روغن موتور آسانسور یکی از موثرترین موادی است که در کارکرد صحیح یکی از اصلی ترین قسمت های آسانسور نقش دارد. در ایران استفاده از موتورهای گیربکس دار بسیار مرسوم است. به همین خاطر و به دلیل نوع کارکرد و حالت الکترومکانیکی این نوع موتور، استفاده از روغن در آن بسیار حائز اهمیت است. چرا که در این حالت، و در مکانیزم های حرکتی انواع آسانسور، موتورها نقش محوری و بسیار مهمی را ایفا می کنند. به همین خاطر علاوه بر استفاده از این ماده انتخاب نوع آن نیز که با موتور همخوانی داشته باشد بسیار مهم می باشد. چرا که انواع روغن در روند حرکتی چرخ دنده ها تاثیرگذار هستند. و به نوعی در روند کلی این بخش مهم، و به صورت کلی بر راندمان کلی آساسنور تاثیر گذار است.
از همین رو و با توجه به اهمیت استفاده از این ماده در انواع آسانسورها، علاوه بر معرفی مشخصات آن، شما را در خرید بهترین آن نیز راهنمایی می کنیم. تا با شناخت کامل نسبت به خرید یکی از مهم ترین مواد موثر در کارکرد آسانسور خود اقدام نمایید. چرا که روغن های استفاده شده برای موتور، انواع مختلفی دارند و در شرایط خاص و متناسب با نوع آساسنور و موتور باید از انواع آن استفاده نمایید. به همین دلیل و با توجه به اهمیت این موضوع، جهت شناخت بیشتر در ادامه با ما همراه باشید.
چرا به روغن موتور آسانسور احتیاج داریم؟
همان طور که اشاره کردیم بیشترین بالابرهای مورد استفاده در کشور شامل موتورهای گیربکس دار می شود. در ساختار این نوع موتور به دلیل وجود چرخ دنده ها و به خاطر روانی کارکرد حتما باید از روغن موتور آسانسور استفاده کنیم. چرا که در کنار افزایش راندمان آن از سایش و ایجاد اصطکاک در بین چرخ دنده ها جلوگیری کرده و سبب حرکت راحت تر کابین و عملکرد کلی سیستم آسانسور می شود. البته که ویژگی های موجود در روغن ها بسیار بیشتر بوده و مزایای زیادی دارند. در واقع اگر بخواهیم سایر دلایل مهم این کار را شرح دهیم، می توانیم به موارد ذیل اشاره کنیم.
- انتقال دهنده گرما و دمای منتشر شده از سوی موتور
- جلوگیری از زنگ زدن قطعت موتور گیربکس
- افزایش طول عمر قطعات مکانیکال آسانسور
- مصرف بهینه انرژی موتور حین کارکرد
- کم کردن میزان اصطکاک بین چرخ دنده ها
- روان کردن قطعات حین کارکرد و افزایش بهره وری آن ها
- پاک کردن خرده ذرات باقی مانده قطعات
- کم کردن تکانه ها و ضربه ها
انواع روغن موتور آسانسور
در کنار برندهای مختلف که این ماده را تولید می کنند، تولید آن ها در انواع مختلفی نیز انجام می شود. در واقع روغن های موتور، محدود به یک مدل نبوده و انواع گوناگونی دارد. چرا که همان طور که پیش تر نیز گفتیم، روغن های استفاده شده در موتورها و آسانسورهای مختلف متفاوت است. چرا که باید با اجزای موتور و ساختار آن همخوانی داشته باشد. به همین خاطر در کنار برندهای متفاوت انواع روغن ها سازگار با موتور های مختلف تولید می شود. همچنین باید نسبت به اجرا و تعویض آن نیز اشراف کافی داشته و حتما از یک متخصص برای این کار بهره ببرید. در همین رابطه می توان انواع این ماده را به سه دسته اصلی تقسیم بندی کرد. روغن هایی که تاثیر بسزایی در حرکت کابین آسانسور و عملکرد کلی آسانسورها دارند.
1- روغن اتوماتیک
2- روغن طبیعی (مینرال)
3- روغن ترکیبی و شیمیایی
روغن موتور اتوماتیک
این روغن به شکلی اتوماتیک و خودکار با تغییر دما، دارای غلظت متفاوتی خواهد شد. با این ویژگی می توان از آن در فصول مختلف، سرما و گرما بدون هیچ نگرانی استفاده کنیم. و با تغییر غلظتی که به صورت خودکار انجام می دهد، میزان بازدهی موتور را به طرز چشمگیری نیز افزایش می دهد. به این نوع روغن، روغن پویا نیز گفته می شود. که بسیار مورد توجه مصرف کنندگان و افراد متخصص نیز قرار گرفته است. چرا که راندمان موتورها را به شکل قابل توجه نیز افزایش می دهد. ضمن اینکه مشکلات موجود در روغن های معمولی و اهمیت تنظیم غلظت و سایر موارد را نیز ندارد. که این امر سبب افزایش کیفیت و البته استفاده از این مدل از روغن های موتور گردیده است.
همواره یکی از مشکلاتی که مصرف کنندگان و حتی سرویس کاران آسانسور با آن سر و کار داشتن، بحث تعویض روغن آسانسورها بوده است. چرا که علاوه بر امری زمانبر، انتخاب نوع روغن، کاکرد آن و تاثیری که بر روی آسانسور دارد، را با خود به همراه داشت. با توجه به ویژگی هایی که در این مدل وجود دارد، یکی از بزرگترین دغدغه های حتی سرویس کاران نیز رفع شده است. چرا که عمده مصرف کنندگان به پیشنهاد سرویس کار نسبت به تهیه روغن موتور آسانسور اقدام می کردند. که با ایجاد تغییرات آب و هوایی ممکن بود محصول مورد نظر تاثیر مناسب خود را نداشته باشد. اما با روغن موتور نوع اتوامتیک و یا پویا و تغییر غلظت آن با توجه به دما محیط این مشکل برطرف شده است.
روغن موتور طبیعی
این نوع روغن که به نام روغن مینرال نیز شناخته می شود، به شکلی طبیعی به دست می آید. فرآیند تهیه این روغن از تقطیر همراه با فرآوری نفت حاصل می شود. از این مدل علاوه بر استفاده در آسانسورهای مختلف در صنایع خودروسازی نیز استفاده می شود. چرا که در این صنعت با توجه به نوع ساختار و مراحل ساخت اتومبیل ها، این روغن کاربردهای زیادی دارد. در واقع نوع ساختار و شیوه های تشکیل دهنده این ماده سبب شده، تا این مدل نیز همانند روغن های پویا یا اتوماتیک کاربردهای زیادی داشته باشند. به همین خاطر می توان این مدل را نیز در دسته انواع روغن موتورهای پرکاربرد و با کیفیت قرار داد. که با توجه به غلظت و روانی که دارد، می توان از آن در روغن کاری انواع موتورهای آسانسور استفاده کرد.
در واقع در ساختار کلی موتورها، و اجزای تشکیل دهنده آن ها، استفاده از روغن جهت بهبود عملکرد و قطعات الزامی است. به طور مثال حرکت سوپاپ ها در موتور اتومبیل و یا سایر موتورها به گونه ای است که این شرایط را ایجاد کرده تا از روغن استفاده شود. این روغن بر اساس نوع موتور، نوع کارکرد و مدل آن می تواند دارای غلظت ها و مدل های گوناگونی باشد. اما آنچه که در تمامی این موتورها یکسان است، اهمیت استفاده از روغن جهت کارکرد بهتر و روان موتور می باشد. که نشان دهنده اهمیت استفاده از این محصول می باشد. امری که در آسانسورها نیز نقش ویژه ای داشته و باید به درستی از آن ها استفاده کرد.
روغن موتور شیمیایی
این مدل از روغن های شیمیایی و یا ترکیبی، به صورت آزمایشگاهی تهیه و تولید می شوند. به دلیل آزمایش های مختلف و دقت بالا در زمان ساخت این روغن، کارایی آن نیز بالا بوده و مناسب برای موتورهای گیربکس دار می باشد. از جمله ویژگی های این مدل از روغن موتور آسانسور می توان به طول عمر بالا و مفید همراه با کیفیت بیشتر اشاره کرد. ضمن اینکه تحمل حرارتی این روغن نیز در مقایسه با انواع دیگر بیشتر می باشد. با توجه به اینکه اکثر آسانسورهای تشکیل دهنده در کشور ما نیز گیربکس دار هستند، از همین رو استفاده از این محصول نیز افزایش پیدا کرده است. ضمن اینکه این مدل نیز در زمان استفاده و تست کیفیت بالای خود را نشان داده است.
تاثیر نوع چرخ دنده ها در روغن کاری
همان طور که تا به اینجا آشنا شدید، علاوه بر نوع روغن ها، عامل دیگری نیز وجود دارد، که در انتخاب روغن مورد نظر اثرگذار است. در واقع موتورهای آسانسور مانند سایز اجزای اصلی یک آسانسور، مانند کابین ها، درب آسانسور و مکانیزم های مختلفی بوده، که هر کدام از چرخ دنده خاصی استفاده می کنند. که تنوع این چرخ دنده ها به دو مدل خلاصه می شود. که متناسب با نوع موتور و کاربری آسانسور، و البته متناسب با نوع چرخ دنده باید روغن مناسب آن انتخاب شود. در واقع این چرخ دنده ها هستند که سبب کارکرد موتور شده و به نوعی از جمله مهم ترین قسمت های یک موتور محسوب می شوند. به همین خاطر و با توجه به اهمیت چرخ دنده ها در این امر، در ادامه به دو مدل چرخ دنده های موتور آسانسور اشاره خواهیم کرد.
اما پیش از اشاره به این چرخ دنده ها، باید در مورد یکی از بخش های مهم آسانسور که دارای حرکت مداوم است، توضیحاتی ارائه کنیم. در واقع درب ها یکی از اصلی ترین بخش ها در صنعت آسانسور به شمار رفته که اجازه ورود و خروج مسافران به داخل و بیرون آن را صادر می کنند. به همین خاطر این بخش نیز در قسمت مکانیزم حرکتی خود، دارای ساختاری بوده که سبب حرکت درب می شود. در واقع همان طور که نوع مکانیزم و قطعات در کنار مدل روغن موتور آسانسور مهم هستند، نوع مکانیزم درب نیز در این امر بسیار مهم است. به همین خاطر نیز همواره توصیه می شود برای درب ها از مکانیزم درب سلکوم و یا فرماتور برای روانی در حرکت استفاده نمایید.
موتور آسانسور با چرخ دنده ریز
در زمانی که از چرخ دنده های ریز و یا کوچک در ساختمان موتور آسانسور استفاده شده بود، باید از روغن موتور آسانسور با غلظت کم تر استفاده شود. چرا که با توجه به نوع چرخ دنده های این مدل که ریز و کوچک هستند، هر چه روغن غلظت کم تری داشته باشد، مانع از ایجاد فشار به موتور می شود. به همین خاطر برای این مدل از چرخ دنده های موتور، روغن های رقیق تر مناسب تر می باشند. که هماهنگی بهتری نیز با چرخ دنده ها داشته و به راحتی در قسمت های مختلف آن نفوذ کرده و سبب حرکت بهتر این مدل از چرخ دنده ها می شود.
موتورهای با چرخ دنده های بزرگ
در این مدل از چرخ دنده های درشت و بزرگ تر، بهتر است که غلظت روغن موتور بیشتر باشد. چرا که هرچقدر در این مدل از موتورها غلظت روغن به کار رفته بیشتر باشد، مقاومت بالاتری از خود نشان می دهند. مقاومتی که در برابر افزایش دمایی است که به دلیل اصطکاک چرخ دنده ها به وجود آمده است. به همین علت دقت نمایید که در انتخاب روغن موتور خود متناسب با موتور و نوع چرخ دنده های دفت فراوانی به خرج دهید. چرا که تاثیر زیادی در عملکرد آن به جا خواهد گذاشت. در واقع میزان کارکرد یک آسانسور در این امر تاثیر گذار است. به عنوان مثال در آسانسور شیشه ای ممکن است از موتورهای استفاده شود که نیاز به روغن هایی با تحمل اصطکاک کم تر داشته باشد. اما ممکن است در مدل های کششی این امر متفاوت باشد.
بهترین زمان تعویض روغن آسانسور
زمان تعویض استاندارد روغن هر آسانسور درون برگه راهنمای کاتالوگ درج شده است. در بسیاری از دفترچه های راهنما زمان تعویض این کار هر 24 ماه یا 2 سال ذکر شده است. اما نکته مهم در این مورد به دلیل شرایط اقلیمی و نوع آسانسور استفاده شده می تواند متغیر باشد. ضمن اینکه مدل روغن استفاده شده برای روغن کاری نیز می تواند این زمان را تغییر دهد. در واقع در پروسه تعویض یا تمدید روغن موتور آسانسور عوامل مختلفی دخیل هستند که سرویس کار مربوطه باید آن ها را مدنظر قرار دهد.
با توجه به موارد گفته شده می توان دریافت که بهتر است زوغن موتور آسانسور کمی زودتر عوض شود. البته برای اطمینان بیشتر می توانید با یک کارشناس مشورت نمایید. اما به صورت کلی بهتر است هر 20 ماه یکبار نسبت به تعویض روغن بالابر خود اقدام نمایید. تا روند کارکرد آسانسور شما بهتر شده و دچار افت نشود. برای تعویض نیز حتما بایستی از یک سرویس کار ماهر جهت انجام این کار بهره ببرید. و بهتر است در صورت عدم آشنایی خودتان نسبت به انجام این کار اقدام نکنید.
آیا روغنکاری با روغن موتور آسانسور تفاوت دارد؟
اگر بخواهیم به صورت صریح به این پرسش پاسخ دهیم، باید بگوییم بله متفاوت است. چرا که این دو مقوله به صورت کلی با یکدیگر متفاوت بوده و کاملا جدا هستند. چرا که آسانسور با توجه به قطعاتی که دارد، و به عنوان یک وسیله مکانیکی به روغن و یا روغن کاری احتیاج دارد. این کار بیشتر بر روی مدل هایی از قطعات آسانسور انجام می شود که بیشتر در معرض اصطکاک و سایش قرار دارند. از جمله قطعاتی که می توان نام برد، به ریل ها، زنجیرها و اتصالات، سیم های بکسل و… می توان اشاره کرد. این کار و در واقع تمدید روغن که می توان آن را تعویض روغن نامگذاری کرد، از جمله مهم ترین کارهایی است که باید در سرویس های دوره ای انجام داد. چرا که از هرگونه خطر و آسیب احتمالی جلوگیری می کند.
مهم ترین نکات تعویض روغن
یکی از اقداماتی که اشاره نیز شد مربوط به زمان به موقع تعویض و نحوه انجام آن است. که می تواند در بازه های مشخص و یا در سرویس های دوره ای انجام شود. اما برای این کار نیاز است تا برخی از اقدامات و الزامات را به خوبی انجام داده تا مشکلی به وجود نیاید. که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
- تعویض روغن حتما بایستی تعویض یک متخصص و یا سرویس کار مجرب انجام شود
- پیش از تخلیه روغن قدیمی، حتما یک ظرف چند لیتری برای جمع آوری آن آماده نمایید
- می توانید روغن سوخته ای که جمع آوری کرده اید را به یکی از مراکز تعویض روغن برده و با مدل نو تعویض نمایید
- به هیچ وجه نباید دو یا چند مدل رغن مختلف را با یکدیگر مخلوط کرده و سپس به آسانسور اضافه نمایید. چرا که این کار می تواند مشکل ساز شود.
- جهت انجام مراحل تعویض روغن موتور آسانسور بهتر است جهت جلوگیری از کثیف شدن موتور و یا محفظه آن از یک قیف استفاده کنید
- با کمک گیج شیشه ای می توانید میزان وضعیه و سلامت روغن موتور را بررسی نمایید
- حتما شاسی موتور و کف آن را پس از تعویض روغن به خوبی تمیز نمایید
- به هبچ وجه از روغن موتورهایی که برای خودرو استفاده می شود، برای آسانسور استفاده نکنید
- قبل از انجام عملیات تعویض حتما باید تابلو فرمان را از مدار خود خارج نمایید
مهم ترین نشانه های خرابی روغن بالابر
اگر به موقع نسبت به روغن کاری و یا تعویض آن اقدام نمایید، با خرابی مواجه نخواهید شد. در آسانسورها کارکرد صحیح همه اجزا و بخش ها از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که کوچکترین اختلال علاوه بر مختل کردن کل سیستم می تواند خسارت های زیادی را نیز به بار بیاورد. که مهم ترین آن ایجاد حوادث و آسیب رسیدن به مسافران می باشد. به همین خاطر حتما کیفیت روغن موتور آسانسور بایستی در سرویس های دوره ای بررسی شده و پیش از خراب شدن تعویض شود.
در هر صورت اگر سیستم آسانسور با اختلال رو به رو شود، علائم خاصی را دارد. که با بررسی آن ها و یا مشخص شدن آن می توان دریافت که روغن موتور دچار مشکل شده است. مهم ترین عوامل موثر در این زمینه شامل موارد ذیل می باشد.
- ایجادحالت خمیری
- تشکیل ذرات ریز برنزی شکل در روغن
- ایجاد خرده های فلزی در روغن
- تشکیل رنگ طلایی مانند در روغن
بهترین برند روغن موتورها
در انواع روغن های تولیدی و عرضه شده در بازار، روغن های نوع ترکیبی شیمیایی همواره یکی از پر مصرف ترین ها بوده اند. چرا که همان طور که در مشخصات این روغن نیز ذکر کردیم، کیفیت و طول عمر بالا، در کنار تحمل حرارتی زیاد آن سبب شده تا از آن در انواع آسانسورها استفاده شود. به همین دلیل نیز بیشتر توصیه می شود در صورتی که این وغن با آسانسور شما سازگار بود از این مدل استفاده نمایید.
بهترین برندهای تولیدکننده روغن موتور آسانسور نیز انواع مختلفی دارند. که می توان از برندهای بهران، پاتریس، ایرانول، الوند و… نام برد. که همواره محصولات با کیفیتی را روانه بازار می کنند. البته که کارکرد هر یک از این روغ نها به عواملی که ذکر شد بستگی دارد. این که از کدام یک از آن ها با چه ویژگی برای کدام نوع موتور استفاده می کنید. اما در هر صورت شما نیز در صورت هرگونه سوال در مورد نضصب و راه اندازی، و یا خرید انواع قطعات آسانسور می توانید با گروه صنعتی مگا تماس بگیرد. این شرکت یکی از بهترین عرضه کننده انواع خدمات در زمینه آسانسور می باشد.