای خود نصب و راه اندازی شوند. چرا که عدم نصب صحیح آن سبب اختلال در روند کارکرد دوربین بالابر خواهد شد. به صورت کلی این وسایل از دوربین مداربسته، کابل، گیرنده و فرستنده تشکیل شده اند. که هر یک دارای وظایف مشخصی بوده و سبب ارسال تصاویر می شوند. هر یک از این اجزا محل نصب مخصوص به خود را داشته و به منظور افزایش راندمان شرایط نصب خاص خود را داند. ضمن اینکه باید به خوبی در ارتباط بوده تا بتوانند تصاویر و پیام ها را به مانیتور اصلی ارسال کنند.

در واقع در ساختار آسانسورها و در بخش های مختلف آن، همواره اجرا صحیح هر یک از قسمت ها بسیار مهم است. چرا که علاوه بر راندمان بهرت همان بخش، بر روی سایر قسمت ها و بخش ها نیز اثرگذار است. به عنوان مثال در بحث نصب دوربین آسانسور باید این را در نظر داشته باشیم، که کابل و سیم کشی مربوط به برق آن، ارتباط مستقیمی با تابلو برق و سایر بخش های الکتریکی آسانسور دارد. از همین رو نباید سبب اختلال در سایر بخش ها شود. و یا در صورت استفاده از مکانیزم های با کیفیت و البته پیچیده مانند درب سلکوم نیز در این امر مهم هستند. چرا که برخی دوربین ها در کنار درب و یا در قسمت نزدیکی مکانیزم نصب می شوند. که محل سوراخ شده و یا قرار دادن دوربین و عدم تداخل آن با این بخش بسیار مهم هستند.

از همین رو در ادامه به معرفی هر یک از بخش های مهم کار شده در دوربین آسانسور می پردازیم.

دوربین مدار بسته

نصب دوربین آسانسور

در راه اندازی دوربین های داخل کابین، می توان از مدل های تحت شبکه و یا آنالوگ بهره برد. اما در صورت استفاده از دوربین های مدل تحت شبکه که به اختصار به IP نیز معروف هستند، کیفیت تصاویری بالاتری خواهیم داشت. اما به صورت کلی انواع دوربین های کار شده در داخل انواع بالابر شامل موارد ذیل می شود.

  • دوربین مدل پانوراما
  • دوربین های بولت
  • مدل دام
  • دوربین مکعبی
  • مدل سه گوش یا مثلثی
  • دوربین دید در شب (مادون قرمز)

جای گذاری و نصب این دوربین ها نیز به صورت توکار و یا روکار قابل انجام هستند. به همین منظور بهتر است دوربین ها را به صورت توکار نصب کنید. تا امکان دسترسی افراد به آن وجود نداشته و افراد نتوانند با دست آن را از کار بیندازند. محل قرارگیری دوربین های بالابر نیز در اکثر اوقات به منظور دید بهتر در بالای شستی ها می باشد. و لنز آن نیز به گونه ای کار گذاشته می شود که کم تر کسی متوجه وجود آن در داخل کابین می شود. همچنین در مدل های روکار نیز با استفاده از محافظ های مخصوص می توان آن را در قسمت بالایی درب آسانسور و یا سقف نصب کرد.

کابل دوربین های بالابر

نحوه کابل کشی دوربین بالابر

کابل ها نیز همانند دوربین ها دارای انواع مختلفی هستند. و متناسب با نوع دوربین، مدل کابل نیز تعیین می گردد. تا همخوانی بیشتری با آن داشته و کارایی بیشتری نیز داشته باشد. در واقع همان طور که می دانید با توجه به شرایط کابین و آسانسور، و همچنین ابعاد چاه، از کابل های مختلفی برای سیم کشی استفاده می شود. در صورت استفاده از دوربین آسانسور مدل آنالوگ بهتر است از کابل های مدل کواکسیال استفاده کنید. همچنین در مدل های تحت شبکه یا آی پی نیز استفاده از کابل های شبکه توصیه می شود. نحوه کابل کشی نیز در انواع مختلف می تواند هم از بالا و هم از پایین انجام شود. که تشخیص آن به نظر متخصص و نصاب باز می گردد. که کدام روش بهتر بوده و احتمال آسیب کم تری دارد.

