مقاله

معرفی تابلو برق آسانسور و تمامی اجزای آن

تابلو برق آسانسور

تابلو برق آسانسور تشکیل دهنده دو بخش مهم موتورخانه می باشد. این اهمیت در جایی مشخص می شود که موتورخانه توسط میکروکنترولرهای موجود در تابلو آسانسور کنترل می شود. در بخش کنترولرها به وسیله کنتاکتورهای فرمان و سایر اجزا این عمل انجام می شود. به همین علت نیز اهمیت تابلوهای برق در بالابرها بسیار مهم و حیاتی هستند. از همین رو شناخت جامع و راندمان اجزای آن، سبب می شود تا بالابر ما علاوه بر کارکرد بهتر، در صورت وجود کوچکترین مشکلی با شناخت این قسمت، مانع از ایجاد خسارت های بیشتر شویم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید، تا به معرفی کامل آن بپردازیم.

تابلو برق چیست؟

به صوت کلی تابلوهای برق در ساختمان سازی در قسمت های مختلفی به کار رود. هر یک از این بخش ها دارای کاربردهای مختلفی هستند. مهم ترین وظیفه این بخش کنترل و اعمال دستورات به همراه توزیع برق، در کنار محافظت از مدارها می باشد. این محافظت در برابر بارهای اضافه، اتصالات، برق گرفتگی و حتی آتش سوزی موثر است. این مدار از بخش های مختلفی تشکیل شده است. از کلیدهای مغناظیسی، اتوماتیک، رله کنترل و نمایشگر و… می توان نام برد. تابلوهای برق را به منظور ایمنی بیشتر همواره در محفظه های بسته ای می سازند، تا از دست عموم به دور باشد.

نحوه ساخت و جای گذاری بخش ها، به همراه نوع قطعات آسانسور استفاده شده در تابلوها متفاوت است. چرا که این محصول توسط شرکت های مختلف تهیه و تولید می شوند. به همین دلیل نیز نوع آن باید با مدل آسانسور شما تطابق داشته، تا بتواند کارایی مثبتی را برای آسانسور شما به ارمغان بیاورد. چرا که همواره با توجه به تنوع سیستم های حرکتی و همین طور نوع اجزا، شرکت ها مجور به استفاده از نقشه های متفاوتی هستند. مخصوصا زمانی که شاهد تولید نمونه های جدیدی هستیم که گاها نیازی به اتاقک موتورخانه و حتی به موتور نیز نیازی ندارند. ضمن اینکه مدل های خورشیدی که با نصب پنل ها با جذب انرژی خورشیدی، آسانسور را از استفاده از برق بی نیاز می کنند. که تحولی عظیم در این صنعت به حساب می آید.

تفاوت تابلو فرمان و تابلو برق آسانسور

تفاوت تابلو فرمان و تابلو برق آسانسور

همان طور که می دانید، موتورخانه های آسانسور از دو بخش تابلو برق و تابلو فرمان آسانسور تشکیل شده است. تابلوهای فرمان وظیفه کنترل کردن آسانسورها را برعهده دارند. که شامل میزان سرعت، باز و بسته شدن درب آسانسور و همچنین کنترل ترمزها می شود. همین طور وضعیت و عملکرد کابین ها و درخواست انتقال کابین در هر طبقه نیز توسط تابلو فرمان کنترل و بررسی می شود. تا در صورت عدم وجود مشکل، دستور انتقال صادر شود. به نوعی می توان گفت که بخش اصلی که سبب حرکت آسانسور می شود، تابلوهای فرمان هستند. و در صورت وجود هر گونه مشکل آسانسور از کار می افتد. این امر نیز همان طور که ذکر شد با ارسال دستور به بخش های مختلف یا قطع ارتباط برق ممکن می شود.

اما تابلوهای برق، میزان کیفیت و مسائل مربوط به برق آسانسور را مورد بررسی و کنترل قرار می دهد. با درخواست و حرکت کابین برق مورد نیاز در هر بخش تامین و تمامی مسائل توسط این بخش بررسی می شود. میزان کیفیت و کارایی تمامی اجزای این بخش بسیار مهم هستند. چرا که در صورت خرابی و یا عدم کیفیت، علاوه بر مشکل در راندمان، سبب ایجاد صداهای زیادی در کابین آسانسور نیز می شود. به صورت کلی تابلوهای فرمان دارای انواع مختلفی بوده ک هر کدام از آن ها دارای مزیت و ویژگی هایی هستند. که به منظور آشنایی بیشتر با آن ها در ادامه به معرفی هر یک از مدل های این قطعه می پردازیم و مشخصات آن ها را ذکر می کنیم.

تابلو فرمان دو سرعته (SPD2)

این مدل تابلو برق آسانسور قادر است در سیستم های مختلف با دو سرعت کار کند. در واقع به دلیل ساختار و نوع طراحی در این مدل به دلیل بکارگیری دو سیم پیچ در موتورهای آن این امکان قابل انجام است. بنابراین با این شرایط این تابلو می تواند در دو سرعت مختلف شروع به حرکت کند. نوع حرکت در آسانسورهایی که دارای این سیستم هستند ابتدا با سرعت بالا انجام می شود. در واقع موتور با دور تند از حالت سکون به حرکت در می آید تا به سرعت استاندارد برسد. میزان سرعت استاندارد نیز در آسانسورهای معمولی که در یک ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد، 1 متر بر ثانیه است. زمانی هم که آسانسور می خواهد به طبقه مورد نظر برسد، پیش از رسیدن این سرعت باید نصف شده تا راحت تر متوقف شود.

کاهش سرعت آسانسور عمدتا مرحله به مرحله انجام می شود. اما نکته مهم این است که این مراحل که عمدتا سه بار است، شوکی را به کابین وارد می کند. که چندان خوشایند و مناسب نیست. چرا که هر مرحله که با کاهش سرعت همراه است، باعث تکان خورد کابین و ایجاد استرس در افراد می شود. از نظر فنی نیز این مدل از تابلو فرمان آسانسور دارای مشکلات و نواقص مختلفی است. به طور مثال میزان مصرف برق بالا و طول عمر کم موتور از جمله این مشکلات هستند. چرا که در زمان استارت موتور به دلیل جریان ورودی بالاتر از حد استاندارد که به موتور وارد می شود، سبب این مشکل می شود. این امر در مکانیزم های نوع کششی بیشتر بوده چرا که سرعت در این مدل نسبت به نوع هیدورلیک بیشتر است.

تابلو فرمان آسانسور درایودار

در ادامه معرفی تفاوت های تابلو برق و تابلوهای فرمان به مدل تابلو فرمان درایور آسانسور می رسیم. این اینورتر که دستگاهی الکترونیکی است، جریان برق را به جریان متناوب تبدیل می کند. این کار موجب ایجاد تغییر در فرکانس و میزان ولتاژ خروجی می شود. در واقع اساس کاری در این مدل به این شیوه می باشد. استفاده از این درایور سبب کاهش میزان مصرف انرژی نیز می شود. عاملی که بسیار مورد توجه تولیدکنندگان بوده و با استقبال مناسبی نیز مواجه شده است. در واقع از مهم ترین ویژگی های آسانسورهای نسل بعدی که برخی از آن ها نیز طراحی و ساخته شده اند، همین ویژگی است. تا جایی که امورهز شاهد طراحی و تولید برخی از مدل های آسانسورهای شیشه ای نیز هستیم.

همچنین از دیگر ویژگی های این قطعه یا به نوعی تابلو فرمان مدل درایودار، می توان به محافظت از الکتروموتور و افزایش کارایی و طول عمر آن اشاره کرد. امروزه استفاده از این مدل تابلو برق آسانسور به دلیل مزیت هایی که دارد، بیشتر نیز شده است. در واقع همان طور که برای راه اندازی یک درب استفاده از مکانیزم با کیفیتی همچون درب سلکوم می تواند موثر باشد، برای آسانسور و کارکرد بهتر موتور نیز استفاده از مدل های درایوردار می تواند منساب باشد. البته که با توجه به فنی بودن این بخش، انتخاب و تشخیص کارشناس با توجه به شرایط موجود باید در اولویت باشد. چرا که می تواند در شرایط مختلف، نسبت به تهیه مدل های مختلف اقدام کرد.

تابلو درایوردار VVVF

تابلو برق درایودار VVVF

یکی دیگر از تابلوهای فرمان که کاربردهای زیادی داشته و حتی از مدل های دو سرته نیز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد، مدل تری وی اف درایوردار می باشد. این تابلو مجهز به درایور مدل الکتریکیاست که این ویژگی و قابلیت را به موتور آسانسور می دهد، تا در گشتاور و سرعت آسانسور تغییر ایجاد کند. این کار توسط اینورتر و یا همان درایور الکتریکی با تغییر سطح و میزان کنترل ولتاژ و فرکانس به سرانجام می رسد. که در نهایت چنین اقداماتی در این سطح، مانع از تغییرات آنی و ناگهانی در سرعت آسانسور شده، و سبب حرکت نرم و روان آسانسور می شود. این امر در سلامت آسانسور، عدم ایجاد تنش و استرس به مسافران، و جلوگیری از فشار و یا ایجاد اختلال در سایر قطعات نقش مهمی دارد.

نکته حائز اهمیت در این مدل از تابلو فرمان این است، که سرعت آسانسور را به شکل آنی از صفر به یک متر بر ثانیه و سپس به نیم متر بر ثانیه نمی رساند. بلکه نوع حرکت با استفاده از این نوع تابلو فرمان و دستورا ت و تاثیری که بر سایر قطعات و قسمت های مرتبط با آسانسور همچون تابلو برق آسانسور دارد، حرکتی نرم و آهسته است. که افزایش ولتاژ در این مدل کاملا تدریجی انجام شده، و به آرامی به سرعت نام آسانسور نزدیک می شود. در نتیجه با استفاده از این مدل از تابلو فرمان دیگر نیازی به نگرانی در مورد تکان های ناگهانی و لرزش در کابین نباید باشید. همچنین با توجه به وع کارکرد آن، مصرف برق به شکل بهینه صرف شده و استهلاک قطعات نیز به دلیل نوع حرکت آسانسور کاهش می باد. همچنین طول عمر کارکرد مفید آسانسور نیز بیشتر می شود.

اجزای مهم تابلو برق آسانسور

معرفی اجزای تابلو برق

تمامی منابع تغذیه تابلو برق توسط یک کابل 5 رشته ای که دارای سطح مقطع 6 میلی متری می باشد، از طریق تابلو مشاعات انجام می پذیرد. سه رشته فاز داخل کلید مینیاتوری شده و کار انتقال را انجام می دهد. همین طور قسمت نول به نول و بخش هادی نیز به زمین تابلو متصل می شوند. برای افزایش سرعت انتقال برق نیز از کلید مینیاتوری سکسونری استفاده می کنند. مهم ترین بخش هایی که توسط این قسمت تغذیه می شود شامل بخش های ذیل می باشد:

  • امکان اتصال به رابط مینیاتوری سه فاز را دارد
  • به منظور قطع و وصل کردن برق همه آسانسور بدون استفاده از تابلو می توان استفاده کرد
  • به سه کلید فیوز به منظور ورودی چراغ سیگنال مرد استفاده قرار می گیرد.

که در این بخش می توان تاثیر آن را بر تمامی قسمت های آسانسور و کارکرد آن مشاهده کرد. نکته حائز اهمیت این است که حتما توجه داشته باشید، علاوه بر تهیه تابلو برق آسانسور با کیفیت، بسیار مهم است قطعات و بخش های اصلی دیگر نیز مناسب باشند. به عنوان مثال علاوه بر کابین با کیفیت، کابل کشی ها اصولی انجام شود. برای کارکرد بهتر درب ها از مکانیزم درب فرماتور و یا مدل سلکوم استفاده شود. تا راندمان نهایی آسانسور با توجه به شرایط مختلف مناسب باشد.

مهم ترین وظایف تابلوهای برق آسانسور چیست؟

این بخش وظایف مختلفی را بر عهده دارد، اما می توان مهم ترین آن را انتقال و تامین برق بخش های مختلف آسانسور دانست. تابلوهای سه فاز شامل سه فیوز برای انتقال جریان سه و تک فاز هستند. کلید ها به منظور روشنایی قسمت های مختلف مثل کابین، چاهک، پریز موتورخانه و… مورد استفاده قرار می گیرند. این ویژگی از این قطعات در انواع آسانسور کششی و هیدرولیکی مورد استفاده قرار گرفته و بسیار کارآمد و مفید می باشد. چرا که تاثیر بسزایی در روند کارکرد آن ها و بهبود کیفیت فنی آن ها دارد.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر به این مسئله بپردازیم، باید گفت برای بخش پریزها از دو کلید 16 آمپری و برای تابلو برق آسانسور از یک کلید 20 آمپر سه فاز استفاده می شود. همچنین برای چاه و بخش چاهک نیز از دو پریز تک فاز 10 آمپری استفاده می شود. به همین جهت استفاده از تابلوهای با کیفیت و مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که بخش اعظمی از راندمان و کیفیت آسانسور ار تحت تاثیر قرار می دهد.

چه قطعاتی در ساخت تابلو برق کاربرد دارند؟

قطعات کاربردی در ساخت تابلو برق

برای ساخت این بخش از المان ها و قطعات مختلفی استفاده می شود. چرا که همان طور که گفته شد، این بخش یکی از مهم ترین قسمت های آسانسور محسوب می شود. به همین جهت در ساخت و استفاده از قطعات با کیفیت باید دقت لازم را داشت. ضمن اینکه در برخی از مدل ها به دلیل تنوع شرکت ها در ساخت این تابلوها، ممکن است شیوه ساخت و برخی متریال در آن ها متفیر باشد. اما اگر بخواهیم به طور کلی به قسمت های اصلی و مهم تر تابلوهای برق بپردازیم، می توان به بخش های مختلف ذیل اشاره کرد. که چزو قسمت های اصلی و مهم تابلو برق آسانسور در نظر گرفته می شوند. و در واقع وظایف اصلی کار این قسمت بر عهده آن ها می باشد.

  • پایه ارث
  • لامپ سیگنال
  • کانل ها و سیم ها
  • فیوز و پریز تک فاز
  • فیوز سه فاز

اصلی ترین روش های کنترل آسانسور

تا به اینجا با وظایف مختلف تابلوهای برق به منظور هدایت آسانسورها آشنا شدیم. اما تجهیزات و دیگر قطعات نیز در کنترل آسانسور نقش مهمی دارند. این قطعات در بخش های مختلف و توسط دکمه های کنترل و نمایبشگرها، همراه با سیستم های پروتکل ارتباطی انجام می شود. از جمله این قطعات و محصولات می توان به کنترل دور، نمایشگر محصولات، تجهیزات فشار ضعیف و ماژول های امنیتی اشاره کرد. که هر یک از این موارد دارای مشخصات فنی و ویژگی های مختلفی می باشند. که در آسانسورهای گوناگونی بر اساس نوع راندمان و کارکرد آسانسور می توانند مورد استفاده قرار بگیرند.

سایر محصولاتی که به منظور افزایش امنیت، ایمنی و مانیتورینگ بخش های مختلف آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند، شامل بالابرهای الکتریکی و بدون اتاق فرمان به همراه پله برقی می باشند. که هر یک به روش های مختلفی سبب کنترل حرکت بالابرها می شوند. ضمن اینکه در کنار تمامی این موارد از قطعات مختلفی نیز در ایجاد امنیت و حرکت بهتر آسانسورها و بالابرها استفاده می شود. ضمن اینکه این عامل در برخی از انواع آسانسور شیشه ای نیز ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد. البته مدل هایی که با مکانیزم حرکتی کششی به کار خود ادامه می دهند.

مهم ترین نکات تابلوها

همان طور که اشاره شد استفاده از قطعات اورجینال و اصلی از جمله مهم ترین بخش های تابلوهای برق هستند. هنگام استفاده از آن و برای روشن کردن و اجرا مدار چاه آسانسور، باید دو چراغ به فاصله 50 سانتی متر از بالاترین نقطه و پایین ترین نقطه قرار دهیم. سایر چراغ ها نیز در فاصله ای حدود 7 متر از یک دیگر باید قرار بگیرند. این چراغ ها باید دارای حفاظ تونلی بوده و قابلیت خاموش و روشن کردن از موتورخانه و چاهک را داشته باشند. در واقع به این چراغ ها چراغ های تونلی آسانسور نیز گفته می شود. که مخصوصا در زمان نصب و یا سرویس، و یا ایجاد هرگونه تغییر در داخل چاه بسیار لازم و ضروری ی باشند.

نکته دیگر هنگام انجام کار، تجهیزات حفاظتی و ایمنی سطح مقطع کابل و سیم ها است. در نظر داشته باشید که برای سیم کشی داخل تابلو برق آسانسور، سطح مقطع آن و سیم های داخل تابلو باید 6 میلی متر مربع باشند. این ابعاد و اندازه مقدار استانداردی است که باید رعایت شود. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که به منظور افزایش کارایی و البته ایمنی حتما این کار باید توسط افراد متخصص و آموزش دیده و با تجربه انجام گیرد. تا موارد ایمنی به درستی رعایت شده و تمامی مراح نصب استاندارد نیز انجام شود.

نکات اساسی ترسیم دیاگرام توزیع برق

ترسیم دیاگرام در تابلو برق

برای رسم دیاگرام توزیع برق آسانسور رعایت نکاتی بسیار حایز اهمیت است. چرا که عدم ترسیم صحیح می تواند مشکلات مختلفی را به وجود بیاورد. این بخش نیز توسط افراد متخصص و با دانش در این زمینه صورت می پذیرد. که شامل قسمت ها و بخش های مختلفی می باشد. به همین منظور اگر بخواهیم به صورت کلی به آن اشاره کنیم، بادی نکات ذیل را در نظر بگیریم.

  • حتما در نقشه کشیده شده، تابلو برق ترسیم شود.
  • مصرف چاهک بایستی از تابلو اصلی آسانسور تغذیه شود.
  • تابلو توزیع به تابلو توزیع اصلی مشاعات متصل شود. اگر ژنراتور در ساختمان بود، بایستی کابل های تغذیه به تابلو ATS و بعد از آن به تابلو توزیع متصل شود.
  • محل نصب تابلو برق آسانسور باید در محلی قابل مشاهده باشد. تابلو نباید در پشت درب گذاشته شود و در معرض دید عموم قرار داشته باشد. که این امر در بحث طراحی سازه آسانسور باید با دقت بالا در نظر گرفته شود.

کابل کشی برق آسانسور چگونه است؟

باید کابلی از قسمت تابلوی مشاعات به سمت تابلو برق به منظور تغذیه آسانسور کشیده شود. همین طور کابل های روشنایی چاه و تغذیه را می توان از قسمت چاه آسانسور عبور داد. البته بهتر است که کابل تغذیه از قسمت رایزر عبور داده شود. رعایت این نکته بسیار مهم است که از مسیر آسانسور برای کابل بالارو فقط مختص به کابل های مجاز به آسانسور استفاده شود. جز در مواقعی که عبور مدار با دیواری با ضخامت 10 سانتی متر که میزان وزنی برابر با بتن داشته باشد، از شافت آسانسور مجزا شده باشد. پس بهره برداری از اینگونه دیوار برای حمل کابل غیر مجاز محسوب می شود.

به منظور اجرای صحیح کابل کشی برق، بهتر است پیش از شروع کار متناسب با نقشه تایید شده کارشناس عمل کنیم. تا با رعایت تمامی اصول ایمنی و استانداردهای لازم، کار بدون نقض و مشکل فنی پیش برود. چرا که نقشه های تهیه شده پیش از راه اندازی تابلو برق آسانسور، با نظر چند کارشناس و بازرس اصلاح و تاییدی می شود. به همین درصد خطای آن بسیار پایین و نزدیک به صفر است.

توجه به کیفیت قطعات جانبی

اهمیت کیفیت تابلو برق

همیشه هر چقدر از متریال و قطعات اصلی و با کیفیت استفاده کنیم، راندمان و نتیجه کار بهتر می شود. در مورد تابلو برق آسانسور نیز همین مسئله صادق است. این قسمت نه تنها به عنوان یکی از بخش های جانبی بلکه به عنوان قسمت های اصلی در هر آسانسور شناخته می شود. به همین علت نیز حتما باید از اصل بودن همه بخش ها و قطعات اطمینان حاصل نماییم. یکی از راه کارهای خرید مطمئن، کمک از افراد کارشناس و متخصص در این زمینه است. که می توانند به ما در این زمینه راهنمایی ای لازم را انجام دهند. دیگر مسئله خرید از یک شرکت معتبر و به نام می باشد. در هر صورت در این مورد از کیفیت کالای خود مطمئن شوید. چرا که در کارکرد بهتر آسانسور شما نقش بسزایی خواهد داشت.

اصلی ترین خطاها و پیغام های تابلوهای برق

همان طور که می دانید با توجه به قطعات زیادی که در آسانسور وجود دارد، وجود خطا، خرابی و یا اختلال در آن ها طبیعی است. که برخی ازاین خطاها از طریق تابلو های فرمان قابل تشخیص بوده و برخی از خطاها نیز در خود این تابلو وجود دارند. که تخصص و تجربه کافی برای تخشیص این اشکالات و خطاها الزامی است. همچنین با توجه به اینکه شرکت های مختلفی اقدام به ساخت این تابلوها می کنند، برخی از خطاها در آن مختلف هستند. ضمن اینکه تمامی قطعات به شکلی مستقیم و یا غیر مستقیم به این قسمت متصل هستند. که اهمیت این وسیله را بیش از پیش نشان می دهد.

اطلاعات نمایش داده شده توسط تابلوها توسط یک LCD که در داخل آن کار گذاشته شده، نمایش داده می شود. این ال سی دی ها که ابعاد کوچکی نیز دارند، کدهای آسانسور را نمایش می دهند. که در واقع تمامی اطلاعات درج شده بر روی آن به شکل کد و عدد بوده و یا خلاصه متن وجود دارد. به صورت کلی تمامی خطاها بر روی دفترچه راهنما تابلو برق آسانسور قرار داده شده است. اما پیغام های خطا ممکن است با این اطلاعات همخوانی نداشته باشد. از همین رو حتما برای رفع این مشکل باید از متخصصان حاضر در این حوزه کمک گرفته شود. به همین خاطر در صورت عدم تجربه در این حوزه به هیچ عنوان تلاش نکنید تا به آن دست بزنید. چرا که ممکن است مشکل تشدید شود.

قیمت تابلو برق آسانسور

قیمت خرید تابلو برق ارزان و با کیفیت

این تابلوها از یک بدنه فلزی تشکیل شده که قطعات و قسمت های مختلف الکتریکی در آن قرار داده شده است. در بازار انواع مختلفی از این تابلو ها وجود دارند، که هر کدام متناسب با نوع آن دارای عملکرد متفاوتی هستند. همچنین نوع قطعات الکرتیکی در هر تابلو بر قیمت نهایی آن تاثیر مستقیم دارد. همچنین شرکت ها و برندهای مختلفی هستند که این قطعه را تولید روانه بازار می کند. که حتما پیش از خرید باید نسبت به عملکرد، ویژگی ها و کیفیت شرکت تولید کننده مطمئن شوید.

از دیگر آیتم های موثر در قیمت تابلو برق آسانسور می توان به ابعاد و طراحی آن اشاره کرد. به همین منظور و برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان گروه صنعتی مگا تماس حاصل فرمایید. تا از کم و کیف تمامی اجزا و قطعات مختلف این صنعت بیشتر آشنا شوید. این گروه به عنوان یکی از اصلی ترین شرکت های فعال در صنعت آساسنور ارائه دهنده بهترین و با کیفیت ترین قطعات اعم از کابین، درب، مکانیزم های درب، قطعات مکانیکی و… می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *