مقاله

شالتر آسانسور چیست و چه وظیفه ای دارد؟

شالتر آسانسور

شالتر آسانسور (Shulter) قطعه ای است مهم و کاربردی که مانع از برخورد کابین با چاهک می شود. همچنین نام دیگر این قطعه کاربردی، و بسیار مهم میکروسوئیچ آسانسور می باشد. این قطعه که از جمله لوازم ایمنی آسانسورها محسوب می شود، انواع مختلفی داشته و دارای مزیت هایی زیادی در راه اندازی آسانسورها به شمار می رود. که متناسب با نوع تابلو فرمان و کاربری بالابر و همچنین بسته به شرایط مختلف می توان از انواع آن استفاده کرد. اهمیت این قطعه به گونه ای است که حتما باید در راه اندازی انواع آسانسور مورد استفاده قرار بگیرد. به همین دلیل و با توجه به اهمیت آن میخواهیم در این مقاله به کاربردها و وظایف مهم آن بردازیم. پس تا پایان ما را همراهی کنید.

مهم ترین کاربردهای شالتر آسانسور

کاربردهای شالتر آسانسور

پس از انتخاب مدل مناسب، این قطعات در قسمت های ابتدایی و انتهایی چاه آسانسور نصب می شوند. چرا که در راه اندازی آسانسور احتمال برخورد و یا رها شدن کابین آسانسور وجود دارد. که در این حالت احتمال برخورد آن با کف چاه و یا سقف آن را افزایش می دهد. به همین خاطر با استفاده از میکروسوئیچ آسانسور از مشکل می توان جلوگیری کرد. روش کار این قطعه نیز به گونه ای است که در صورت احتمال برخورد بخش های مختلف و خروج آن ها از مسیر اصلی، سبب قطع جریان برق می شود. در این حالت سیستم ایمنی فعال شده و مانع از حرکت موتور آسانسور می شود. و کابین در هر جایی که باشد، در جای خود متوقف می شود. به شکلی که می توان نوع کارکرد این قطعه همچون کلید قطع و وصل برق می باشد.

تعداد استاندارد استفاده از شالترها بستگی به مدل و نوع تابلو های فرمان دارد. که بر همین اساس می توان از تعداد 4 تا 6 عدد از این میکروسوئیچ ها در هر آسانسور استفاده کرد. همچنین در تابلوهای فرمان درایودار نیز تعداد 4 شالتر آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد. نکته مهم در این رابطه نوع کارکرد هر یک از این میکروسوئیچ ها می باشد. که به صورت کلی کارکرد همگی آن ها به یک شکل است. اما اگر بخواهیم به صورت جزئی تر به عملکرد هر یک نگاه کنیم، با یکدیگر متفاوت هستند. در واقع هر کدام دارای وظیفه ای مخصوص به خود می باشند. که نسبت به تعداد شالترهای استفاده شده و همچنین نوع کاربری و مدل آن، می توانند نقش ها و عملکرد متفاوتی را از خود به جای بگذارند.

معرفی مدار سری ایمنی آسانسورها

یکی از روش هایی که می توان شالترها را بهتر شناخت، آشنایی و آگاهی از کارکرد مدار سری آسانسور می باشد. مدار سری به معنی این است که تمامی قطعات الکتریکی و الکترومکانیکی آسانسور پشت سر هم قرار گرفته باشند. به نوعی به شکل سری به یکدیگر وصل شده باشند. در این حالت در صورت وقوع مشکل در هر یک از این بخش ها، مدار ایمنی یا همان مدار فرمان آسانسور قطع می شود. که با توجه به ارسال دستور به تابلو فرمان سبب توقف موتور شده و در نتیجه کابین از حرکت خود باز می ایستد. چرا که همان طور که گفته شد تمامی آن ها و مدارهای متصل که ارسال کننده دستور به هر کی از قطعات بوده دستور توقف صادر می کند. ضمن اینکه فرقی ندارد مکانیزم یا نوع آسانسور شیشه ای باشد یا استیل، یا هیدرولیک و …

در این روش میکروسوئیچ آسانسور نقش محوری را ایفا می کند. که در صورت وقوع هر مشکلی وظیفه این قطعه است تا با ارسال دستور، سبب توقف کابین شده و از احتمال هر گونه حادثه ای جلوگیری کند. در واقع با فعال سازی شالترها، مدار سری متوقف می شود. به همین خاطر هم هست که اهمیت استفاده از این قطعه تا چه حد مهم بوده و همین طور کارایی لازم را دارا می باشد. ضمن اینکه با توجه به اهمیت ایمنی، همان طور که گفته شد، سازندگان از جندین فیلتر به هت حفظ سلامت مسافران داخل کابین بهره می گیرند. در واقع تنها به سیم های بکسل، سیستم ضد سقوط و یا بافر نصب شده در انتهای چاه بسنده نمی کنند. به همین دلیل ضریب خطای آسانسور کاهش و میزان ایمنی نیز به طبع آن افزایش پیدا می کند.

معرفی انواع میکروسوئیچ آسانسور

انواع میکروسوئیچ آسانسور

همان طور که اشاره کردیم این قطعات از بخش های مختلف تشکیل شده و انواع مختلفی نیز دارند. دقیقا مشابه آنچه که در مکانیزم های انواع درب آسانسور نیز شاهد هستیم. اما به صورت کلی این بخش به دو دسته اصلی تقسیم بندی می شود. که در ادامه به معرفی هر یک از این دسته ها که جزو مهم ترین قطعات و تجهیزات ایمنی آسانسور محسوب می شوند، می پردازیم.

  • شالترهای مدل غلطکی یا NF
  • شالترهای عقربه‌ای یا پروانه‌ای

حالا ذکر این نکته ضروری است که این دسته ها خود از نظر کارکرد زیر انواع مختلفی دارند. همان طور که در خاطر دارید، اشاره کردیم که این قطعات در کنار وظایف کلی و شباهتی که به یکدیگر از نظر نوع کارکرد دارند، اما در واقع تفاوت هایی نیز در آن ها وجود دارد. از همین رو میکروسوئیچ ها را از منظر کارکرد به ه دسته تقسیم می کنند. شالتر آسانسور نوع دورانداز بالا و پایین، مدل حد بالا و پایین و همچنین مدل قطع کن با سرعت تند بالا و پایین. به صورت کلی در آسانسورها دورترین این ها تعیین کننده میزان حد مجاز حرکت کابین ها هستند. که تعیین می کنند کابین تا چه سرعتی مجاز و چطور باید حرکت کند. مدل های نزدیک تر نقش شناسایی و راه اندازی را برعهده دارند. در ادامه به معرفی جامع تر دسته های اصلی این قطعات می پردازیم.

شالتر غلطکی آسانسور

در این مدل که غلطکی نام دارد، تیغه ای بر روی کابین قرار داده شده، که در صورت خروج کابین از مسیر اصلی و یا افزایش سرعت، سبب برخورد تیغه با کابین می شود. طول این تیغه که به شکل نبشی مانند در قسمتی از کابین نصب می شود، 120 تا 200 سانتی متر می باشد. که بر اساس مدل و کاربری آسانسور و همچنین ابعاد کابین متغیر می باشد. چرا که کابین ها ابعاد متفاوتی داشته که سبب می شوند بر همین اساس، برخی قطعات جانبی نیز متناسب با آن ها طراحی و مورد استفاده قرار بگیرند. تا نتیجه و عملکرد تمامی قطعات در کنار یکدیگر مثبت بوده و به نوعی هماهنگی مناسبی با هم داشته باشند. چرا که همواره در سیستم های آساسنوری، هماهنگی در بین قطعات و اجزا از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.

یکی از اصلی ترین ویژگی هایی که در این مدل از شالتر آسانسور که نوع غلطکی نام دارد، وجود دارد، حالت فنری مانند در آن می باشد. که تاثیر بسزایی در روند حرکتی و عملکردی و روان بودن این قطعه دارد. این تیغه در صورت تحت فشار بودن نیز سبب قطع جریان برق و توقف کابین می شود. که یکی از مهم ترین ویژگی های این محصول به شمار رفته و سبب افزایش بهره وری و البته افزایش میزان ایمنی در آسانسور نیز می شود. عاملی که در زمان طراحی سازه آسانسور نیز تلاش می شود تا مطابق با استانداردها و اصول ساخت رعایت شود. همچنین در صورت رفع مشکل و بازگشت فنر به حالت اولیه، جریان برق وصل شده و حرکت آسانسور همانند سابق و بدون هیچ گونه مشکلی از سر گرفته می شود.

میکروسوئیچ پروانه‌ای

میکروسوئیچ آسانسور مدل پروانه ای

یکی دیگر از انواع مهم و کاربردی میکروسوئیچ آسانسور، نوع پروانه ای آن است. این مدل به نسبت نوع غلطکی دارای نصب آسان تری می باشد. اما به هر جهت در کنار این ویژگی مثبت، دارای برخی کمبودها نیز در مقایسه با دیگر مدل دارد. در واقع در مدل پروانه ای، ایراداتی وجود دارد، که سبب افزایش میزان درصد خطا می شود. بر همین اساس و به دلیل همین ایرادات شاهد میزان کارکرد و نوع عملکرد ضعیف تر از آن نیز می باشیم. این مدل با استفاده از میله های ثابتی که بر روی قسمت یوک کابین نصب شده اند، فعال می شود. لیمیت سوئیچ در این حالت تا زمان بازگشت به حالت اولیه در صورت افزایش سرعت و یا خروج کابین از محدوده ایمن، مانع از حرکت کابین می شود. و جریان برق در این حالت قطع شده و کابین نمی تواند حرکت کند.

زمانی که کارکرد این مدل شالتر را مشاهده می کنیم، دقیقا عملکردی مشابه با مدل های غلطکی دارد. این مدل از شالترها با استفاده از لقمه آسانسور و با کمک بازوهای آهنی به وسیله یک گیره به ریل راهنما متصل می شوند. که به صورت کلی سبب کارکرد نسبتا یکسان اما با شیوه نصب متفاوت می باشد. نکته دیگر در مورد شالتر آسانسور این است که این قطعه هم مانند سایر قطعات و بخش های به کار رفته در انواع آسانسورها متفاوت است. به طور مثال همان طور که در یک آسانسور کششی شاهد استفاده از سیم های بکسل به عنوان نگهدارنده و هدایت کننده اصلی هستیم، در مدل های هیدرولیک از جک استفاده می کنیم. به همین خاطر استفاده از انواع این قطعات با توجه به نوع مکانیزم و شرایط موجود متفاوت می باشد.

شیوه کارکرد و نحوه نصب شالترهای پروانه ای

شیوه کارکرد این قطعه مدل پروانه ای، با کمک اهرمی که بر روی قسمت کابین قرار داده شده است، موجب تغییر حالات آن می شود. این بخش عمدتا به وسیله نصاب در آن جا قرار داده می شود. این بخش سبب می شود تا بخش پروانه ای یا قیچی شکل قطعه قادر به تغییر شکل باشد. همین امر سبب ایجاد فرمانی در تابلو فرمان شده، تا نسبت به دستور ارسال شده در عملکرد کلی آسانسور موثر باشد. در واقع این بخش و این شکل از طراحی قطعه سبب کارکرد بهتر و کارایی آن شده است. و به نوعی از مهم ترین و موثر ترین انواع قطعات آسانسور به شمار می رود. همچنین نوع ظاهری آن تنها به سبب عملکرد مورد نظر طراحی شده است. تا در صورت لزوم و در کم ترین زمان و با بالاترین سرعت دستور به توقف کابین دهد.

نحوه نصب این قطعه با استفاده از یک بازو از جنس آهن و با کمک چند گیره و لقمه نصب می شود. که در نهایت این گیره ها با استفاده از پیچ و مهره در جای خود قرار می گیرد. یکی از نکات مهم در نصب شالترهای پروانه ای، این است که نباید پیچ ها و قطعات آن را بسیار سفت و محکم نصب کنیم. چرا که در صورت محکم بسته شدن به ریل، می تواند سبب افزایش فشار به آن شده، و در نتیجه سبب تکان خوردن و یا از جا کنده شدن شالتر پروانه ای شود. به همین خاطر علاوه بر خروج آن از مدار اصلی، سبب اختلال در کار کل آسانسور و در نتیجه مشکلات مختلفی را به وجود می آورد. به همین خاطر همواره نوع نصب و شیوه اجرای آن نیز از اهمت بالایی برخوردار بوده که حتما باید توسط متخصص انجام شود.

خرید شالتر آسانسور با کیفیت

همان طور که ذکر کردیم، این قطعه دارای مدل های مختلفی است. که بر اساس شرایط موجود و نوع آساسنور و تشخیص متخصص مورد استفاده قرار می گیرد. از همین رو گروه صنعتی مگا به عنوان تولیدکننده کابین و عرضه کننده درب ها و انواع مکانیزم های آن، این قطعات متناسب با نوع آسانسور هیدرولیکی و یا کششی استفاده می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قطعات جانبی، و نصب و راه اندازی آساسنورها می توانید با این کارخانه تماس بگیرید.

۰۲۱-۷۶۲۱۷۹۰۷

۰۲۱-۷۶۲۱۷۷۳۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *