اینورتر آسانسور یکی از قطعات مهم در استفاده بهینه از انرژی است. چرا که این قطعه رابطی است بین موتور و برق آسانسور، که قادر به تغییر میزان فرکانس بین آن دو است. به همین خاطر می تواند یک نمودار حرکتی منظمی از شروع و تا لحظه توقف آسانسور ایجاد کند. این وسیله می تواند جریان ورودی را برای حرکت اتوماتیک آسانسور افزایش دهد. و تا زمانی عدم نیاز یا توقف آن را کاهش داده و سبب توقف کابین شود. استفاده از این وسیله با توجه به ویژگی ها و کاربردهای آن در انواع آسانسور ضروری است. به همین خاطر در ادامه به معرفی ویژگی ها و مشخصات آن اشاره خواهیم کرد.
اینورتر آسانسور چیست؟
به صورت کلی برای معرفی این قطعه باید گفت، دستگاهی برای تبدیل میزان توان ورودی با فرکانس و ولتاژ ثابت به توان خروجی است. همان طور که می دانید میزان دور موتور در آسانسورها تابعی از فرکانس منابع تغذیه می باشد. به همین خاطر اینورترها در وهله اول برق را به ولتاژ DC تبدیل می کند. در ادامه با استفاده از یک تبدیل کننده دوباره به ولتاژ AC با فرکانس و ولتاژی متغیر تبدیل می شود. به همین خاطر به طور خلاصه می توان وظیفه این دستگاه ها را کنترل میزان دور موتور بیان کرد. که در نتیجه در نوع حرکت و میزان سرعت کابین آسانسور نیز تاثیر مستقیم دارد. در واقع تا حدودی کار این دستگاه شبیه به مبدل های برقی هستند که برای برخی از چراغ های روشنایی برای کار در شرایط مختلف استفاده می شود.
همواره اینورتر را با نام درایو آسانسور نیز می شناسند. ضمن اینکه تغییر دور موتور توسط این دستگاه متغیر و نامحدود می باشد. به گونه ای که دور موتور را می تواند از صفر تا چند برابر میزان نامی نیز به شکلی پیوسته تغییر دهد. یکی از اصلی ترین قطعاتی تشکیل دهنده اینورتر آسانسور، تریستورها و همچنین IGBT می باشد. که مهم ترین وظیفه آن ها کنترل فرکانس و ولتاژ آسانسور می باشد. از درایورها در کنار آسانسور، در وسایل دیگری نیز استفاده می کنند. که می توان به جرثقیل ها، نقاله ها، پله های برقی و… اشاره کرد. که نشان دهنده اهمیت و کارایی این وسیله می باشد. در واقع با توجه به تاثیری که این قطعه در کارکرد آسانسور دارد، عدم استفاده از آن عملا در برخی شرایط امکان استفاده از آسانسور را غیر ممکن می کند.
مهم ترین کاربردهای درایوهای آسانسور
همان طور که اشاره شد، این قطعه به شکلی هوشمند عمل می کند. و در واقع به صورت خودکار و با استفاده از ساختار قوی که دارد، می تواند میزان بار وارده به آسانسور را به راحتی و البته با سرعت بالا، محاسبه کند. بر همین اساس به موتور آسانسور جریانی را منتقل می کند، که از جریان نامی خود موتور کم تر است. از همین رو می توان حرکت آسانسور را در صورت هرگونه اختلالی کنترل کرد. امکان نصب این محصول در انواع آسانسور هیدرولیکی، مدل های کششی و سایر مکانیزم ها قابل انجام است. در ادامه به برخی از مهم ترین کاربردهایی که این قطعه دارد، اشاره می کنیم.
