مقاله

چاه آسانسور و نکات جامع طراحی و ساخت آن

چاه آسانسور

چاه آسانسور به فضایی گفته می شود که مسیر حرکت آسانسور درون آن انجام می شود. این فضا که جزو ابتدایی ترین و البته مهم ترین بخش ها در جهت راه اندازی آسانسور می باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که تمامی بخش های اصلی و قطعات کوچک و بزرگ درون این محفظه قرار می گیرند. به همین خاطر طراحی و ساخت این فضا باید به شکلی استاندارد و متناسب با مدل آسانسور انجام بگیرد. تا بتوان تمامی این بخش ها را در آن طراحی و نصب کرده تا سبب حرکت و کارکرد آسانسور باشیم. به همین خاطر قصد داریم تا در این مقاله به صورت جامع درباره طراحی و ساخت چاله آسانسور توضیحاتی را ارائه دهیم. تا با طی کردن این مراحل علاوه بر حرکت ایمن بالابر، در ادامه دچار مشکلات متعدد و مختلف نشوید.

چاه آسانسور چیست؟

همان طور که گفته شد، چاه یا چاله یک فضای باریکی است که از ابتدایی ترین طبقه تا بالاترین قسمت یک ساختمان ادامه پیدا می کند. این فضا بدون هیچگونه پیچ خوردگی بوده و یک فضای باریک و صاف را شامل می شود. این فضا به وسیله ریل ها، کابین، وزنه های تعادل، سیم های بکسل و حتی درب آسانسور و سایر بخش های کوچک و بزرگ پر می شود. همچنین در این فضا تنها قطعات و بخش های مرتبط با آسانسور قرار داده می شود. و سایر بخش های ساختمان همانند سیم کشی برق، و یا حتی لوله کشی به هیچ عنوان از این قسمت عبور داده نمی شوند. چرا که به دلیل حرکت کابین و همچنین حضور مقطعی سرویس کاران و نصابان احتمال وقوع حادثه و یا پارگی کابل ها و سیم ها وجود دارد. ضمن اینکه برای پوشاندن آن ها نیز از داکت استفاده می شود.

یکی دیگر از بخش هایی که در چاله قرار دارد، چاهک آسانسور می باشد. که این قسمت شامل جان پناه، محلی برای نظارت و حضور سرویس کاران و همچنین قرارگیری قطعاتی همچون بافر می باشد. که جهت کنترل کابین و به نوعی ضربه گیر کابین بوده و برای مواقع اضطراری و به منظور افزایش ایمنی به کار می رود. چاهک در پایینی ترین قسمت چاه آسانسور قرار دارد. در واقع فاصله بین کف چاه تا پایینی ترین نقطه را چاهک یا پیت می گویند. میزان سرعت و ظرفیت کابین از جمله عوامل مهم در تعیین این فاصله می باشند. به همین خاطر چاهک و ابعاد آن در ساختمان های مختلف متفاوت است. که این میزان توسط طراحان و کارشناسان پس از بررسی تمامی بخش ها و متناسب با مکانیزم حرکتی آسانسور تعیین می گردد.

مهم ترین مراحل طراحی و ساخت چاله آسانسور

مراحل ساخت چاله آسانسور

اولین قدم برای شروع کار تهیه نقشه و انجام محاسبات مربوط به راه اندازی آسانسور می باشد. که تمامی محاسبات و نقشه کشی آن متناسب با انواع آسانسور شیشه ای، هیدرولیک و کششی انجام می پذیرد. سپس حفر و آماده کردن کف چاله ابتدایی ترین کار در مرحله اجرایی است. حد فاصل بین پایین ترین سطح چاه تا اولین طبقه از توقف آسانسور بتن ریزی می شود. این فاصله در کم ترین میزان خود 190 سانتی متر می باشد. پس از این کار نوبت بتن ریزی کف چاهک می رسد. که این کار نیز منطبق با مدل و نوع آسانسور که می تواند کششی، هیدرولیک و… باشد انجام می شود. که شامل 10 سانتی متر بتن مگر، سپس بتن آرمه کف و بعد از آن نیز 30 سانتی متر آرماتوربندی می شود. که در شرایط مختلف و در زمان اجرا ممکن است کمی تفاوت داشته باشد.

پس از انجام مراحل بتن ریزی، نوبت به دیوارکشی اطراف چااله می شود. البته اگر این کار پیش از آهن کشی انجام نشده باشد. پس تمامی سه طرف باید دیوارکشی شده تا بالاترین نقطه یعنی تا پشت بام ساختمان باید این کار انجام شود. که در این قسمت شامل موتورخانه آسانسور می شود. عموما دیوارکشی چاه آسانسور در سه حالت انجام می شود. که می تواند به شکل رابیتس بندی شده و اندود بر روی آن باشد. یا به صورت اندودکاری با استفاده از سیمان باشد. و یا می تواند با استفاده از پانل های کچی و یا ورق کشی این کار انجام شود. چرا که همان طور که گفتیم به دلیل این بخش و البته قرارگیری قسمت های مهم و قطعات آسانسور در آن، باید از استحکام و ایمنی بالایی برخوردار باشد.

شرایط و شیوه مدل کردن چاه در نرم افزار SAFE

این کار به خاطر اینکه تنها به شکل یک بازشو تعریف شده، کار چندان سختی نخواهد بود. همچنین تمامی ابعاد گوشه ها را با توجه به الزامات و قوانین می توان از طریق این نرم افزار به شکلی خودکار محاسبه کرد. چرا که باید این نکته را بدانید که این نرم افزار در صورتی که پی چاه کاملا تراز نباشد، نیم تواند آن را محاسبه و طراحی کند. در همین رابطه بسیاری از مهندسان و طراحان ترجیح می دهند تا کار طراحی را به صورت دستی انجام دهند. اما با توجه به ابعاد نه چندان بزرگ چاه آسانسور می توان سطح چاهک و انتهایی آن را به شکل تراز و مسطح درنظر گرفت. اما اگر ابعاد چاه شما بزرگ بود، می توان محاسبات پی و چاه را به شکلی جداگانه با استفاده از این نرم افزار انجام داد.

اما برای محاسبه و مدل کردن ابعاد چاه در نرم افزار SAFE باید برخی ورودی ها را به آن داد. تا بتواند با توجه به اطلاعاتی که وارد سیستم می شود، برخی از ابعاد و اندازه ها را به ما بدهد، تا کار طراحی آن انجام شود. اما اطلاعات و مقادیری که برای محاسبات باید به این نرم افزار بدهیم، شامل موارد ذیل می شود.

  • تعداد طبقاتی که آسانسور در آن ها توقف می کند (طبقات دارای جمعیت)
  • نوع کاربری و مدل آسانسور (تجاری، مسکونی، بیمارستانی و…)
  • میزان جمعیت در هر طبقه (به نوعی ترافیک ساختمان)
  • وارد کردن موارد خاص اعمال شده در ساختمان (خانه سالمندان، استفاده معلولین، استفاده کودکان و…)
  • تعداد کل طبقات
  • میزان طول مسیر حرکتی آسانسور
  • ارتفاع در نظر گرفته شده برای هر طبقه
  • تعداد اتاق ها در هر طبقه و یا میزان مساحت طبقات

محاسبه و تعیین ابعاد چاله آسانسور

ابعاد استاندارد چاله آسانسور

به منظور این کار باید شرایط مختلفی را سنجید. چرا که ابعاد چاله باید به گونه ای انتخاب شود که علاوه بر همخوانی با کابین آسانسور و متعلقات آن، با درب نیز همخوانی داشته باشد. چرا که درب های اتوماتیک طراحی شده نیاز به فضای بیشتری جهت نصب دارند. و این فضا نسبت به درب های لولایی که در گذشته ساخته می شد و امروزه نیز به کار می روند، بیشتر است. به همین خاطر حداقل فضای در نظر گرفته شده برای اینگونه درب ها باید 160 سانتی متر باشد. تا افراد و یا وسایل مختلف بدون مشکل به داخل آسانسور راه پیدا کرده و این فضا برای افراد سخت و باعث ایجاد ترافیک نشود. البته که تمامی این موارد در کنار سایر بخش ها و محاسبات به شکلی دقیق در زمان نقشه کشی و طراحی آورده می شود.

پس از تعیین ابعاد، نوبت به تعیین عمق چاه آسانسور می رسد. که این مورد نیز ابتدا به تعداد طبقات، و سپس مدل آسانسور باز می گردد. به نوعی مکانیزم حرکتی آسانسورها که می توان به صورت هیدرولیکی و یا آسانسور کششی باشند، در این امر تاثیرگذار هستند. ضمن اینکه عرض چاله آسانسور نیز در تعیین عمق تاثیرگذار بوده و باید عرض را نیز در این مورد منظور نماییم. در همین رابطه می توان در چاله هایی که عرض 160 سانتی متر در نظر گرفته شده بود، عمق آن را برای هر نفر 10 سانتی متر بیشتر در نظر بگیریم. محاسبه دقیق این ابعاد از جمله اصلی ترین بخش ها در زمان نقشه کشی و طراحی آسانسور می باشد. که باید با دقت بالا و با کمک از نرم افزارهتای مختلف مهندسی در این زمینه انجام شود.

آب بندی چاه بالابر

آب بندی چاله آسانسور

همواره در ساخت هر نوع سازه ای و در احداث هر پروژه بررسی تمامی شرایط محیطی مهم هستند. به همین خاطر و با توجه به حساسیت های بسیاری که در راه اندازی آسانسورها وجود دارد، یکی دیگر از نکان مهم در احداث آن، توجه به شرایط آب بندی آن می باشد. به همین خاطر و با توجه به نزدیکی قسمت چاهک با آب های زیرزمینی احتمال نفوذ آب و ایجاد مشکل در قسمتی زیرین آسانسور وجود دارد. به همین دلیل حتما باید آب بندی پیش از شروع مراحل به طور کامل و دقیق انجام شود. گرچه ممکن است این کار هزینه هایی را نیز در بر داشته باشد، اما از جمله اقدامات الزامی است که در صورت چشمپوشی می تواند مشکلی زیادی را به وجود بیاورد. که تعمیر و رفع آن مشکلات هزینه های چند برابری را در پی دارند.

همواره چاله بالابر باید خشک و عاری از هرگونه آب و رطوبت باشد. به همین خاطر نمی توان از مواد آب بندی معمولی و یا غیر استاندارد استفاده کرد. همچنین در کنار آب های زیر زمینی، دیگر عوامل همچون بارش باران، و یا تغییرات آب و هوایی از دیگر عواملی است که می تواند در این امر تاثیرگذار باشند. به همین خاطر جهت پیشگری از تلفات جانی و هزینه ها، چاه آسانسور خود را به شکلی کامل و استاندارد آب بندی نمایید. این امر در سایر قسمت های ساختمان نیز باید به شکلی مناسب اجرا شود. چرا که نفوذ آب تنها مختص به بخش انتهایی چاه آسانسور و یا چاهک نبوده و می توان از سایر بخش های ساختمان نیز نشتی به وجود بیاید. به همین خاطر ایزوگام صحیح در قسمت هیا اصلی و آب بنید باید به شکلی صحیح اجرا شود.

اهیمت روشنایی و راه اندازی برق چاه

همان طور که می دانید، روشنایی برای محیطی همچون چاه که از مهم ترین بخش ها هر آسانسور به حساب می آید، بسیار مهم است. به همین خاطر روش های مختلفی برای این کار انجام می شود. یکی از این روش ها استفاده از چراغ های تونلی برای روشنایی است. این چراغ ها عمدتا به فاصله 5 متر از یکدیگر در داخل چاله آسانسور نصب می شوند. ترتیب نصب این چراغ ها نیز به ترتیب از فاصله نیم متری از سقف و در قسمت پایینی موتور می باشد. همچنین پس از نصب چراغ ها پایین ترین چراغ در کف چاه باید فاصله حداکثری 7 سانتی متری با کف داشته باشد. همچنین نصب یک پریز برق در کنار آخرین چراغ در قسمت پایینی چاه بسیار مهم است. در واقع برای خاموش و روشن کردن برق چاه، یک کلید در موتورخانه قرار می گیرد.

یکی از دلایلی که روشنایی در درون چاله اهمیت دارد، در زمان سرویس و یا تعمیر آسانسور است. مخصوصا در قسمت های پایینی که بیشترین استفاده را دارد. همچنین محل نصب و شیوه سیم کشی نیز در این قسمت بسیار مهم هستند. و حتما باید موارد ایمنی و استاندارد نصب آن ها به درستی طی شود. به همین خاطر بسیاری از کارشناسان نصب چراغ ها، در کنار ریل وزنه تعادل را بهترین قسمت برای جانمایی چراغ های چاه آسانسور می دانند. چرا که نباید چراغ را در جایی قرار داد که سبب اختلال و مزاحمت برای سایر تجهیزات شود. و همچنین از لحاظ ایمنی نیز مشکل ساز نشود. البته در گذشته از کلیدهای تبدیل برای این کار استفاده می شد. تا امکان خاموش و روشن کردن آن هم در موتورخانه و هم در قسمت انتهایی چاه امکانپذیر باشد.

اصلی ترین نکات جهت آب بندی چاه آسانسور

نکات مهم آب بندی چاه آسانسور

با توجه به اهمیت این موضوع بر آن شدیم تا نکات بیشتری را جهت پیشگری از نشتی آسانسور بیان کنیم. در صورتی که نشتی در چاله به وقوع پیوست، اولین کار استفاده از پمپ کف کش می باشد. که با استفاده از آن می توانید آب اضافی را خارج کنید. سپس با کمک مواد خشک کننده بتن اقدام به خشک کردن سطح چاله آسانسور نمایید. پس از انجام این مراحل می توانید متناسب با میزان نشتی از مواد مختلفی جهت مقاوم سازی چاهک و قسمت های مختلف چاه خود استفاده کنید. تا علاوه بر خشک کردن آب و پیشگری از نفوذ آن به بخش های دیگر، مانع از تشدید نشت آب در ادامه شوید. توقف کارکرد آسانسور به دلیل عدم اتصالی بخش ها و گیر کردن درب بسیار مهم است. استفاده از درب سلکوم با کیفیت برای این امر می تواند مناسب باشد.

بکارگیری ایزوگام دارای مزایای مختلف و البته معایبی نیز است. از جمله می توان از عدم پوسیدگی و شکنندگی و انعطاف مناسب در دماهای بالا  اشاره کرد. اگرچه عدم نصب در بخش های زیرین، جدایی از سرح کار با گذشت زمان و نیاز به برداشتن کامل لایه قلبای در صورت نشتی و جهت ترمیمی ان، از مهم ترین چالش های استفاده از ایزوگام می باشد. همچنین بهره گیری از مواد نفوذگر نیز به همین شکل است. دارای مزایای و معایبی بوده و که با تشخیص کارشناس از آن ها نیز می توان استفاده کرد. از جمله امکان استفاده از آن ها در انواع آسانسورها و رفع ترک های ریز و کوچک از جمله مهم ترین ویژگی های این مواد هستند. عملکرد نامناسب در صورت ایچاد آلودگی در سطح بتنی و یا قدیمی زیرین نیز از جمله معایب آن به حساب می آیند.

درخواست نصب و راه اندازی چاه آسانسور

همان طور که می دانید همواره طراحی سازه آسانسور و البته انجام محاسبات و اجرا آن از جمله بخش های مهم در راه اندازی یک آسانسور به حساب می آید. از همین رو باید تمامی مراحل آن توسط کارشناسان متخصص این حوزه و با بهترین شیوه انجام و عملیاتی شود. به همین خاطر باید در نظر داشته باشید، جهت احداث چاله آسانسور خود، حتما از شرکتی معتبر و با سابقه جهت انجام این کار بهره ببرید. تا با محاسبه تمامی موارد، تعیین ابعاد و نوع آسانسور شما و همچنین محل جانمایی قطعات و بخش ها، این کار صورت بپزیرد. در همین راستا گروه صنعتی مگا به عنوان یکی از بهترین کارخانه های فال در این حوزه نسبت به انجام این کار و ارائه خدمات صفر تا 100 راه اندازی آسانسور اقدام می کند. که شما می توانید خدمات و محصولات متنوعی را از آن دریافت نمایید.

جهت کسب اطلاعات تکمیلی در رابطه با اجرا چاه آسانسور و همچنین آشنایی با محصولات این مجموعه می توانید همین حالا با شماره های ذیل تماس گرفته، تا نسبت به خدمات آن بیشتر آشنا شوید. همچنین مشاوران و کارشناسان این کارخانه مشاوره های لازم در انتخاب نوع مکانیزم، مدل کابین، شیوه نصب و راه اندزای و… را نیز به شما ارائه می کنند. ضمن اینکه می توانید محصولات این مجموعه و اطلاعات فنی مندرج در آن ها را از قسمت کاتالوگ آسانسور این شرکت دریافت نمایید. که در آن با توضیحات کامل و ابعاد در نظر گرفته شده برای کابین، درب و قطعات آشنا می شوید. در واقع این بخش شامل اطلاعات مهمی است که با توجه به آن می توانید نسبت به تهیه مدل مناسب متناسب با فضا ساختمان خود اقدام نمایید.

۰۲۱-۷۶۲۱۷۹۰۷

۰۲۱-۷۶۲۱۷۷۳۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *