آسانسور شیب دار یکی دیگر از مدل های آسانسور است که بیشتر مناسب برای افراد ویلچری و دارای معلولیت می باشد. در واقع در مکان هایی که دارای سطحی شیب دار هستند، با کمک این بالابر می توان از این بالابر استفاده کرد. همچنین برای افرادی که نمی توانند از پله استفاده کنند نیز مناسب است. یعنی فقط برای افراد ناتوان ساخته نشده و بهطور مثال برای بالا رفتن از یک تپه و یا کوه که جاذبه گردشگری دارد، کودکان و افرادی که خسته هسند، می توانند از این بالابر شیب دار بهره ببرند. در این مقاله می خواهیم به شکلی مفصل راجع به کاربردها و البته مشخصات و ویژگی های این نوع بالابر توضیحاتی ارائه دهیم. که امیدواریم به مانند همیشه تا پایان ما را همراهی نمایید.
آسانسور شیب دار چیست؟
همان طور که با کاربردهای کلی این نوع آسانسور آشنا شدید، باید گفت که این مدل نه تنها قادر به عبور از سطح شیب دار، بلکه قابلیت عبور از پاگردهای مارپیچ را هم دارد. به همین خاطر در ساختمان هایی که برای رسیدن به آسانسور معمولی نیاز به بالا رفتن از پله وجود دارد، گاهی از این مدل بالابر نیز استفاده می کنند. که سبب شده تا کارایی و نیاز به این محصول افزایش پیدا کند. در مورد ساختار آسانسور شیب دار هم همانند انواع آسانسورها از کابین، درب آسانسور و مکانیزم های معمول حرکتی استفاده شده است. که در ادامه بازهم بیشتر در مورد این موارد و قطعات به کار رفته در ساخت آن خواهیم پرداخت. چرا که همواره قطعات و بخش های تشکیل دهنده در انواع آسانسورها از اهمیت زیادی برخوردار بوده است.
ساختار کلی این محصول تشکیل شده از یک ریل و صندلی چسبیده به آن می باشد. به همین خاطر در کنار استفاده افراد و مخصوصا افراد ناتوان، مصارف صنعتی نیز دارد. یعنی در برخی از ساختمان ها می توان با کمک بالابر شیب دار برای جابجایی بار و یا وسایل از آن استفاده کرد. ساختمان هایی که جابجایی با آسانسور معمولی امری غیر ممکن بوده و افراد نیز نتوانند آن را حمل کنند. مخصوصا در مواردی که در بالای یک تپه یا کوه افراد اقدام به احداث ساختمان کرده باشند. این آسانسور می تواند بسیار کاربردی و مفید واقع شود. همچنین در بسیاری دیگر از پروژه ها نیز می تواناز این وسیله استفاده کرد. البته این مدل بیشتر در برخی از شهرهای قدیمی یا شیب دار به عنوان وسیله ای برای زیبایی و گردشگری نیز استفاده می شود.
اصلی ترین اجزا تشکیل دهنده بالابرهای شیبدار
مدل های شیب دار نیز همانند سایر آسانسورها از بخش ها و قطعات مختلفی تشکیل شده است. قطعاتی که در ادامه به معرفی مهم ترین آن ها در زمان راه اندازی انواع آسانسور شیب دار می پردازیم.
- درب بالابر: درب ها شامل دو بخش درب کابین و طبقه می شود. که یکی از عوامل ایمنی و آسایش افراد داخل کابین آسانسور به حساب آمده و عموما از جنس فلز و دیگر مواد ساخته می شود. تا مقاومت و کیفیت خوبی را از خود در برابر عوامل و شرایط طبیعی نشان دهد.
- ریل: این قطعه وظیفه هدایت کابین و وزنه تعادل را در مسیر بر عهده دارد. جنس این قطعه تی شکل، عموما از فلز است.
- تراول کابل: یکی دیگر از مهم ترین قطعاتی که در ساخت و راه اندازی بالابر شیب دار از اهمیت زیادی برخوردار است، تراول کابل ها می باشد. ای قطعه جهت افزایش ایمنی و حفظ کابین برای رسیدن به مقصد استفاده می شود. در واقع این کابل دستوری که با فشردن دکمه شستی از طبقات دریافت می کند را به اجرا می گذارد. این کابل ها این فرمان ها را به تابلو فرمان منتقل می کنند. تا با پردازش در این بخش کابین به درستی به طبقه مورد نظر حرکت کند. مس، روکش مس و همین طور نیمه مس در ابعاد 12، 18، 20 و همچنین 24 از جمله جنس و ابعاد تشکیل دهنده این قطعه می باشند.
- سیم های بکسل: آویزان شدن و حرکت معلق کابین، توسط این سیم های رشته ای مستحکم انجام می شود. که نقش بسزایی هم در حرکت آسانسور شیبدار دارند، و هم سهم مهمی در تامین ایمنی آن بر عهده دارند. سایر قطعات مانند انکودر، سنسور چشمی، براکت و… که در آسانسورهای معمولی به کار می روند، در این مدل نیز استفاده می شوند.
ابعاد تشکیل دهنده بالابرهای غیر مسطح
همان طور که می دانید با توجه به موارد کاربرد این مدل از بالابرها، باید برخی از ویژگی ها و مشخصات آن نیز خاص تر باشد. چرا که همواره سختگیری هایی که در آسانسورهای بیمارستانی وجود دارد، شاید برای برخی از مدل های معمولی وجود نداشته باشد. دلیل آن هم این است که باید فضا کافی برای حمل تخت و یا ویلچر باشد. حتما باید محل توقف کابین همسطح با کف زمین باشد. تا افراد در زمان سوار و پیاده شدن با مشکل و یا حادثه ای رو به رو نشوند. در مورد آسانسور شیب دار هم این مسائل صادق است. چرا که در اکثر مواقع استفاده از این نوع بالابر مخصوص افراد ویلچر و یا دارای مشکلات جسمی می باشد. به همین دلیل ابعاد و همچنین برخی قطعات آسانسور آن باید متفاوت تر از مدل های معمولی باشد.
در مورد ابعاد در نظر گرفته شده برای این محصول، در کنار ظرفیت مناسب، کابین حداقل باید دارای اندازه 14 در 11 باشد . ضمن اینکه حداقل عرض بازشو در نظر گرفته شده برای درب نیز 8 می باشد. ضمن اینکه در این مدل از بالابرها، آسانسور به سیستم تجهیز تراز طبقه نیز مجهز هستند. تا افراد ناتوان مشکلی از این بابت نداشته و با راحتی بیشتر درون این آسانسور در بخش های مختلف و مسافت های طولانی جابجا شوند. ضمن اینکه سنسور چشمی در این مدل از اهمیت بالایی برخوردار بوده، ضمن اینکه باید دارای یک دکمه مجزا جهت باز ماندن طولانی درب برای آن وجود داشته باشد. چرا که زمان سوار شدن این افراد و یا مسافران ویلچری کمی طولانی تر از افراد معمولی خواهد بود.
یک بالابر شیب دار چگونه کار می کند؟
همان طور که اشاره کردیم، این مدل از آسانسورها یا بالابرها برای حرکت غیر عمودی و در سطوح دارای شیب بسیار کاربردی و مفید هستند. از همین رو آن ها را می توان تکمیل کننده خدمات و نوع حرکتی پله های برقی نیز توصیف کرد. که در قسمت هایی که امکان استفاده از این پله ها وجود ندارد، می توان این مدل بالابرها را جایگزین آن کرد. این آسانسور با استفاده از یک موتور قدرتمند و متناسب با ظرفیت کابین، و با کمک سیم بکسل کار می کند. در واقع نوع اصلی این آسانسور دارای شیب همانند آسانسورهای کششی می باشد. ضمن اینکه خود کابین شیبدار نیز بر روی ریل های راهنما حرکت می کند. ضمن اینکه در برخی از مدل ها این آساسنور، از چرخ هایی در بیرون و داخل کابین به عنوان کفشک در زمان حرکت استفاده می شد.
همواره در مدل های شیب دار استفاده از چرخ ها می تواند بسیار کمک کننده باشد. چرا که هم حرکت کابین روان تر و راحت تر است، و هم اینکه به موتور فشار کم تری وارد می شود. البته در این حالت توقف کابین و عدم حرکت اضافی و به نوعی کنترل کابین نیز بسیار اهمیت پیدا می کند. البته در آسانسور شیب دار چرخ های بیرونی دارای لبه بودههستند تا در زمان توقف و حرکت قابل کنترل باشند. ضمن اینکه چرخ های کار شده در داخل و زیر کابین نیز بدون لبه طراحی می شوند تا بتوانند به راحتی بر روی ریل های راهنما لغزیده و سبب حرکت کابین شوند. دقیقا مکانیزمی که تلاش شده تا در انواع درب فرماتور به عنوان برتترین مکانیزم ها استفاده شود. ککه به همین شکل سبب حرکت روان و ایمن درب در طولانی مدت می شود.
میزان ارتفاع مجاز برای آسانسورهای شیب دار
مدل های شیبدار همان طور که گفته شد مخصوص بخش ها و قسمت هایی است که در مسیر شیبی وجود دارد. اما شاید برای برخی افراد سوال باشد که این میزان شیب حداکثر تا چه است؟ چرا که همواره برای راه اندازی آسانسور و سرهم بندی سایر قطعات آن نیاز داریم تا فضایی را در اختبار داشته باشیم. ضمن اینکه پیش از اجرا و انتخاب مدل و یا مکانیزم حرکتی، نیاز به یک طراحی و نقشه کشی اصولی برای آن داریم. از همین رو و در صورت شیب حداکثری ممکن است فضا و شرایط جهت راه اندازی این بالابر چندان فراهم نباشد. به همین خاطر در ادامه به میزان شیب استاندارد و مجاز جهت راه اندازی این مدل بالابر اشاره خواهیم کرد.
همواره مدل های دارای شیب بر پایه تکنولوژی استاندارد آسانسورهای معمولی و عمودی ساخته شده است. همانند آسانسور کششی و یا هیدرولیکی که در اکثر ساختمان ها آن ها را می بینیم. از همین رو تجهیزات به کار ر فته در مدل بالابر شیب دار باید با سستم هایی با زاویه 10 درجه به شکل عمودی همخوانی داشته باشند. همچنین در صورتی که این شیب به بیش از 20 درجه برسد نیازمند برخی تجهیزات بیشتر و مخصوص برای راه اندازی این مدل می باشد. بیشتر مواد تکشیل دهنده این مدل نیز همان طور که گفته شد از جنس فولاد و آلومینیوم هستند. ضمن اینکه این محصول با استفاده از موتنورهای برقی و با استفاده از کنترل های الکترونیکی دکمه ای کار می کند.
دریافت مشاوره راه اندازی آسانسور شیب دار
همان طور که می دانید، برای راه اندازی هر یک از انواع آسانسور، باید به برخی شرایط، استانداردها و شیوه های نصب و اجرا آن آشنا باشید. مخصوصا در برخی از مدل ها که شرایط اجرا به دلیل خاص بودن آن متفاوت است. مانند مدل های کابین شیشه ای و یا همین آسانسور شیب دار که شرایط خاص خود را دارد. از همین رو بهتر است مشاوره های لازم و همچنین اطلاعات جامعی نسبت به شرایط اجرا داشته باشید. به همین منظور گروه صنعتی مگا به عنوان تولید کننده و عرضه کننده انواع کابین و درب های آسانسوری با برندهای مطرح درب سلکوم و فرماتور، مشاوره های لازم را در این خصوص به شما عزیزان ارائه می دهد. تا در انواع ساختمان ها، بتوانید بهترین و با کیفیت ترین مدل را تهیه نمایید.