- کاهش چشمگیر در میزان مصرف آسانسور با استفاده از اینورترها
- قابلیت برنامه ریزی به منظور تعیین شیب مناسب، جهت خاموش و روشن شدن آسانسور و توقف و یا حرکت آن
- دقت بسیار بالا در زمان حرکت کابین که سریعا با تغییر میزان ولتاژ ورودی سبب ارسال دستور و حرکت آن می شود
- دقت بسیار بالا جهت توقف آسانسور، که یکی از نکات مهم هم در بحث ایمنی و هم کیفیت کارکردی آسانسور است
- کنترل کننده میزان لوپ باز و بسته
- قابلیت کنترل گشتاور حرکتی آسانسور با اینورتر آسانسور
درایور آسانسور چطور کار می کند؟
همان طور که می دانید این وسیله قادر است تا سرعت موتور سه فاز را بدون کاهش میزان قدرت و گشتاور آن کنترل نماید. به همین دلیل و با توجه به وجود مدل های مختلف آسانسور مانند نوع هیدرولیک، آسانسور خانگی و… ساخت این مبدل ها در ظرفیت های مختلفی انجام می شود. تا بتوان از آن ها در بالابرهای گوناگونی استفاده کرد. به گونه ای که می توان برای نمونه گفت، برای یک موتور با توان تقریبی 20 اسب بخاری، باید از اینورتر آسانسور مدل 20 HP بهره برد. نکته دیگر در مورد کارایی این محصول می توان به ورودی های آن اشاره کرد. که به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می شود. اما قسمت خروجی این وسیله یکسان بوده و در تمامی مدل ها سه فاز می باشد.
نکته ای که در انتخاب مدل های مختلف باید در نظر داشت، مربوط به میزان ورودی آن است. که باید در آسانسورهایی با توان بیش از 3 اسب بخار، از ورودی های سه فاز استفاده کرد. به همین خاطر و به منظور افزایش میزان بهره وری و کارایی آسانسور باید بدانید که از چه مدلی استفاده نمایید. به همین خاطر حتما متناسب با نظر کارشناس مربوطه نسبت به انتخاب مدل اصلی اقدام نمایید. همچنین ذکر این نکته خالی از لطف نیست که مبدل های DC انرژی را از منابع مختلفی همچون پنل های خورشیدی دریافت می کنند. و آن را به برق AC تبدیل کرده که خروجی آن قابلیت تبدیل به هر ولتاژی را دارد. عمدتا در آسانسور کششی که سرعت بالاتری نیز دارد، بیشتر از این مبدل های انرژی برای کارکرد آساسنور استفاده می شود.
دلایل استفاده از اینورترها
تا به اینجا به کاربردها، ویژگی ها و نوع کاکرد این وسیله آشنا شدیم. اما نکته ای که شاید کم تر به آن پرداخته ایم، این است که چرا باید از این وسیله استفاده کنیم؟ در واقع اهمیت و ویژگی های استفاده از اینورتر آسانسور در بالابرهای ما چیست؟ به همین خاطر در ادامه به مهم ترین دلایل و نکاتی که در استفاده از این مبدل ها مهم هستند، اشاره می کنیم. تا بیشتر با ویژگی ها و کارایی آن ها آشنا شوید.
- امکان روشن و خاموش کردن موتور بدون نیاز به قطع کردن برق اصلی
- بدون نیاز به سیم کشی اضافی که می تواند هزینه بر و البته دردسر ساز باشد
- با کمک این وسیله میزان مصرف انرژی به شکل چشم گیری کاهش پیدا کرده و در نتیجه مصرف برق با استفاده از این وسیله نیز کم تر می شود
- امکان ایجاد تغییر در میزان سرعت موتور
- امکان فعالیت و کارکرد موتور بدون هیچ گونه مشکلی در زمان تغییرات ولتاژ ورودی
- محافظت از موتور در زمان افزایش ولتاژ که مانع از آسیب رسیدن به آن می شود
- قابلیت ایجاد برنامه ریزی برای حرکت آسانسور
- کم کردن میزان سر و صدای قطعات و استهلاک آن ها، که در نتیجه سبب کاهش هزینه های سرویس و تعمیر می شود
- کنترل کننده میزان سرعت موتور در زمان حرکت
- جلوگیری از گرم شدن بیش از حد موتور و سوختن آن، در زمان هایی که موتور به شکل پیوسته خاموش می شود
- کم کردن تعداد ضبه های مکانیکی و افزایش طول عمر قطعات
- افزایش میزان کارکرد صحیح و راندمان آسانسور در حال حرکت، از 60 تا 70 متر در هر دقیقه
- از مهم ترین ویژگی های آن می توان به جلوگیری از حرکت آسانسور در زمان افزایش اضافه بار اشاره کرد. که با ایجاد پیامی مانع از حرکت آن تا زمان کاهش بار می شود. که در نتیجه مانع از آسیب رسیبدن به بخش های مختلف می شود.
اینورترها چطور باعث کاهش در مصرف برق می شوند؟
به صورت کلی موتورهای آسانسور دارای بار راکتیو در شبکه خود هستند. به همین علت در زمان راه اندازی موتور در صورت استفاده از این بار، علاوه بر جبران آن تنها این بار از شبکه برق استفاده می شود. به همین علت و با توجه به استفاه از خازن هایی در ساختار راکتیوها، اینورتر آسانسور در مصرف برق به شکل قابل توجهی مصرف می شود. همچنین یکی دیگر از دلایل کاهش مصرف برق با استفاده از این دستگاه، کاهش و افزایش جریان برق به صورت خودکار است. بدین شکل که در زمان کارکرد دستگاه، با استفاده از این ویژگی به مقدار قابل توجهی از هدر رفت انرژی جلوگیری می شود. همچنین برای بهره وری بهتر علاوه بر کابین، برای درب ها نیز سعی کنید از مکانیزم های برتر همانند درب سلکوم و یا مدل فرماتور بهره ببرید.
همواره در استفاده از انواع موتور آسانسور، در زمان راه اندازی جریان بسیار بالایی توسط آن از ولتاژ مصرف شده و احتمال خرابی تاسیسات برقی در این زمان بسیار بالا است. به همین علت نه تنها برای کاهش مصرف بلکه جهت جلوگیری از هرگونه خسارت و خرابی همواره به استفاده از یک درایو آسانسور مناسب توصیه می شود. طبق گفته کار شناسان میزان ولتاژ مورد نیاز و مصرفی در زمان عدم استفاده از درایور، 6 برابر جریان نامی موتور است. همین طور در این حالت می توان از برق تک فاز به جای سه فاز نیز استفاده کرد. همچنین یکی دیگر مزایای استفاده از این درایوها، افزایش طول عمر موتور و افزایش راندمان آن است. به همین خاطر در زمان کابین سازی آسانسور نیز به همخوانی ظرفیت و نوع حرکتی آن با این قطعه توجه می شود.
نکات مهم انتخاب درایور مناسب
اولین قدم برای انتخاب یک درایور مناسب، شناخت نوع کاربری و مشخصات آن متناسب با آسانسورتان است. در واقع باید بدانید که آیا موتور شما به گشتاور بالایی نیاز دارد یا خیر. همچنین نیازی به تغییر جریان ثابت در زمان حرکت هست یا نه. و بسیاری سوالات دیگر که می توان به دقت فرکانس برای میزان سرعت های ثابت نیز اشاره کرد. در واقع اینورتر آسانسور با توجه به کارایی و ویژگی ها در وسایل مختلف با یکدیگر تفاوت هایی دارند. به طور مثال ممکن است درایوری که در یک جرثقیل استفاده می شود، با مدل آسانسوری آن تفاوت داشته باشد. که باید در زمان تهیه آن به این نکته دقت نمایید. چرا که همواره کاربری اینورترها در دستگاه ها و شرایط مختلف، متفاوت عمل می کند.
به طور کلی در قسمت هایی که بهتر است از مبدل هایی برای کارهای سنگین تر استفاده شود، درایور باید دارای توان بیشتری از موتور باشد. در کارهایی همچون جرثقیل ها، پرس ماشین آلات و… اما به دلیل اینکه در آسانسورها دقت در کنترل سرعت بسیار حائز اهمیت است، باید از مدل هایی بهره برد که قابلیت کنترل حلقه های بسته را داشته باشند. چرا که در این صورت امکان ارسال فیدبک با اتصال انکودر به موتور با دقت بیشتری انجام می شود. ضمن اینکه می توانید برای خرید انواع قطعات جانبی، درب آسانسور و راه اندازی آسانسور خود همین حالا با کارشناسان فنی گروه صنعتی مگا تماس بگیرید. تا به طور جامع شما را درباره بخش های مختلف و خرید قطعات راهنمایی کنند.