گیرنده و فرستنده دوربین

همان طور که اشاره شد، عمدتا محل نصب دوربین ها در قسمت های جانبی کابین ها است. اما فرستنده این دوربین ها عمدتا در قسمت زیرین کابین ها قرار می گیرند. تا امکان نصب خود دوربین به سقف نیز امکان پذیر باشد. همچنین گیرنده ها نیز در چاهک آسانسور قرار داده می شوند. فرستنده و گیرنده در این حالت به شکلی رو در رو به یکدیگر سیگنال های لازم را ارسال می کنند. همچنین گیرنده توسط کابل های قرار داده شده به مرکز کنترل ضبط صدا و تصویر متصل می باشد. این بخش که به DVR و یا NVR شناخته می شود، سبب ضبط و انتقال تصاویر می شود. لازم به ذکر است که قدرت برد به حدی قوی است که اطلاعات را به راحتی به طرف مرکز کنترل می فرستد. به همین خاطر مراحل کابین سازی آسانسور در نصب راحت تر و بهتر دوربین ها هم اثرگذار است.

شیوه نصب دوربین های مدار بسته در آسانسور

یکی از بخش های مهم در راه اندازی دوربین داخل آسانسور، شیوه و شرایط نصب آن است. چرا که همان طور که اشاره کردیم، باید محل نصب متناسب با ابعاد کابین و البته مدل دوربین به خوبی تعیین شود. تا حدی که حتی انتخاب محل نصب نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چرا که گاهی ممکن است میزان کیفیت دوربین و کارایی آن بسیار بالا باشد، اما در قسمتی قرار می گیرد که امکان مشاده تمامی جزئیات در داخل کابین وجود ندارد. به همین خاطر در ادامه به نکات مهم در رابطه با شیوه نصب دوربین بالابر می پردازیم.

  • باید از کابل های با کیفیت کواکسیال مدل RG59 به منظور سیم کشی خروجی گیرنده ویدیویی به قسمت DVR بهره برد.
  • به منظور اتصال بین آنتن های فرستنده و جعبه های فرستنده باید از کابل های مدل CAT5 استفاده کرد
  • باید به منظور ارسال برق به فرستنده ها، همچنین دوربین و آنتن ها باید از منبع تغذیه 12 ولتی که به قسمت فرستنده ویدیویی متصل است، استفاه کرد. در این حالت برق توسط PoE و اترنت به قسمت آنتن ها منتقل می شود.
  • نصابان و ا سرویس کاران با استفاده از سوئیچ های دیپ بر روی آنتن، تعیین می کنند که کدام یک از سیگنال های ویدیو باید منتقل شوند. همچنین تعیین می کنند کدام یک از آن ها گیرنده هستند.

شیوه اتصال دوربین مداربسته به رکوردر

به دلیل اینکه کابین همواره در حال حرکت است، امکان ضبط تصاویر داخلی کابین کمی دشوار است. چرا که این حرکت سبب ایجاد نویز و قطعی در فرکانس ها می شود. از همین رو می توان با برخی از مراحل و نکات این امکان را در آسانسور ایجاد کرد.

  • کابل کواکسیال و تراول متصل به هم: کابلی که جهت تصویر برداری نصب می شود، توسط بست تراول وسل می شود. در این مدل اجرا به خاطر حرکت کابین، کابل دوربین نیز حرکت می کند، استفاده از این شیوه چندان جالب نیست. چرا که حرکت ناشی از کابین سبب ایجاد استهلاک و در نتیجه قطعی و پارگی کابل می شود.
  • بهره گیری از کابل های آسانسور: استفاده از این شیوه، احتمال افزایش نویز را بسیار زیاد می کند. به همین خاطر در زمانی که قصد دارید تا از دوربین آسانسور استفاده نمایید، از مدل بالنی استفاده می کنند. در صورت نبود سیم کابل اضافی برای این کار، از یک کابل کراس بهره می برند.
  • کابل کواکسیال زیر اتاقک: در این روش کابل مرتیط با دوربین، از کنار اتاقک آسانسور و از زیر آن نصب می شود. و قسمت های اضافی آن نیز در داخل و بیرون آسانسور رها می شود. در این حالت در صورت پایین رفتن آسانسور، کابل در قسمت چاه و بافر آسانسور جمع شده و به احتمال زیاد قطع و پاره می شود.
  • اتاصل بی سیم: یکی زا بهترین شیوه های اتصال دوربین بالابر به رکودر استفاده از این روش است. جایی که با استفاده از آنت های رادیویی و روترهای وایرلس می توان تصوایر را ضبط کرد. و در انواع آسانسورها و کابین های مختلف همچون آسانسور شیشه ای، کابین های لوسک، آسانسورهای معمولی و … نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *