چراغ تونلی آسانسور یکی از نیازهای است که باید در زمان راه اندازی آسانسور، نقشه کشی و عملیات مرتبط با آن را نیز انجام داد. چرا که همان طور که می دانید، آسانسور با گذشت زمان به تعمیر و یا سرویس نیاز پیدا می کند. از همین رو جهت نصب و راه اندازی و هر گونه کار فنی توسط متخصص، نیاز به روشنایی داخل چاه است. که به همین دلیل و در فواصل مشخص از چراغ های مخصوصی برای این کار استفاده می کنند. اما اینکه ویژگی های یک لامپ آسانسور باید چگونه باشد، و شیوه نصب آن چطور است، در ادامه توضیحاتی را ارائه می دهیم. تا با مشخصات فنی و ظاهری و مراحل راه اندازی آن در داخل چاه بیشتر آشنا شوید.
معرفی چراغ تونلی آسانسور
این چراغ ساخته شده از آلیاژی از جنس آلومینیوم همراه با مقاومت و کیفیت بسیار بالا می باشد. که همان طور که از اسم آن نیز مشخص است، وسیله روشنایی چاه آسانسور را بر عهده دارد. همواره استفاده از این چراغ در محفظه های تاریک همچون تونل ها، موتورخانه، معادن، چاله ها و… استفاده می شود. این محصولات نیز دارای مشخصات و ویژگی های مخصوصی هستند، که سبب می شود استفاده از آن ها ضروری و لازم باشد. تا زمان سرویس بخش های مختلف چاه و یا اطراف کابین آسانسور به خوبی برای سرویس کار روشن بوده، و بتواند کار خود را به درستی و بدون مشکل انجام دهد. چرا که با توجه به ارتفاع چند متری چاه، بکارگیری این وسیله نه یک بحث زیباسازی، بلکه امری ضروری است.
امروزه از جنبه های مختلف، آسانسورها دارای ایمنی و امنیت مختلفی هستند. در واقع به دلیل محل نصب آن ها که در درون چاه آسانسور انجام می شود، عملا نوری در آن وجود ندارد تا بخش های مختلف جهت انجام سرویس و کارهای مربوطه را انجام داد. از همین رو نصب و استفاده از چراغ های تونلی در این بخش از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این چراغ ها از دو طریق و یا بهتر بگوییم به وسیله دو کلید تبدیل نصب می شوند. یکی از این کلیدهای تبدیل درون چاه و به دور از دید و دسترسی افراد قرار گرفته و دیگری نیز در موتورخانه مورد استفاده قرار می گیرد. به جهت راه اندازی استاندارد این چراغ ها حداقل میزان روشنایی توسط آن چراغ باید 50 لوکس بوده و از فاصله نیم متری از کف و سقف چاه نصب شود.
معرفی انواع چراغ های تونلی و تفاوت آن ها با یکدیگر
از جمله مهم ترین مشخصاتی که در مورد چراغ های تونلی وجود دارد، مقاومت بسیار بالا آن است. در واقع این چراغ ها همان طور که اشاره شد، تفاوت زیادی با چراغ های معمولی دارند که در ساختمان ها و فضاهای بیرونی مورد استفاده قرار می گیرند. از همین رو ساختار انواع این چراغ با کاربردهای گوناگون باید مقاوم و مستحکم باشد. از همین رو مدل هایی چراغ آسانسوری، چراغ های به کار رفته در تونل ها، معادن و… تقریبا یکسان هستند. چرا که محیط های این بخش ها دارای مشخصات و شرایط یکسانی با یکدیگر است. که می توان به مهم ترین شاخصه چراغ های این محیط ها، به درجه حفاظتی بالا در برابر گرد و غبار، رطوبت، شرایط ضد انفجار و… اشاره کرد.
معمولا در راه اندازی چراغ های چاه آسانسور از دو مدل چراغ ال ای دی و چراغ تونلی سرپیچ دار استفاده می شود. در مدل های سرپیچ دار، مقاومت در برابر حرارت بسیار زیاد است. و در مقابل در چراغ تونلی آسانسور مدل ال ای دی، مقاومت در برابر فشار و ضربه بسیار بالا است. از دیگر ویژگی های یکسان در این دو مدل می توان به عدم حساسیت به تغییر ولتاژ، تطابق مناسب با انرژی خورشیدی، عدم تولید اشعه فرابنفش، امکان راه اندازی با ولتاژ استاندارد برق، عدم آسیب به درب آسانسور و… اشاره کرد. که سبب می شود در انواع چاه های آسانسور بتوان از هر یک از این مدل ها استفاده کرد. البته که بهتر است جهت افزایش بهره وری و رعایت نکات ایمنی و استاندارد، تعیین مدل چراغ ها و نصب آن ها کاملا با نظر کارشناسی افراد متخصص انجام شود.
مزایا و مشخصات لامپ های آسانسور
این محصولات از ویژگی ها و مزایای مختلفی برخوردار است. که می توان به مصرف بهینه انرژی، طول عمر بسیار بالا به همراه راندمان مناسب و بالا آن اشاره کرد. که از جمله مهم ترین مزایای یک محصول روشنایی در داخل چاه به حساب می آیند. این محصول دارای آی پی و یا درجه حفاظتی بالایی نیز می باشد. تا در صورت رطوبت و یا وجود گرد و غبار دچار مشکل نشده و عایق مناسبی در برابر عوامل مختلف باشد. همچنین استفاده از متریال با کیفیت، شیشه های سکوریت و یا چند جداره از دیگر ویژگی ها و مشخصات فنی و ظاهری هستند که در این نوع لامپ آسانسور به آن توجه می شود. همچنین این محصول در بازار در دو مدل ضد انفجار و معمولی وجود دارد. که بسته به محل مورد استفاده و نیاز افراد می توان از هر یک از آن ها استفاده کرد.
همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، بدنه این محصول آلومینیومی و از جنس پلاستیک است. چرا که این جنس بدنه مناسب برای محصولی است که طولانی مدت باید روشن بماند. همچنین شکل ظاهری چراغ تونلی آسانسور نیز عمدتا به حالت بیضی و دایره ای شکل همراه با گارد فلزی در زمان طراحی سازه آسانسور در نظر گر فته می شود. چرا که این گارد به جهت محاظفت از حباب روی لامپ استفاده می شود. تا در صورت هر گونه برخورد بخش های مختلف به چراغ، این محصول نشکسته و در تمامی حالات به روشنایی خود ادامه دهد. این ویژگی مخصوصا در مواقع اضطراری و یا وقوع حادثه می تواند بسیار مهم و کاربردی باشد. همچنین برای عبور راحت تر نور از حباب ها، جنس آن از شیشه شفاف بوده تا هم نور به خوبی پخش شود، و هم کیفیت مناسبی داشته باشد.
ساختار اصلی تشکیل دهنده لامپ های تونلی
امروزه این محصول، نسبت به مدل های قدیمی تر دارای تفاوت هایی است. البته که این تفاوت ها آن چنان زیاد نبوده و محدود به برخی جزئیات می شود. اما همین موارد کوچک نیز به کاربری بهتر و راحت تر آن کمک می کند. در گذشته جهت روشن و خاموش کردن لامپ آسانسور از کلیدهای تبدیل استفاده می کردند. اما امروزه به جای استفاده از کلید تبدیل و بکارگیری انواع قطعات آسانسور تنها از یک پل برای این کار بهره می برند. تا دسترسی به آن راحت تر بوده و کنترل بهتری نیز داشته باشد. محل نصب این کلید عموما در بخش اتاق آسانسور می باشد. به همین خاطر دیگر سرویس کاران و یا تعمیر کاران آسانسور مجبور نیستند جهت روشن و خاموش کردن چراغ های آسانسور به پشت بام بروند.
امروزه محل قرارگیری چراغ تونلی آسانسور، در قسمت سقف هر پاگرد برای راه پله ها می باشد. و با کمک یک پنل شستی و یا یک رله زمان دار ممکن است. همچنین محل نصب جعبه رله زمان دار و یا پنل های شستی آسانسور، در بخش ورودی راه پله ها می باشد. ضمن اینکه چراغ ها هم بر همین اساس در قسمت سقف پاگردهای پله ها نصب و راه اندازی می شوند. ضمن اینکه برای هر طبقه از ساختمان، و برای مواقع ضروری از یک چراغ اضطراری در صورت قطع برق بهره می برند. این کار جهت افزایش ایمنی، و استانداردهای ساختمان بسیار مهم و ضروری است. یکی دیگر از نکات مهم در رابطه با این محصول این است که منبع تغذیه این چراغ ها باید از موتورخانه جدا باشد. به دلیل اینکه در صورت وقوع هر مشکلی، درون کابین کماکان روشن بماند.
شیوه نصب چراغ تونلی آسانسور
پیش از شروع کار این چراغ ها، ابتدا نیاز به یک نقشه کشی اصولی و دقیق داریم. اینکه هر چراغ قرار است برق خود را از چه قسمتی تامین می کند. به همین خاطر عموما سرویس کاران و متخصصان این بخش توصیه هایی را جهت راه اندازی انواع لامپ آسانسور دارند. که در ادامه به برخی از مهم ترین این توصیه ها اشاره می کنیم. تا بر اساس این اصول بتوانید بهترین شیوه اجرای سیستم روشنایی آسانسور خود را انتخاب نمایید. چرا که برای سرویس حتی مکانیزم درب سلکوم که دارای پیچیدگی هایی نیز می باشد، نیاز است تا سرویس کار بتواند به خوبی شرایط را مشاهده کند. ضمن اینکه ذکر این نکته مهم است که نباید در هر سرخط تعداد چراغ ها بیشتر از 12 عدد باشد. در غیر این صورت باید آن ها را به دو سرخط تقسیم نمایید.
- باید اتصال هر بخش از سرخط به یکی از فیوزهای تابلو مشاعات انجام شود
- نصب و راه اندازی چراغ های اضطراری و سقفی در یک بخش از سرخط
- نصب چراغ های داخل انباری در یک سرخط واحد
- نصب و راه اندازی چراغ های پارکینگ و همچنین حیاط در یک سرخط
- متصل کردن چراغ تونلی آسانسور به یکی از فیوزهای تابلو قدرت
- هر یک از دسته بندی های مختلف چراغ ها که مخصوص یک بخش جداگانه ای هستند، باید در یک دسته سرخط و به شکلی منظم تقسیم بندی و نصب شوند.
خرید بهترین چراغ های تونلی آسانسور
همان طور که می دانید، شرکت ها و کارخانه های سازنده آسانسور قطعات و بخش های مختلفی از آن را تولید می کنند. که زمان استفاده و نصب آسانسور، بخش ها با یکدیگر هماهنگی داشته تا راندمان آسانسور حفظ شود. به طور مثال در آسانسور کششی همخوانی ظرفیت و ابعاد کابین، با نمره سیم بکسل ها و توان موتور بسیار مهم است. چرا که باید سیم ها توانایی تحمل فشار ناشی از حرکت و نیروهای وارده را داشته باشد. اما برخی از قطعات مانند همین چراغ های تونلی آسانسورها، توسط شرکت های مرتبط با تولید سیستم های روشنایی بر می گردد. که آن ها باید بر اساس استانداردها و سفارش های لازم اقدام به تولید این محصولات کنند. که عمدتا از طریق شرکت آسانسوری یا به صورت مستقل باید تهیه شوند.
با توجه به اینکه وظیفه نصب و راه اندازی بر عهده شرکت مجری و آسانسوری بوده، این کار نیز توسط متخصصان این مجموعه انجام می شود. چرا که همواره برای اجرا و نصب این چراغ ها نیز باید نسبت به برخی فواصل و استانداردها توجه شود. چرا که در آخر از تکنسین های همین شرکت های آسانسوری باید در داخل چاه نسبت به سرویس و یا تعمیر اقدام کنند. از همین رو پیش از اقدام به شروع پروژه، نسبت به تمامی این موارد و و ظایف شرکت در زمان عقد قرارداد توجه نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این موضوعات و همچنین دریافت مشاوره نیز می توانید با کارشناسان گروه صنعتی مگا تماس حاصل فرمایید. این کارخانه علاوه بر اجرا صفر تا 100 کار، طراح و تولیدکننده انواع کابین، و عرضه کننده بهترین مکایزنم های درب فرماتور و سلکوم نیز می باشد.