آسانسور خورشیدی، بی شک یکی از جدیدترین و احتمالا مدلی برای نسل های آینده به حساب می آید. محصولی که در نمونه های کانسپت و تست شده به ما نشان داده، دلیل طراحی آن کاهش مصرف انرژی و البته افزایش میزان بهره وری و راندمان می باشد. و احتمالا رقیبی سرسخت برای مکانیزم های جدیدتر و شاید جایگزینی مناسب برای آن ها باشد. که در این بین اصلی ترین تفاوت های آن با مدل های معمولی، احتمالا اولین سوال است که به ذهن افراد خطور می کند. چرا که چه دلایلی سبب می شود تا بتوان در آینده ای نزدیک از این مدل استفاده کرد. و یا اینکه آیا ایمنی و امنیت این مدل نیز به مانند مکانیزم های کششی و یا هیدرولیک می باشد یا نه.
همواره استفاده نیرو و انرژی خورشید مترادف با مصرف بهینه و ذخیره انرژی است. همچنین نوع طراحی آن و البته چگونگی عملکرد این مدل در مقایسه با سایر آسانسورها بسیار مهم است. ضمن اینکه نحوه چینش و نوع قطعات به کار رفته در این مدل از جمله مهم ترین سوالاتی است که افراد خواهند داشت. چرا که با توجه به مکانیزم متفاوت و مصرف انرژی منحصر به فرد در مقایسه با مدل های معمولی، آشنایی با این محصول می تواند بسیار در آینده بخشی از زندگی روزمره بشر موثر باشد. به همین خاطر و با توجه به اینکه این مدل از بالابرها به نوعی نسل جدید به حساب می آیند، بر آن شدیم تا به شکلی جامع در مورد آن توضیحاتی را ارئه کنیم. به همین خاطر تا انتهای این مقاله جذاب همراه ما باشید.
آسانسور خورشیدی چیست؟
همواره در جهان امروز و با پیشرفت تکنولوژی، بشر در تلاش است تا در حد امکان از مصرف بی رویه و هدر دادن انرژی ها جلوگری کند. به همین خاطر بسیاری از دانشمندان و محققان در تلاش هستند تا روش هایی را برای استفاده هر چه بیشتر از منابع طبیعی که به راحتی از دست می روند، به دست بیاورند. شاید یکی از مهم ترین این منابع انرژی خورشید باشد. که البته چند سالی هست با ساخت پنل های مختلف در تلاش برای جذب و ساخت نیروی برق می باشد. چرا که این منبع انرژی تجدید پذیر و در دسترس تمام کره زمین است، و می توان از آن بسیار استفاده کرد. در همین رابطه و با ساخت وسایل و مدل های گوناگون، و همراه با ساخت انواع کابین، قطعات و درب آسانسور، با استفاده از این روش نیز آسانسوری های مختلفی طراحی می شوند.
با توجه به میزان مصرف برقی که آسانسورها دارند، متخصصان در تلاش هستند تا با استفاده از روش های گوناگون علاوه بر حفظ و حتی افزایش کارایی، میزان مصرف برق آن را نیز کاهش دهند. به همین خاطر استفاده از پل ها در زمینه آسانسور خورشیدی جدیدترین روش برای رسیدن به این هدف می باشد. روشی که در بسیاری از صنایع و بخش ها تلاش می شود تا به کار رود. بر همین اساس به منظور اجرای این کار، قطعات و تجهیزات مورد استفاده نیز تغییر پیدا کرده و باید از مدل های مخصوصی برای راه اندازی این مدل از آسانسورها استفاده شود. به طور مثال می توان به استفاده از موتورهای کم مصرف و. با ولتاژی پایین اشاره کرد. که در واقع قادرند تا با برق 220 ولت شهری نیز کار کنند. که در واقع این همان چیزی است که برای راه اندازی بالابرهای خورشیدی مورد نیاز می باشد.
مزایای استفاده از موتورهای کم مصرف
همواره یکی از بخش های مهم در ساخت و راه اندازی انواع آسانسور، استفاده از موتور متناسب و با کیفیت می باشد. اما در ساخت این مدل از بالابرها، همان طور که گفتیم باید از موتوری کم مصرف استفاده نماییم. چرا که یکی از بخش های مهمی که بیشترین میزان مصرف را در آسانسورهای معمولی دارند، مدل موتور آن می باشد. همچنین یکی دیگر از دلایل استفاده از موتورهای کم مصرف میزان ذخیره انرژی بالای آن ها در مقایسه با مدل های دیگر است. در واقع در موتورهای با ولتاژ پایین می توان انرژی بیشتری نسبت به موتورهای 380 ولت به بالا ذخیر کرد. که این امر خود یکی از مهم ترین ویژگی های این مدل محسوب می شود. که می توان بر پایه قدرت آن و همچنین میزان مصرف بهینه آن حساب باز کرد.
در بالابرهای خورشیدی می توان از موتورهای کم مصرف و 220 ولت برای راه اندازی استفاده کرد. و با این کار می توان در پرداخت هزینه های اضافی و همچنین مصرف بیش از حد برق به شکل قابل توجهی انرژی صرفه جوبی کرد. همچنین با کنترل این میزان انرژی می توان جریان های مازادی که از قبل آسانسور خورشیدی وجود داشته را نیز در باتری ذخیره نمود. که در این صورت در صورت قطعی برق و یا هر مشکل دیگری به واسطه انرژی ذخیره شده در باتری، آسانسور بدون هیچ گونه مشکلی به کار خود ادامه می دهد. که این امر در آسانسورها بسیار مهم بوده و در مدل های معمولی نیز باید از باتری های جداگانه اضطراری استفاده نمود. البته این مورد تنها یکی از مزیت ها و ویژگی های موجود در این مدل از آسانسورها است.
مزیت های آسانسورهای خورشیدی نسبت به آسانسورهای معمولی
همان طور که گفتیم با افزایش جمعیت و کاهش تمایل به استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر، استفاده بیشتر از محصولات خورشیدی بسیار بیشتر شده است. چرا که علاوه بر حالت طبیعی و نامحدودی که دارد، تاثیات بهتری نیز در مقایسه با مدل های معمولی دارند. در واقع در آسانسورهایی که با استفاده از منابع طبیعی همچون خورشید کار می کنند، بسیاری از قطعات جانبی و موارد مصرفی نیز حذف می شوند. در واقع نه تنها در مصرف انرژی همچون برق، بلکه در بسیاری از موارد دیگر همچون استفاده از محصولاتی که با محیط زیست سازگار نیستند نیز متوقف می شود. به همین علت در ادامه به برخی از این ویژگی ها و مزایا می پردازیم.
- تعمیر، سرویس و نگهداری راحت تر و البته کم هزینه تر در مقایسه با مدل ها و مکانیزم های معمول هیدرولیک و کششی
- پرداخت هزینه اولیه نصب و راه اندازی آسانسور خورشیدی پس از شش سال باز می گردد، که این امر نشان دهنده توجیه اقتصادی این طرح است. که علاوه بر مصرف بسیار بهینه، و عدم استفاده از برق و انرژی این اتفاق می افتد
- صرفه جویی در حدود 70 درصد انرژی های مصرفی همچون برق، که تاثیر فوق العاده در حفظ ذخایر و انرژی دارد
- کاهش خطرات ناشی از گیر کردن در کابین آسانسور به شکلی قابل توجه، در مقایسه با سایر مکانیزم ها
- سازگاری بسیار مناسب با محیط زیست، و همخوانی با آن که این امر نیز بسیار مورد توجه فعالان و کارشناسان قرار گرفته است. که یکی از مهم ترین دلایل کار بر روی این طرح سازگاری آن با محیط زیست می باشد.
- طول عمر بسیار بالا در مقایسه با مدل های معمولی، که قادر است حتی تا بیست سال نیز عمر مفید داشته باشد
ویژگی های استفاده از باتری در آسانسور
همان طور که گفته شد، اولین ویژگی باتری ها عدم نیاز به استفاده از ژنراتور در آسانسور است. که در هزینه های جانبی نیز صرفه جویی کرده و سبب حفظ منابع انرژی می شود. اما این تنها ویژگی در این امر نیست. این قطعات به دلیل ابعادی که دارند، فضای زیادی را نیز اشغال نمی کنند. متناسب با میزان مدل باتری ها، قادر هستند از یک تا حدود یک هفته نیز انرژی مورد نیاز آسانسور را تامین کنند. همچنین استفاده از باتری ها و حذف ژنراتور به عوامل دیگری نیز وابسته است که در ادامه به مهم ترین ویژگی های حذف ژنراتورها می پردازیم.
- کاهش هزینه های جانبی همچون سرویس و نگهداری آسانسور
- کم شدن چشم گیری سر و صدا و آلودگی صوتی ناشی از حرکت آسانسور، که در ساختمان های مسکونی می تواند بسیار آزار دهنده نیز باشد.
