ترس از آسانسور مشکلی است که برخی از افراد به طور ناخواسته با آن دست و پنجه نرم می کند.امروزه استفاده از بالابرها علاوه بر رفاه بیشتر در سلامت ما نیز موثر هستند. چرا که استفاده ممتد از پله ها و بالا و پایین رفتن از آن مشکلات مختلف مفصلی را برای ما به وجود می آورد. ضمن اینکه با توجه به افزایش ساختمان های چند طبقه و بلند، استفاده از این بالابرها بسیار لازم و ضروری است. اما اگر فردی به دلیل ترس قادر به استفاده از آسانسور نباشد، با مشکلات مختلفی مواجه خواهد شد. به همین دلیل قصد داریم تا به طور مفصل علل ترس، و روش های غلبه بر آن را برایتان شرح دهیم. تا بدون استرس و نگرانی بتوانید از این وسیله کاربردی و مهم استفاده نمایید.
اصلی ترین دلایل ترس از آسانسور چیست؟
یکی از اصلی ترین دلایل این ترس، شاید به تجربه افراد در گیر کردن در آسانسور برگردد. و یا مربوط به ترس افراد از تاریکی و یا محبوس شدن، هنگام قطعی برق باشد. اما یکی از اصلی ترین دلایل ترس افراد شاید نگرانی بابت سقوط آسانسور باشد. در گذشته در بسیاری از بالابر ها سیستم های ضد سقوط وجود نداشت. و با پاره شدن سیم های بکسل به دلیل عدم سرویس و تعمیر در زمان مناسب، این اتفاق به وقوع می پیوست. در واقع نوع طراحی خود آن، تا مکانیزم ها و قطعات به کار رفته آنچنان از ایمنی و امنیت بالایی برخوردار نبودند. ضمن یانکه توانایی و علم امروزی نیز با گذشت زمان و آزمون و خطا در این رابطه افزایش پیدا کرد. بر همین اساس می توان گفت که این ترس در گذشته با توجه به اتفاقات مختلف کمی طبیعی بود.
اما باید بدانیم امروزه با افزایش تکنولوژی و همچنین افزایش کیفیت ساخت آسانسورها، این احتمالات به صفر رسیده است. چرا که با کمک انواع سیستم های ضد سقوط امکان وقوع این حادثه ها وجود ندارد. ضمن اینکه با شناخت بیشتر از بالابرهای استاندارد، دیگر لازم به ترس و یا استرس هنگام استفاده از آن وجود ندارد. همچنین تنوع مدل های آسانسور و ویژگی هایی که هر یک از آن ها دارند، مانع از هرگونه حادثه ای می شوند. که در این بین می توان به مدل های آسانسور هیدرولیکی و کششی نام برد. که در هر یک از این مدل ها با توجه به نوع مکانیزم از بخش ها و اجزای مختلفی جهت بهبود کارکرد آسانسور و البته افزایش ایمنی آن استفاده شده است. چرا که در ساخت و راه اندازی آساسنور، ایمنی بسیار با اهمیت است.
ترس از مکانهای بسته
اگر بخواهیم به شکلی جامع تر به دلایل ترس هنگام استفاده از آسانسور بپردازیم، یکی از عوامل آن ترس از محیط های بسته است. افرادی که دچار این مشکل هستند نه تنها در آسانسور بلکه در هر محیط بسته دیگری نیز با مشکلاتی مواجه هستند. در علم پزشکی و روانشناسی به این نوع ترس و اختلال کلاستروفوبیا می گویند. در تعریف این نوع اختلال نیز ترس از هرگونه محیط بسته ای ذکر شده است. به همین علت نیز طراحان و مهندسان هنگام کابین سازی آسانسور تلاش می کنند تا محیطی مناسب و زیبا را فراهم نمایند. که در این راه با افزایش ابعاد آن، بکارگیری المان های تزئینی و ایجاد نورپردازی متاسب تلاش می کنند تا بر این مشکل غلبه شود. و افراد با شرایط مختلف بتوانند از آسانسور استفاده نمایند.
ضمن اینکه مدت زمان رسیدن آسانسور تا مقصد نیز اهمیت دارد. اینکه نباید این مسیر از حد استاندارد طولانی تر شده و یا بالعکس با افزایش سرعت به شکلی عیر مناسب موجب تشدید این فوبیا و ترس شد. به همین خاطر همان طور کهذکر شد علاوه بر المان های به کار ر فته در داخل کابین، استفاده از زیبایی و طراحی منحصر به فرد می تواند در این امر اثرگذار باشد. در واقع ابعاد کابین نیز بسیار مهم بوده که حتی در ظرفیت های پایین نیز نبایند بسیار کوچک ساخته شوند. البته که یکی از مدل هایی که تاثیر بسزایی در کاهش این امر می تواند داشته باشد، آسانسور شیشه ای و یا کابین پنوماتیک یا پانورماما است. که افرادی که ترس دارند با مشاهده فضای بیرونی می توانند کمی بر این ترس غلبه کنند.
گذر هراسی یا آگورافوبیا
مورد دیگری که می توان افراد را در طبقه ترس از آسانسور دسته بندی کرد، قرار گرفتن در موقعیتی است ک فرار از آن مشکل به نظر می رسد. در این حالت نیز صرفا مشکل این افراد محدود به استفاده از آسانسور نمی باشد. بلکه در هر موقعیت بسته ای که نتوان به راحتی از آن فرار کرد، افراد دچار ترس و استرس می شوند. به این اختلال نیز آگورافوبیا و یا همان گذر هراسی می گویند. که بیشتر مربوط به ایجاد حس خفگی و یا استری در محیط های بسته است. با توجه به فضای بسته و تنگی که کابین ها دارند، این حس در افراد تشدید شده و به دلیل حرکت و شاید تکان خوردن آن، افراد ترجیح دهند تا از پله ها استفاده کنند.
نگرانی از مواجه شدن با افراد دیگر
یکی دیگر از نگرانی هایی که افراد با آن مواجه اند، ترس اجتماعی است. به نوعی افراد از مقابله با سایر افراد دچار هراس و نگرانی هستند. مخصوصا در محیط های بسته ای همچون آسانسور که می تواند این مشکل تشدید شود. به همین خاطر این مشکل نیز همچون سایر معضلاتی که اشاره شد، پیش از اینکه ترس باشند، نوعی از فوبیا محسوب می شود. به همین خاطر باید با روش های درمانی نسبت به رفع آن اقدام کرد. ضمن اینکه این ترس می تواند عاملی از ایجاد عدم حس امنیت و ترس از آسیب رسیدن بهخود باشد. که می تواند ریشه های مختلفی داشته باشد. البته که با بکارگیری دوربین در داخل کابن تلاش شده تا از این ترس و استرس کاسته شده و مسافران با امنیت بیشتری از آسانسور استفاده کنند.
نشانه های ترس هنگام استفاده از بالابرها
این ترس ممکن است به اشکال مختلف خود را نشان دهد. لازم به ذکر است که این عامل پیش از آنکه ترس باشد، نوعی فوبیا می باشد. چرا که این مکان جایی نیست که همه افراد از وارد شدن به آن واهمه داشته باشند، بلکه تعدادی از افراد از آن می ترسند. در واقع به صورت کلی تلاش می شود تا طراحی سازه آسانسور از ابتدا تا مراحل نهایی به شکلی اصولی و استاندارد انجام شود. و هرگونه عامل استرس و ترس از این محیط به خود فرد باز می گردد نه آساسنور و نه کابین و هیچ بخش دیگری. پس می توان با شناخت و تمرین بیشتر بر آن غلبه کرد. اما برای اینکه بدانید مهم ترین نشانه های این فوبیا چیست باید به موارد ذیل دقت نمایید.
- استرس و نگرانی هنگام استفاده از آسانسور
- وحشت و احساس خفگی
- ترس از محبوس شدن در فضایی تاریک
- نفس تنگی
- افزایش ضربان قلب
- کاهش فشار و ضفع بدنی
باورهای غلط درمورد قطعات و مکانیزم آسانسور
اما یکی دیگر از دلایلی که سبب ترسیدن از آسانسور می شود، باورهای غلطی است که درباره این وسیله داریم. در واقع بسیاری از عموم باورهایی را دارند، که سبب می شود در زمان استفاده از آسانسور، گمان کنند هر لحظه امکان وقوع یک حادثه وجود دارد. به طور مثال درمورد این باورهای غلط می توان از سقوط ناگهانی، باز شدن درب در هنگام حرکت، سوراخ شدن کف کابین، باز شدن درب در بین دو طبقه، حرکت آسانسور در زمان توقف، افزایش سرعت در هنگام پایین آمدن و… اشاره کرد. که البته تمامی این موارد با استفاده از قطعات آسانسور متناسب و یا با کمک سایر بخش ها احتمال بسیار پایینی دارند.
تمامی موارد ذکر شده امروزه در انواع آسانسورها با استفاده از قطعات مختلف به خوبی کنترل می شوند. در واقع در برخی از موارد نه تنها یک قطعه، بلکه چندین بخش مسئولیت یک کار مهم را بر عهده دارند. به طور مثال جهت عدم سقوط آسانسور، در کنار استفاده از کابل ها و سیم های مختلف، از سیستم ضد سقوط و پاراشوت، انکودرها جهت کنتلر سرعت، بافر به منظور ضربه گیر و… استفاده می شود. که همگی این موارد از سقوط آسانسور جلوگیری می کنند. درباره سایر باورهای غلط نیز این مسائل صادق است. به همین خاطر در صورتی که شما نیز ترس از آسانسور دارید، و یا در هنگام سوار شدن از آن دچار استرس می شود، اطلاعات خود را در مورد قطعات و مکانیزم این وسایل بالا برده، و توجهی به باورهای غلط عموم نداشته باشید.
نشانه ها و دلایل ایجاد فوبیای آسانسور
همان طور که اشاره شد ترس و اضطراب ناشی از سوار شدن در آسانسور، دلایل مختلفی دارد که حتی می تواند ریشه در کودکی افراد نیز داشته باشد. گیر کردن در آسانسور به تنهایی، خاطرات اضطراب آور، حبس شدن در فضاهای تنگ و بسته و… از جمله این دلایل هستند. اما فوبیا به طور کلی دارای نشانه هایی نیز می باشد که با شناخت آن می توان روند در مان را نیز سریعا پیگیری کرد.
- ضربان نامنظم و تپش قلب که از نشانه های ابتدایی فوبیا و ترس از آسانسور می باشد.
- ترس از سقوط و یا خرابی ناگهانی آسانسور
- تعریق زیاد و احساس ضعف و بی حالی
- استفاده از پله به جای سوار شدن در آسانسور
- نگرانی بیش از حد پس از بسته شدن درب ها
- احساس تنگی نفس و خفگی پس از حرکت کابین
- ترجیح به حضور در فضاهای رو باز
چطور می توان بر ترس از آسانسور غلبه کرد؟
همان طور که اشاره شد ریشه های این ترس و یا فوبیا را می توان در بخش های مختلفی جستجو کرد. اما مطمئنا اولین عاملی که در تشدید و یا کاهش استرس ما تاثیرگذار است، کابین آسانسور می باشد. اگر کابین ها نامناسب، فاقد تهویه و زیبایی باشند، قطعا با وارد شدن به آن میزان ترس ما نیز افزایش پیدا می کند. به همین دلیل هم بسیاری از افراد تلاش می کنند تا هنگام راه اندازی آسانسورها، از کابین ها مدرن و زیبایی استفاده کنند. مرحله دوم باید از خود بپرسیم که دلایل این ترس چیست؟ آیا فقط از سوار شدن بر بالابرها میترسیم و یا از هر فضای تنگ و تاریکی هم هراس داریم؟ با پاسخ به این سوال قدم مهمی را در رفع این مشکل برخواهیم داشت. چرا که ترس از هر کدام از این عوامل راهکارها و روش های خود را برای غلبه بر آن دارد.
راهکارهای برای کنترل هراس از آسانسورها
همان طور که اشاره کردیم باید بدانیم دقیقا از چه چیزی می ترسیم. در غیر این صورت مجبور خواهیم شد تا برای رفتن به طبقه بیستم یک ساختمان از پله ها استفاده کنیم. پس مهم ترین قدم شناخت درست و علت یابی برای رفع این هراس است. در واقع همان طور که ذکر شد یکی از دلایل شایع این ترس، ترس از سقوط آسانسور است. که در مکانیزم آسانسور کششی با توجه به استفاده از سیم بکسل در گذشته حوادثی را به وجود آورد. اما با افزایش علم، استفاده از تعداد و نمره سیم های با کیفیت و همچنین سیستم ضد سقوط و استفاده از بافر این مشکل تا حد زیادی رفع شده است. به گونه ای که امروزه کم تر شاهد چنین حادثه ای در ساختمان ها هستیم.
در صورتی که شما از هر فضای تنگ و یا تاریکی می ترسید، باید نسبت به درمان این مشکل اقدام نمایید. کمک گرفتن از افراد متخصص، انجام ورزش های هوازی و یا مدیتیشن و یوگا، تکنیک های ذهنی و… برخی از راه کارهای غلبه بر ترس از تاریکی و فضاهای تنگ است. اما اگر مشکل شما فقط با آسانسورها می باشد، باید بگوییم در صورت استفاده از بالابرهای استاندارد دیگران جای نگرانی وجود ندراد. چرا که با افزایش کیفیت و تکنولوژی ساخت آن ها، احتمال سقوط و یا مشکلات حادثه ساز به صفر می رسد. البته باید نسبت به انجام سرویس های دوره ای آن دقت کنیم.
تصویر سازی ذهنی و انجام تمرین
یکی از روش هایی که برای غلبه بر ترس از آسانسور پیشنهاد می شود، تصویر سازی ذهنی است. اینکه فکر کنید که به تنهایی قادر هستید که سوار آسانسور شده و در طبقات جابه جا شوید اولین قدم در این روش است. حتی می توانید جلوی درب آسانسور بایستید و انتقال آن در بین طبقات را نگاه کنید. هنگام سوار شدن اگر هنوز هم هراسان هستید، سعی کنید ذهن خود را آرام کرده و به تصویرسازی های مثبت بپردازید.
کنترل ذهن نقش مهمی در کنترل احساسات و ترس شما دارد. با انجام این روش ها می توانید با آرامش خاطر بیشتری از بالابرها استفاده نمایید. به یاد داشته باشید، منشا این ترس و نگرانی ها در ذهن شما است. پس با درک بیشتر و تمرینات بیشتر شما نیز می توانید با غلبه بر این ترس، بدون مشکل سوار آسانسور شوید. و با آرامش خاطر و آسودگی خاطر دیگر برای رفتن به طبقات از پله استفاده نکنید.
استفاده از روش های آرامشبخش
- سعی کنید به حالت صاف بایستید و یک دست خود را بر روی سینه و دست دیگر را روی شکم خود قرار دهید.
- به مدت 4 ثانیه به شکل عمیق از بینی نفس بکشید. با انجام این کار دستی که بر روی شکم قرار داده اید بالاتر می آید، اما دیگر دستتان که بر روی سینه تان است باید به شکل ثابت باقی بماند.
- به مدت 7 ثانیه نفس خود را در سینه حبس کنید. سپس به آرامی نفس خود را رها کنید. با این کار دستی که بر روی شکم قرار دارد به داخل می رود و دیگر دستتان کماکان ثابت می باشد.
- تا زمان رسیدن به شرایط پایدار و نرمال این کار را تکرار نمایید.
حس آرامش با استفاده از آسانسورهای ایمن
همان طور که اشاره کردیم، استفاده از آسانسورهای با کیفیت و کابین های زیبا نقش مهمی در غلبه بر ترس از آسانسور دارند. در همین رابطه نیز باید بگوییم گروه صنعتی مگا به عنوان یکی از قطب های اصلی صنعت آسانسور اقدام به ارائه بهترین و با کیفیت ترین آسانسورها در سراسر کشور می کند. این مجموعه با بکارگیری افراد متخصص و رعایت کلیه استانداردها و اصول ایمنی، خیالتان را بابت استفاده از این بالابرها راحت می کند. همچنین این مجموعه با تولید زیباترین و با کیفیت ترین کابین ها، و استفاده از بهترین مکانیزم های درب سلکوم و درب فرماتور حس آرامش را به مسافران منتقل می کند.
اگر شما نیز می خواهید هنگام استفاده از این وسیله کاربردی، کیفیت، کارایی، زیبایی و آرامش را داشته باشید، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید. تا شما را در خرید بهترین کابین ها، درب، قطعات مکانیکال و… راهنمایی کنند. در واقع همان طور که می دانید از جمله مهم ترین ویژگی های کارخانه مگا، علاوه بر تولیدات با کیفیت، ارائه محصول مطابق با استانداردهای روز صنعت آسانسور می باشد. به همین خاطر شاهد مشکل غیر متعارف از بابت انواع محصولات ارائه شده توسط این مجموعه نداشته باشید.