ریل نورد گرم آسانسور و ریل نورد سرد از تشکیل دهندگان مهم ترین قسمت راه اندازی آسانسور می باشند. چرا که همان طور که می دانید به طور کلی ریل ها، اصلی ترین بخش در هدایت صحیح کابین در داخل چاه محسوب می شوند. به همین دلیل استفاده از این قطعه در مدل های مختلف آن که می تواند در انواع گرم و سرد باشد، بسیار مهم و لازم است. این تفاوت در حالات دمایی ریل است ک باید بدانید در چه جایی از کدام یک از آن ها استفاده نمایید. به همین علت و با توجه به اهمیت ریل ها، در این مقاله به مهم ترین تفاوت ها و مشخصات انواع گرم و سرد آن می پردازیم.
اصلی ترین کاربردهای انواع ریل های آسانسور
پیش از آن که به انواع ریل های سرد و گرم بخواهیم بپردازیم، بد نیست تا با خود ریل و کاربردهای اصلی آن آشنا بشیم. همان طور که می دانید کابین آسانسور در داخل چاه آسانسور وظیفه جابجایی مسافران را برعهده دارد. این بخش از آسانسور با استفاده از مکانیزم های مختلفی همچون هیدرولیک، کششی و… حرکت می کند. که در این راه قطعات جانبی زیادی درگیر هستند که می توان به سیم های بکسل، براکت ها و البته ریل های راهنما، کابل ها و سیم های برق، سیستم های ضد سقوط و… اشاره کرد. که وظیفه حرکت صحیح کابین در داخل چاه و عدم خروج آن از مسیر اصلی بر عهده ریل ها است. ریل ها انواع مختلفی دارند که متناسب با میزان ظرفیت و البته ابعاد کابین انتخاب و در داخل چاه نصب می شوند.
ریل ها دارای اشکال مختلفی هستند که می توان به اشکال ال (L)، تی (T) و توخالی اشاره کرد. در این بین ریل نورد گرم آسانسور و یا نورد سرد وظیفه هدایت در برابر ضربه، ترمز، حرکت و… را برعهده دارد. یکی از موارد که در انتخاب ریل و یا نورد ریل بسیار مهم است، میزان باری است که باید تحمل کند. به همین علت انتخاب نورد گرم و یا نورد ریل سرد کاملا بستگی به میزان ظرفیت کابین دارد. و انتخاب آن باید مطابق با نوع کابین و میزان وزن آن انجام شود. چرا که همواره حرکت ایمن، بدون لرزش و تکان در کابین ها از اهمیت بالایی برخوردار بوده که آرامش مسافران را بر هم نزند. در غیر این صورت و عدم استفاده از این موارد، کابین و به صورت کلی آسانسور ما کارایی لازم را نداشته و استفاده از آن برای افراد آنچنان خوشایند نخواهد بود.
ریل نورد گرم آسانسور
این قطعه در دمایی بالا و در حدود 800 الی 110 درجه سانتی گراد قالب گیری می شود. جنس ساخت این نوع ریل از شمش فولادی بوده و در کوره های مخصوص نوردسازی ساخته می شود. در مراحل ساخت این قطعه شمش های فولادی با عبور از غلطک های در حال چرخش، علاوه بر شکل پذیری به حالت دلخواه، دارای مقاومت بیشتری نیز می شوند. چرا که استحکام و کیفیت در ساخت این قطعه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چرا که باید توانایی هدایت و حمل کابین به عنوان اصلی ترین بخش آسانسور را داشته باشد. که با این شیوه آماده سازی، ریل استحکام بیشتری گرفته و آماده استفاده برای چنین موقعیتی می شود. که حمل بار و تحمل میزان وزن از اهمیت زیادی در آن برخوردار است.
به منظور دستیابی به ضخامت مورد نظر، عبور ریل های گرم از مراحل مختلف لازم است. به همین دلیل شمش های فولادی در زمان عبور از غلطک های در حال چرخش در دمای بسیار بالا، موجب ایجاد اصطکاک می شود. به همین دلیل و به خاطر وجود این اصطکاک در زمان ساخت، ضخامت آن با افزایش طول آن، کاهش می باید. با این شیوه می توان به میزان ضخامت و شکل مورد نظر نیز رسید. در واقع با این شیوه هم می توان شکل پذیری دلخواه را انجام داد و به نوعی ریلی سفارشی سازی شده تهیه کرد، و هم اینکه مقاومت اصلی آن نیز حفظ شود. که تمامی این موارد در ساخت ریل های مختلف از اهمیت بسیار زیادی برخرودار هستند. که در زمان حرکت آسانسور، و توقف صحیح و هم تراز در برابر درب آسانسور موثر می باشند.
ریل نورد سرد آسانسور
همان طور که ریل های نورد گرم در راه اندازی آسانسورها بسیار با اهمیت هستند، نوردهای سرد نیز از اهمیت زیادی برخوردار هستند. اگر بخواهیم این مورد را با یک مثال توضیح دهیم، به موارد جالبی خواهیم رسید. در ساخت آسانسورهای بیمارستانی و یا تجاری، به دلیل ترافیک بالا و تحمل وزن بالا، ریل نورد گرم آسانسور قادر به تحمل فشار زیاد نیستند. به همین علت باید از نوردهای سرد که توانایی حمل بار زیادی دارند، استفاده کنیم. پس می توان با این استدلال اهمیت این مدل از ریل ها را بیابیم. ضمن اینکه می توانیم متوجه شویم که در نوردهای سرد، هدف کاهش ضخامت ورق ریل می باشد. که با این کار اما مقاومت بسیار بیشتر و مثال زدنی دارند. که با استفاده از این مدل ریل ها می توان از کابین هایی با ظرفیت بالا به راحتی استفاده کرد.
یکی از مهم ترین سوالاتی که در رابطه با نوردهای سرد وجود دارد، شیوه ساخت آن است. چرا که در کوره های داغ به منظور نازک سازی ریل نورد سرد، استفاده نمی شود. در همین رابطه باید گفت که این کار با ایجاد فشار بسیار زیاد انجام می شود. که این کار در محیط های معمولی با دمای تقریبی 200 درجه سانتی گراد انجام می شود. همچنین برای کمک به ایجاد اشکال و ضخامت مورد نظر از انواع غلطک های چهار طبقه، اقماری، و یا خوشه ای استفاده می کنند. که به نوعی شیوه ساخت متفاوت مدل های سرد در مقایسه با نوع گرم را نیز نشان می دهد. که هر کدام از آن ها با توجه به نوع ساخت دارای ویژگی ها و مشخصات فنی خاصی بوده که سبب می شود از آن ها در قسمت های مختلف آسانسور استفاده کرد.
مهم ترین تفاوت های ریل نورد گرم و سرد آسانسور
همواره برای بیان تفاوت های این دو نوع نورد ریل ها از دو روش و دو دیدگاه استفاده می کنند. ابتدا از مراحل ساخت، و دیگر کاربرد و استفاده از آن ها در آسانسورهای مختلف، که با کاربردهای گوناگونی نیز همراه است.. به همین خاطر در ادامه به معرفی هر کدام از این روش ها و تفاوت انواع ریل نورد گرم آسانسور و نورد ریل سرد می پردازیم.
- تفاوت در ضخامت: ضخامت نهایی نوردهای سرد نسبت به نورد گرم بسیار کم تر و به نوعی نازک تر است
- اختلاف دما: همان طور که پیش تر نیز ذکر کردیم، نوردهای ریل گرم در دماهای 1100 درجه و نوردهای سرد در دمای 200 درجه سانتی گرادی ساخته می شوند
- میزان اعمال نیرو در نوردسازی: در نوردسازی سرد، فشار بسیار زیادی از جانب غلتک ها به شمش فولادی وارد می شود. در نوردسازی گرم دما بسیار بالاتر بوده و غلطک ها در حال چرخش هستند.
- تفاوت نوع تیغه: میزان سختی به کار رفته در نوردهای سرد بیشتر از نوع گرم است. به همین علت نوردهای ریل سرد دارای مقاومت بیشتری نسبت به ریل نورد گرم آسانسور بوده و در زمان سقوط آسانسور یا فعال سازی سیستم پاراشوت مقاومت بهتری از خود نشان می دهد.
- تفاوت در طول عمر مفید: نورد ریل سرد دارای طول عمر بیشتری نسبت به نورد گرم بوده و پایدارتر می باشد
- کاربرد و کارایی در ظرفیت وزن کابین: نوردهای سرد در آسانسورهای با ظرفیت بیشتر و به نوعی سنگین تر کارایی داشته، اما نوردهای گرم مناسب آسانسورهای معمولی با میزان ظرفیت کم تر طراحی و ساخته شده است.
- قیمت: از لحاظ نوع قیمت، به دلیل استحکام و مقاومت بالاتر، طول عمر مفید و بیشتر، مراحل ساخت و کیفیت بالاتر و… قیمت نهایی نوردهای سرد بیشتر از نوردهای گرم است.
روش های تشخیص ریل های گرم و سرد
قبل از این که بخواهیم در مورد روش های تشخیص ریل نورد گرم آسانسور و سرد توضیحاتی ارائه کنیم، باید بدانید که ریل های راهنما مدل های مختلفی دارد. همان طور که قبلا نیز اشاره کرده ایم، ریل های راهنما بر اساس میزان ظرفیت کابین تعیین می شوند. چرا که باید بتوانند وزن و بار این بخش را به خوبی تحمل کرده و در صورت افزایش ناگهانی سرعت کابین و حرکت آن بر روی ریل ها دچار شکستگی و یا انحنا نشود. از همین رو بسته به انتخاب نمره یا شماره ریل، براکت ها و پیچ و مهره و همچنین سایر قطعات آسانسور مرتبط با آن نیز جهت اتصال این بخش به دیواره های چاه آسانسور انتخاب می شوند. ضمن اینکه انتخاب ریل ها بر اساس نوردهای سرد و گرم نیز انجام می پذیرد. که در ادامه روش های تشخیص آن و انتخاب این قطعات می پردازیم.
در مدل های T5 و T9 ریل های آسانسور، از نوردهای گرم و در مدل های T16 و T25 از نورد سرد استفاده می کنند. پس بدانید که این انتخاب بر اساس این نمرات انجام می شود. که بر اساس استانداردها و دستورالعمل های ایمنی می باشد. ضمن اینکه نکته ای که در این مورد وجود دارد، استفاده از پسوندهای مختلف بر روی ریل می باشد. که اگر روی ریلی پسوند حرف B را مشاهده نمودید، به معنای این است که ریل دارای رده های ماشین کاری شده می باشد. در واقع یعنی این ریل با استفاده از نورد گرم ساخته شده است. همچنین اگر پسوند A را ملاحظه کردید، به معنای این است که تیغه های ریل به شکل دانه دانه هستند. که در این حالت یعنی با ریل نورد سرد ساخته شده اند.
اهمیت استحکام ریل ها در کارایی هر یک
همان طور که اشاره کردیم، به صورت کلی ریل ها از جمله قسمت های مهم و تاثیرگذار در آسانسورها می باشند. که در بحث ایمنی و اامنیت و همچنین حرکت صحیح کابین موثر می باشند. در واقع شاید بتوان برای راه اندازی یک آسانسور از یک کابین با المان های کم تر، و یا یک درب بدون مکانیزم با کیفیتی چون درب فرماتور استفاده کرد، اما نمی توان ریل ها را نادیده گرفت. و از جمله بخش های مهم آسانسوری به حساب می آند. از همین رو یکی از آیتم هایی که پیش تر نیز ذکر کردیم، بحث استحکام آن ها است. که حتی در انتخاب ریل نورد گرم آسانسور و یا نورد سرد اثرگذار می باشد. از همین رو باید بدانیم که در مدل های گرم دارای 130 برینل و در ریل های سرد 300 برینل سختی وجود دارد. که این تفاوت بر کارایی ریل اثرگذار نیست.
نکته ای که در این اختلاف وجود دارد، عملکرد ریل ها در زمان پاراشوت و یا استفاده از سیستم ضد سقوط آسانسور می باشد. که در واقع در صورت رها شدن کابین و فعال شدن این سیستم به دلیل اصطکاک به وجود آمده، مدل های ریل گرم به دلیل استحکام و سختی کم تر، آسیب بیشتری می بینند.
خرید انواع ریل های آسانسور همراه با قطعات جانبی
همان طور که اشاره کردیم، ریل ها مدل های مختلفی داشته و هر کدام دارای مزایای و البته ویژگی های مخصوص به خود می باشند. ضمن اینکه در زمان نصب و راه اندازی نیز دارای نمره های متفاوتی بوده که باید با میزان ظرفیت و بار وارده هماهنگی داشته باشد. از همین رو در کنار این ریل ها سایر قطعات جانبی نیز باید متناسب با نمره و مدل آن ها انتخاب شود. که می توان به براکت ها و پیچ و مهره استفاده شده برای نصب آن ها بر روی دیواره های چاه اشاره کرد. با توجه به اهمیت این قطعات و استفاده آن ها در راه اندازی آسانسور همواره باید از مدل های با کیفیت و اصلی بهره ببرید. که متناسب با استانداردهای تعیین شده طراحی و ساخته شده اند. و البته هماهنگی موجود در کنار کیفیت در هر یک از این بخش ها نیز بسیار مهم است.
در واقع دریافت مشاوره صحیح در کنار استفاده از قطعات با کیفیت و اورجینال بسیار مهم هستند. که گروه صنعتی مگا با سال ها تجربه و تخصص در این زمینه، به عنوان یکی از قطب های اصلی در صنعت آسانسور خدمات و محصولات متنوعی را به مشتریان ارائه می دهد. که شما می توانید علاوه بر تهیه بهترین و با کیفیت ترین قطعات و بخش های مختلف آسانسور، اعم از کابین ها و یا مکانیزم های درب سلکوم و یا فرماتور و سایر قطعات را تهیه نموده و از خدمات مشاوره ای در زمان نصب و راه اندازی نیز بهره مند شوید. تا آسانسور شما با راندمانی مناسب و با طول عمر بالا به کارکرد خود ادامه دهد. از از همین رو شما می توانید همین حالا با شماره های ذیل تماس گرفته، و راهنمایی های لازم را از کارشناسان این مجموعه دریافت نمایید.