- کم شدن میزان هزنه های اولیه برای راه اندازی ژنراتور و سایر قطعات اصلی این مدل
- آلودگ هوا موجود در ساختمان به واسطه کارکرد این قطعه کم تر شده و در سلامت محیط بسیار تاثیر گذار است
- نیازی به در نظر گرفتن محل نصب این قطعه وجود نداشته و می توان آن را در قسمت های مختلف با نظر کارشناس نصب کرد. که البته به دلیل ذخیره انرژی در قسمت هیا مختلف پشت بام و محل هایی که آفتاب گیر است، نصب می شود.
- مشکلات و سختی هایی که برای تامین سوخت ژنراتور وجود داشت، با استفاده از این روش حذف می شود
- حذف هزینه های نصب این قطعه و کاهش دستمزد نصابان، که در هزینه های کلی راه اندازی این مدل از آسانسور بسیار مهم است.
معرفی اولین آسانسور خورشیدی در دنیا
اولین مدل از این آسانسورها ابتدا توسط یک شرکت یونانی در سال 2011 رونمایی شد. که در آن این بالابر برای یک ساختمان سه یا چهار طبقه می توانست کارایی داشته باشد. همچنین یکی دیگر از ویژگی هایی که در ساخت این آسانسور خورشیدی توجه افراد را به خود جاب کرد، ابعاد آن بود. که این امکان وجود داشت تا از آن در مکان های کوچک نیز استفاده شود. که قطعا این مورد می توان گزینه بسیار مناسبی برای آسانسور خانگی نیز باشد. امروزه شرکت های دیگری در دنیا نیز اقدام به تولید این مدل آسانسورها کرده اند. که می توان به شرکت معتبر شیندلر نیز اشره کرد. اما مهم ترین مزایایی که مدل یونانی به عنوان اولین بالابر خورشیدی با خود به همراه داشت، می توان به موارد ذیل اشاره کرد.
- امکان جابجایی افراد در حدود 4 نفر و به طور متوسط میانگین ظرفیت 300 کیلوگرم
- کاهش چشمگیری 80 ردصدی میزان مصرف انرژی برق
- مقاومت مناسب در روزهای ابری و بدون تابش نور خورشید تا سه روز
- حذف و کاهش مناسب خطرات و مشکلاتی همچون گیر کردن در آسانسور و وقوع نقص فنی
- در مواقع اضطراری امکان استفاده از انرژی الکتریکی در این مدل مهیا بود
- همخوانی بسیار مناسب با محیط زیست
- سازگاری با برخی قطعات با کیفیت آسانسوری مانند مکانیزم های درب سلکوم
- عدم نیاز به راه اندازی و استفاده از اتاق ماشین
- استفاده از دو عدد باتری قابل شارژ در زمان مورد نیاز و بهره گیری از سه عدد پنل فتولتائیک
تولید آسانسورهای خورشیدی در ایران
همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، این مدل از آسانسورها طرح کانسپت بوده و هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیده اند. به همین خاطر نه تنها در کشورمان بلکه در سایر کشورها نیز شاهد استفاده از آسانسور خورشیدی نیستیم. البته که نمونه های مختلفی از آن در کشورهای مختلف مورد ارزیابی و استفاده قرار گرفته و اتفاقا نتایج مثبتی هم به همراه داشته، اما هنوز نیازمند آزمایش و تست و بررسی است. چرا که آسانسور به عنوان وسیله ای برای جابجایی وسایل و افراد، باید دارای ایمنی های مختلفی بوده و در شرایط مختلف توانایی خدمات رسانی داشته باشد. به همین منظور علاوه بر بحث ایمنی، و کیفیت کارکرد، آمادگی برای پاسخگویی به افراد در طول 24 ساعت شبانه روز نیز بسیار مهم است.
در حال حاضر کارخانه گروه صنعتی مگا خود به عنوان تولیدکننده انواع کابین های آسانسوری و همچنین عرضه کننده بهترین مکانیزم های درب آن، یعنی سلکوم و درب فرماتور محصولات بسیار با کیفیتی را روانه بازار می کند. که با توجه به هوشمند سازی سیستم نورپردازی می تواند در مصرف انرژی نیز بسیار موثر باشد. به همین خاطر شما می توانید بهترین های حال حاضر در این صنعت را در کشور از این مجموعه دریافت نمایید. برای کسب اطلاعت بیشتر و یا دریافت مشاوره انتخاب و راه اندازی آسانسور مورد نیاز خود نیز می توانید با شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید.