گیر کردن در آسانسور قطعا تجربه ای تلخ و دلهره آوری است که هیچ کسی دوست ندارد آن را تجربه کند. اما ممکن است بنا به دلایلی و وقوع یک مشکل فنی، سبب شده تا افراد در داخل کابین محبوس شوند. به همین علت و به دلیل اینکه این مشکل ممکن است برای افراد در شرایط مختلفی به وجود بیاید، پس بهتر است که هر چه بیشتر با اقدامات لازم در این زمان بیشتر آشنا شویم. تا با حفظ خونسردی و شناخت راهکارهای مناسب مانع از تشدید مشکلات شویم. و ضمن رعایت مسائل ایمنی و حفظ آرامش، بتوانیم در سریع ترین زمان ممکن از کابین بدون هیچ مشکلی خارج شویم. به همین خاطر در این مقاله به تمامی راه کارها در زمان وقوع این مشکل می پردازیم. پس ما را تا انتها همراهی نمایید.
اصلی ترین دلایل گیر کردن در آسانسور
می توان مشکلات ناشی از گیر افتادن در کابین آسانسور را به سه دسته اصلی تقسیم کرد. چرا که عمده مشکل به وجود آمده در این حالت به یکی از این سه مورد ربط پیدا می کند. به همین خاطر با شناخت دقیق تر عوامل مهم، می توان اقدامات بهتری را در زمان حبس شدن در کابین انجام داد. البته که همان طور که می دانید، بازرسان و سازمان استاندارد ملی، قوانین و سختگیری های زیادی را به منظور کاهش هرگونه خطر و یا اختلال پیشبینی کرده اند. اما آمادگی در هر زمانی در این مورد می تواند مهم و ضروری باشد. و البته با استفاده از برخی از اقدامات و یا افزودن برخی قطعات می توان از گیر کردن در آسانسور و اختلال در کارکرد آسانسور جلوگیری کرد.
در همین راستا در کنار الزام برخی از مدل های آسانسور به تهیه سرویس های دوره ای، گواهینامه استاندارد را نیز هر یک سال تمدید می کند. که در واقع با این کار افراد مجبور می شوند جهت دریافت دوباره گواهینامه، آسانسور خود را سرویس و تعمیر نمایند. چرا که بازرسان این سازمان با دقت و وسواس زیادی نسبت به اهدا این گواهینامه عمل می کنند. همچنین دریافت این مدرک الزامی بوده و در صورت هر گونه خطر و یا مشکلی، افراد مسئول در این زمینه با مشکلات مختلفی رو به رو خواهند شد. البته که در کنار تمامی این موارد، آسانسورهای امروزی با استفاده از انواعی از قطعات، ایمنی و امنیت مسارفان را در چندین مرحله تامین می کنند. اما باز هم باید تمامی شرایط و ضوابط را شناخت و به آن ها عمل کرد.
قطع شدن برق آسانسور
قطع شدن برق از جمله مشکلاتی است که سیستم های مختلفی را با اختلال رو به رو می کند. این مشکل مخصوصا در فصل گرما به دلیل افزایش استفاده از وسایل سرمایشی همچون کولرهای گازی و… به وجود می آید. که سبب می شود یکی از مهم ترین دلایل قطع شدن برق باشد. همین طور اختلال فنی و یا مشکل در اتصالات نیز می تواند سبب بروز این مشکل شوند. عدم سیم کشی مناسب و یا استفاده از قطعات نامناسب که ممکن است سبب اتصالی شوند از جمله دیگر دلایل مهم در زمینه گیر کردن در آسانسور هستند. به همین خاطر هنگام کابین سازی باید به تمامی سیم کشی ها و ایجاد محل های عبور برای آن ها توجه کرد. البته که می توان در مواقع ضروری از باتری های اضطراری یا ترانس های برق نیز استفاده کرد.
در صورت قطعی برق یکی از وسایلی که با مشکل رو به رو می شود، آسانسور است. اما سازمان استاندارد برای پیشگیری از تشدید مشکل، تمامی شرکت های نصب آسانسور را ملزم به استفاده از قطعه UPS کرده است. نصب این قطعه در سیستم آسانسور سبب می شود تا در زمان قطع شدن برق، کابین در نزدیک ترین طبقه متوقف شده و درب آسانسور در طبقه مذکور باز می شود. تا افراد از آسانسور پیاده شده و از گیرد کردن در آسانسور نجات پیدا کنند. همه آسانسورها دارای چنین قطعه ای نیستند اما اگر شما نمی خواهید دچار این مشکل شوید، بهتر است حتما از این قطعه بهره ببرید. چرا که ممکن است در صورت سابقه بیماری و یا فوبیا ار تاریکی و فضای بسته، مشکلات مختلفی را برای مسافران آسانسور شما به وجود بیاورد.
استفاده نادرست از آسانسور
همیشه برای استفاده صحیح از آسانسور دستورالعمل های مختلفی بر روی آن نوشته شده است. که یکی از مهم ترین این موارد، مربوط ظرفیت کابین می شود. همواره از جمله ایرادات فنی که زمان جابجایی برای آسانسور به وجود می آید سوار شدن تعداد بیشتر از حد مجاز به داخل کابین می باشد. به همین علت باید دقت داشت تا این مورد به خوبی رعایت گردد. در همین راستا سازمان استاندارد شرکت ها را پس از نصب، ملزم به استفاده از سنسوری الکتریکی به نام اورلود کرده است. تا زمانی که افراد و یا بار بیش از حد مجاز وارد آسانسور شد، پیام اخطار دهد. تا پیش از حرکت کابین از گیر کردن در آسانسور و دیگر مشکلان جلوگیری کند. همچنین ظرفیت و یا تعداد مجاز افراد در داخل کابین ها به شکل علائم و اعداد نصب می شود.
کارکرد اورلودها به گونه ای است که اگر تعداد زیادی مسافر و یا بار در داخل کابین باشند، مانع از دستور موتور و سایر بخش ها جهت حرکت می شود. البته که ظرفیت مورد نظر و قابل حمل در داخل کابین ها ذکر شده است. که این میزان ظرفیت نوشته شده در داخل کابین همواره کم تر از میزان قدرتی است که آسانسور دارد. چرا که اگر افراد بیشتری توان سوار شدن داشتند آسانسور بتواند آن ها را بدون توقف و مشکل جابجا کند. به همین خاطر استفاده از این سنسور می تواند هم به سلامت آسانسور و افزایش کارایی طول عمر آن کمک کند، و هم اینکه ایمنی آسانسور را نیز افزایش دهد. چرا که گاهی افراد کم تر به تعداد میزان مجاز توجه کرده، و تا جایی که در داخل کابین فضا هست می خواهند سوار آسانسور شوند.
وجود نقص مکانیکی یا الکتریکی
یک آسانسور استاندارد از بخش ها و قطعات مختلفی تشکیل شده است. همان طور اکثر ماشین آلات و یا وسایل ممکن است دپار نقص فنی شوند، آسانسور نیز از این امر مستثنی نیست. ضمن اینکه به علت پیچیدگی های زیادی که در ساخت آن وجود دارد و از قطعات مکانیکی مختلفی استفاده می شود، احتمال بروز مشکل وجود دارد (گرچه با رعایت اصول استاندارد و نگهداری می توان آن را به صفر کاهش داد) اما به هر حال اولین نکته به منظور پیشگیری از هرگونه مشکل و یا حادثه ای، رعایت ایمنی و دستورالعمل های استاندارد می باشد. که در این مورد توصیه شده از قطعات آسانسور با کیفیت استفاده شود. همخوانی قطعات با نوع مکانیزم آسانسور و سایر بخش ها و همچنین شیوه صحیح نصب و راه اندازی آن ها نیز بسیار مهم است.
یکی از مواردی که تا حدود زیادی مشکل گیر کردن در آسانسور را کاهش می دهد، استفاده از قطعات جانبی با کیفیت و نصب اصولی آن ها است. در ضمن جدی گرفتن سرویس های دوره ای توسط افراد متخصص به طرز چشمگیری این مشکل را کاهش خواهد داد. ضمن اینکه شناخت به موقع قطعه خراب، می تواند از ایجاد آسیب های بیشتر پیشگیری کرده و البته از صرف هزینه های بیشتر نیز جلوگیری می کند. امروزه انجام خدمات سرویس و نگهداری دوره ای و ماهیانه توسط شرکت های مختلفی انجام می شود. که با بستن یک قرارداد مناسب، می توان سلامت آسانسور خود را تامین نمایید. ضمن اینکه با این کار به بیشتر شدن طول عمر آسانسور خود و کاهش هزینه ها جاری آن نیز کمک نمایید.
عدم رعایت استانداردهای لازم
یکی دیگر از دلیل شایع و بروز مشکلات مختلف برای آسانسور عدم استفاده از قطعات و رعایت اصول اصلی هستند. همان طور که می دانید برای دریافت گواهینامه های اصلی، آسانسور توسط بازرس بررسی شود. که این کار به صورت سالیانه و با اعطا گواهینامه ها و استانداردهای سالیانه انجام می شود. البته که در این بین برخی افراد با تکیه بر ترفندهای مختلفی، اقدام به دریافت گواهینامه بدون رعایت اصول ایمنی می کنند. که این عامل می تواند خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. چرا که تداخل و یا کوچک ترین نقصی موجب کاهش کارکرد و راندمان آسانسور می شود. و این عامل پس از مدتی سبب از کار افتادن و یا وقوع حوادث ناگوار می شود.
استفاده از قطعات تقلبی و یا غیر اصل نیز یکی از عوامل مهم گیر کردن در آسانسور می باشد. به همین جهت در تمامی مراحل و انتخاب قطعات، حتما از کارشناس یا یک فرد متخصص در این زمینه کمک بخواهید، تا شما را راهنمایی کند. ضمن اینکه گارانتی محصولات نیز می تواند در این زمینه کمک کند. تا عاملی بر کیفیت و سلامت قطعه باشد. چرا که امروزه در بازار برخی سوجویان با تلاش بر کپی کردن قطعات اصلی، سعی دارند تا آن ها را به عنوان کالا اورجینال به فروش برسانند. اما آگاهی از مدل های اصلی و تفاوت هایی که با مدل های تقلبی دارند، به راحتی می توان آن ها را تشخیص داد. از همین رو پیش از خرید، حتما مشخصات، ویژگی ها و علائم و رنگ قطعات اورجینال را با مدل موجود در بازار بررسی فرمایید.
نکاتی که باید زمان گیر کردن در آسانسور انجام دهید
حفظ خونسردی و آرامش مهم ترین نکته در زمان محبوس شدن در آسانسور است. چرا که هرگونه حرکت شتاب زده ای سبب تشدید مشکل و یا وقوع اتفاق بدتر خواهد شد. امروزه در اکثر آسانسور از سیستم پاراشوت و یا ضد سقوط استفاده می شود. ضمن اینکه وجود ترمز های مکانیکی در موتور مانع از هرگونه سقوط خواهد شد. بهترین حالت نشستن در کف کابین است. چرا که در زمان حرکت دوباره مانع از برهم خوردن تعادل شما می شود. همین طور در کابین هایی که دارای دستگیره هستند بهتر است که با گرفتن آن تعادل خود را حفظ کنید. البته باز هم لازم به ذکر است که در مدل های استاندارد قطعات و بخش های مختلفی وجود دارند که مانع از آسیب هب مسافران می شود. اما در هر صورت مهم ترین نکته که گفته شد، حفظ خونسردی است.
همان طور که پیش تر اشاره نمودیم، بیشتر آسانسورها دارای سیستم UPS هستند. در گذشته نیز از سیستم Black out استفاده می شد. این سیستم نیز همان کارایی داشت اما نقش هایی داشت که در روش جدید آن ها بر طرف شده است. در صورت قطع برق داخل نیز می توان از نور گوشی خود استفاده نمایید. ضمن اینکه در اولین اقدام نسبت به فشردن آژیر داخل کابین و یا استفاده از تلفن داخل کابین برای دریافت کمک استفاده نمایید. البته که در انواع آسانسور شیشه ای با توجه به مشخص بودن فضا بیرونی این ترس و نگرانی تا حدود زیادی وجود ندارد. اما در سایر مدل ها که کابین و درب ها شکل بسته تری داشته و امکان مشاهده فضا بیرونی وجود ندارد، به صورت طبیعی ممکن است شرایط کمی نگران کننده ای برای مسافران به وجود بیاورد.
زمان محبوس شدن در کابین این کارها را انجام ندهید
بسیاری از اوقات افرادی که دچار گیر کردن در آسانسور می شوند، فکر می کنند با انجام یکسری از کارها می توان زودتر از وضعیت فعلی نجات پیدا کنند. اما این اقدامات نه تنها سودی برایشان نداشته، بلکه می تواند برای سلامت آن ها بسیار خطرناک نیز باشد. یکی از این اقدامات تلاش برای خروج از کابین است. بالای کابین ها محفظه ای وجود دارد، که نصابان برای سرویس های دوره ای بیشتر از آن استفاده می کنند. اما در صورت عدم آشنایی رفتن به بالای کابین می تواند سبب برق گرفتگی و مرگ افراد شود. چرا که در زمان سرویس و کار، برق کابین را متخصصان قطع کرده و با رعایت نکات ایمنی و آشنایی نسبت به ساختار آساسنور از این بخش استفاده می کنند.
دیگر نکته مهم در این حالت عدم تلاش برای باز کردن درب آسانسور است. چرا که این کار سبب شکستن شدن و ایجاد اختلال در مکانیزم شده که بعد ها نمی توان به راحتی درب را باز نمود، و به نوعی عملیات نجات را به تاخیر می اندازد. از همین رو به هیچ عنوان برای باز کردن درب با دست و فشار تلاش نکنید. ضمن اینکه پس از رفع مشکل، مکانیزم درب شما نیز به شکل اساسی آسیب خواهد دید که هزینه های زیادی را برای شما در بر خواهد داشت. عمدتا حتی با حضور افراد تکنسین و یا آتش نشان نیز با روش های معمول و با کمک سیستم الکتریکی خود آسانسور نسبت به باز کردن درب تلاش می کنند. به همین خاطر این روش به هیچ عنوان توضیه نشده و عملا نتیجه مثبتی نیز نخواهد داشت.
افراد بیرون از آسانسور چه باید کنند؟
گاهی ممکن است به جای اینکه شما درون آسانسور محبوس شده اید، فرد دیگری گیر افتاده باشد. در این لحظه شما باید اقدامت کمک به او را فراهم نمایید. ابتدا باز هم با حفظ خونسردی از فرد داخل کابین بخواهید آرامش خود را حفظ کند. سپس شرح حالی از افراد داخل کابین بگیرید که اگر کسی حال مساعدی ندارد و یا بیماری قلبی دارد، سریعا با اورژانس تماس بگیرید. سپس بررسی کنید که کابین همتراز با طبقه متوقف شده و یا در بین طبقات قرار دارد. در حالتی که کابین رو به رو طبقه متوقف شده بود، شما می توانید با استفاده از کلید اضطراری درب را باز نمایید. در غیر این صورت پس از تماس با آتش نشانی از آن ها برای نجات افراد محبوس در داخل کابین کمک بخواهید.
استفاده از آسانسور با کیفیت، برابر با خطر کم تر
همان طور که در این مقاله اشاره شد عوامل مختلفی باعث گیر کردن در آسانسور می شود. اما یکی از مهم ترین آن که هم خرابی و هم در ایمنی بسیار موثر است کیفیت خود آسانسور است. با استفاده از قطعات با کیفیت و استاندارد می توان احتمال هرگونه خطری را کاهش داد. همچنین در صورت وقوع هر نوع مشکلی برای افراد داخل کابین اتفاقی نمی افتد. ضمن اینکه به کارگیری برخی قطعات همانند استفاده از باتری های اضطراری که در برخی بخش ها همانند بیمارستان ها الزامی است، می توانید از یکی از شایع ترین مشکلات که قطعی برق و گیر کردن در آسانسور است، جلوگیری نمایید.
با توجه به اهمیت آسانسور استاندارد و با کیفیت باید اشاره کنیم که گروه صنعتی مگا به عنوان یکی از بهترین شرکت های آسانسور کشور همواره بهترین قطعات را با کیفیت بالا عرضه می کند. به همین دلیل شما نیز می توانید با خرید انواع کابین، درب و قطعات جانبی سلامتی و ایمنی خود را تامین نمایید. برای کسب اطلاعات تکمیلی با شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید. تا کارشناسان ما مشاوره های لازم را در زمینه های مختلف خدماتی و راه اندازی انواع آسانسور به شما ارائه دهند.