آسانسور مغناطیسی به عنوانی نسلی تازه از انواع آسانسورها، دارای تکنولوژی نوین، ایمنی بالا همراه با راندمان بهتر قطعات است. قطعات و روش های موجود در انواع آسانسورهای کششی، پنوماتیک، هیدرولیک و… فاقد کارایی و قابلیت های بالابرهای مغناطیسی هستند. همچنین این آسانسور دارای مزیت های مختلفی همچون سرویس و نگهداری راحت تر و مقرون به صرفه تر می باشد. همین طور به دلیل استفاده از روش های تازه در ساخت آن و استفاده از قطعات کم تر سبب سبک تر شدن کابین و حرکت بهتر و ایمن تر آن نیز شده است. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله بیشتر در مورد این آسانسور و ویژگی های آن صحبت کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
تاریخچه پیدایش آسانسورهای مغناطیسی
استفاده از این نوع آسانسور که انقلابی در ساخت و طراحی کابین سازی آسانسور به وجود آورده، به اوایل قرن 18 میلادی باز می گردد. جایی که جان میچل با کمک مفوم دفع قطب های همنام آهنربا به این موضوع پی برد. سپس در اوایل قرن بیستم میلادی، یک مخترع آلمانی اقدام به تولید این نوع آسانسور مگلو نمود. این اختراع در حمل و نقل و قطارها نیز مورد استفاده قرار گرفت. به وسیله یک جریان متناوب وسایل حمل و نقل در یک مسیر معین حرکت کرده و تحولی شگرف را ایجاد نمودند. در نهایت نیز در سل 2006 یکی از شرکت های چینی از این نوع آسانسورهای کاملا مغناطیسی رونمایی کردند. که در آن با استفاده از تکنولوژی روز و استفاده از متریال خاصی این کار را انجام دادند.
امروزه استفاده از این نوع بالابر نه تنها بر شیوه حرکت، بلکه در قسمت های مختلف آسانسورها نیز تاثیر گذاشته است. به گونه ای که بسیاری از شرکت ها به منظور هماهنگی و افزایش کیفیت خود در بخش ساخت کابین ها نیز تغییراتی را ایجاد نموده اند. تا با کمک استراتژی های مختلف و بکارگیری متریال و نوع طراحی ویژه تری بتوانند کاربری و راندمان آسانسور و مخصوصا کابین خود را بهبود ببخشند. البته که باید به این نکته نیز اشاره کنیم، که علی رغم کیفیت بالا این محصول، و همچنین مزایایی که دارد، اما هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیده است. چرا که شایط نصب و راه اندازی آن کمی خاص و البته پیچیدگی های خاص خود را دارد. ضمن اینکه به دلیل وجود مکانیزم های با کیفیت، شاید در آینده بیشتر از مدل های مغناطیسی بشنویم.
مشخصات و ویژگی های مدل های مغناطیسی
همان طور که می دانید، این محصول دارای کاربردها، ویژگی ها و مشخصات زیادی است. که سبب می شود به عنوان نسلی تازه از انواع آسانسورها شناخته شود. البته که این مدل به عنوان مدلی کانسپت معرفی شده و تا کنون تولید آنچنانی جهت عرضه به بازار جهانی نداشته است. اما اینکه در آینده از آن بیشتر بشنویم، بسیار زیاد است. از همین رو در ادامه به برخی از از مهم ترین این مشخصات و ویژگی ها اشاره خواهیم کرد. تا با آشنایی بیشتری نسبت به راه اندازی آن ها اقدام نمایید.
- میزان ظرفیت تعیین شده برای این آسانسور، بر اساس میزان ضخامت و همچنین مقدار صافی سطحی مواد تعیین می شود. که سبب می شود دارای ظرفیت های مختلفی باشد
- به کار بردن فولاد آلومینویمی در سطح آن آسانسور جزو مهم ترین و اصلی ترین ویژگی ها و مشخصات این محصول به حساب می آید. که سبب افزایش کارایی و البته استحکام و مقاومت آن شده است.
- مواد و بارهای دارای پوشش مغناطیسی، بسیار مناسب برای جابجایی با این بالابر محسوب می شوند
- امکان جابجایی و بلند کردن لوله های استیل و صفحات گوناگون با استفاده از آسانسور مغناطیسی
- امکان حمل و جابجایی این بالابر در مقیاس ها و فضاهای کوچک، چرا که ابعاد این آسانسور نیز چندان بزرگ نیست
- به دلیل استفاده از مواد مغناطیسی با خلوص بالا، خاصیت مغناطیسی این آسانسور به طرز قابل توجهی افزایش داده است. ضمن اینکه این مدل نیز با همین نام ناخته شده و از جمله اصلی ترین ویژگی و تمایز آن نسبت به آسانسور کششی و مدل های هیدرولیک می باشد.
روش کارکرد آسانسورهای مغناطیسی
در این روش که به LSM نیز معروف است، ریل های راهنما موجود و سایر اجزای متصل به دیواره چاه در نقش روتور استفاده می شوند. چرا که این بخش ها دارای یک مغناطیس دائم می باشند. زمانی که جریان برق به قسمت استاتور وارد می شود، موجب تشکیل میدان مغناطیسی شده و آن را به قسمت روتور منتقل می کند. در این روش کابین آسانسور در نقش روتور عمل می کند. این کابین ها به شکلی طراحی و ساخته شده اند که در مقاطعی سبب قطع شدن جریان برق می شوند. در این زمان جریان برق از طریق سیم پیچ های موجود بر استاتور، سیم پیچ های روی روتور را باردار کرده و باعث حرکت کابین می شوند. به نوعی مکانیزم اصلی حرکتی در این مدل از آسانسورها، بدین شکل می باشد.
به طور کلی آسانسور مغناطیسی دارای یک سیستم نوین و هوشمند بوده که میزان شتاب، حرکت و سرعت کابین ها را به خوبی کنترل می کند. همچنین نوع حرکت کابین ها بدون سر و صدا و لرزش بوده و دارای احتمال خطای بسیار کمی نیز می باشد. این آسانسورها دارای قابلیت حمل بار تا 2 تن را داشته و برای جا به جایی محموله های سنگین نیز کاربردی هستند. به همین خاطر بسیاری از سازندگان در تلاش هستند تا این آسانسورها را به تولید انبوه برسانند. چرا که به دلیل مشخصات و ویژگی هایی که دارد، می توان از آن ها با کاربری های مختلف و در ساختمان های متعددی استفاده کرد. که همین امر سبب افزایش کارایی و البته افزایش تعداد استفاده از این مکانیزم می شود. که می تواند رقیب خوبی برای سایر مدل ها باشد.
آسانسور کمربند متحرک
در این مدل از آسانسورها، اصلی ترین ویژگی وجود سیستم آهنربایی دائم می باشد. به همین خاطر نیز با عنوان مگنت یا مگلو نیز شناخته می شود. این سیستم در قسمت زیرین یک صفحه از جنس ورق فولادی قرار دارد. که این ورق ضد زنگ بوده و دارای مقاومت و استحکام بالایی نیز هست. که بتواند قابلیت جابجاییسریع در کنار ایمنی بالا را داشته باشد. همچنین در این قسمت از یک ورق یا کمربند لاستیکی در مقابل فاسیا قرار داده شده است. که می توان به جای ورق پلاستیکی از PVC نیز استفاده کرد. وجود این اجزا سبب ایجاد یک نیروی کششی و تخلیه گرانشی بالایی می شود. که سبب دور شدن قطعه از میدان مغناطیسی می گردد. در این روش راندمان و کیفیت کارکرد آسانسور از روش های آهنربای متحرک نیز بیشتر است.
همان طور که اشاره کردیم، این ویژگی که در آسانسور مغناطیسی به کار رفته است، وجه تمایزی بین آن و سایر مکانیزم ها مانند آسانسور هیدرولیکی و یا کششی است. به همین دلیل هم نوع کارکرد و به طور کلی راندمان این محصول و این مکانیزم، با سایر مدل ها متفاوت است. ضمن اینکه همین امر می تواند قابلیت آن را افزایش داده و سبب بکارگیری بیشتر آن شود. چرا که همواره در این صنعت و سایر بخش ها، با پیشرفت تکنولوژی ها، تلاش شده تا ایرادات و نواقص مدل های قلبی رفع، و مکانیزم ها و آسانسورهای با کاربرد بیشتر ارائه شود. به همین خاطر در مدل های مغناطیسی تلاش شده تا تمامی معیارها و مشکلات یک آسانسور از قبیل نحوه سوار و پیاده شدن، ایمنی، نوع حرکت، مدت زمان رسیدن به مقصد، ترافیک ساختمان و … لحاظ شود.
آسانسور معلق مگلو
یکی دیگر از انواع آسانسورهای مگلو، سیستم معلق مغناطیسی می باشد. در این روش با کمک مکانیزم های مختلف بالاکش های مختلفی به وجود آمده است. که با کمک آن آسانسور مغناطیسی قادر است تا حرکت های جدید و تازه ای را نیز انجام دهد. که این حرکات می تواند به صورت افقی یا عمودی و حتی به صورت قطری نیز انجام شود. از این روش و این مدل از بالابرها می توان در برج ها و ساختمان های بلند و بزرگ استفاده کرد. چرا که این روش ها کاربردهای زیادی داشته و سرعت جابجایی را نیز افزایش می دهد. ضمن اینکه قطعات آسانسور به کار ر فته در آن نیز کاربردی و مخصوص این مدل می باشند.
در واقع استفاده از این نوع سیستم در کنار سایر قطعات بروز می تواند انقلابی عظیم را در صنعت آسانسور ایجاد کند. البته باز همباید یادآور شویم که هنوز این مدل به تولید انبه نرسیده و کماکان مدل های کششی و هیدرولیک تشکیل دهنده اصلی ترین مکانیزم ها می باشند. اما با توجه به توصعه روزافزون بخش ها و قطعات آساسنور احتمالا باید در چند سال آینده شاهد رونمایی این محصول به شکل انبوه باشیم. همان طور که امروزه به عنوان مثال استفاده از درب سلکوم به عنوان بهترین ممکانیزم در بسیاری از درب ها توصیه می شود، احتمالا برای استفاده بهتر در برج ها و ساختمان های اداری بزرگ، باید شاهد استفاده از آسانسور مغناطیسی باشیم.
آسانسورهای متحرک مغناطیسی
این مدل از آسانسورهای متحرک، در واقع فاقد قطعات خارجی مترحک هستند. یعنی به منظور جابجایی و انتقال افراد به طبقات مختلف، از تجهیزات و اجزای کوچکی استفاده می کنند. این تجهیزات که عمدتا نازک و تیز هستند، برای استفاده در دستگاه های مکانیکی بسیا مناسب می باشند. در این مدل با استفاده از دو زنجیر که به شکل موازی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، به وسیله یک محور اصلی هدایت می شوند. در این حالت زنجیره زیادی از مگنت ها یا آهن رباها بین زنجیرهای موازی قرار گرفته اند. این آهنرباها در زی یک صفحه فولادی که از نوع ضد زنگ ساخته شده قرار دارند. که سبب انتقال اجزای آهنی در یک شیب یاز زاویه حتی تند و عمودی می شود.
مهم ترین بخش هایی که از آسانسور مغناطیسی حذف شدند
همان طور که گفته شد مدل مغناطیسی جزو جدیدترین و بروزترین آسانسورها به حساب می آیند. که کارکرد و قطعات به کار رفته در آن به نسبت سایر مدل ها متفاوت می باشد. چرا که بسیاری از قطعاتی که در سایر آسانسورها کاربردی و مهم هستند، در این مدل اصلا استفاده هم نشده اند. چرا که به صورت کلی علاوه بر نوع قطعات، حتی نوع مکانیزم حرکتی نیز در این مورد با انواع دیگر متفاوت است. به همین خاطر نیز ساختار متفاوت تری نسبت به مدل های دیگر آسانسور دارد. برخی از مهم ترین قطعاتی که در بالابرهای مغناطیسی حذف شده اند را در ذیل مشاهده می نمایید.
- وزنه تعادل
- سیم های بکسل
- ریل وزنه
- فریم وزنه تعادل
- قرقره و فلکه چدنی
- موتورخانه
- قطعات نگهدارنده سیم بکسلها
در این بین شاید حذف موتورخانه و سیم بکسل که از اجزای مهم و اصلی سایر آسانسورها به حساب می آیند، کمی جالب باشد. اما حذف این قطعات و بخش ها نشان می دهد که مدل های مغناطیسی چه کارکرد و مکانیزم متفاوتی نسبت به مدل های رایج کششی و هیدرولیکی دارند. البته که سایر بخش ها همانند بازشوهای درب آسانسور در انواع مدل ها یکسان بوده، و شاید در ادامه جهت رفاه بیشتر مسافران و افزایش سرعت جابجایی از مدل های جدیدی نیز رونمایی شود.
بکارگیری فناوری نوین در سیستم مغناطیسی
در نسل جدید آسانسورها که به نوع مغناطیسی معروف است، همان طور که گفته شد از کابل ها استفاده نمی شود. و کابین تنها با کمک جریان مغناطیسی موجود در طبقات جا به جا می شود. همچنین در این سیستم می توان کابین را علاوه بر حالت عمودی، به شکل افقی نیز حرکت داد. این روش به منظور سازگاری بیشتر با نیاز افراد و ساختمان ها می باشد. در واقع این نوع حرکت همان طور که ذکر شد از جمله مهم ترین ویژگی های کار شده در آسانسور مغناطیسی است. که سبب می شود به عنوان طرحی کانسپت در آینده بتوانند کاربردهای زیادی داشته باشد.
در یکی از طرح های اجرایی که به نام مولتی نیز معروف است، کابین به شکل حلقه ای و با سرعت تقریبی 5 متر بر ثانیه حرکت می کند. این کابین ها با استفاده از روش ترمز چند سطح نیز متوقف می شوند. وزن حدودی کابین های طراحی شده نوع 50 پیکسل از نوع فعلی کم تر است. چرا که متریال استفاده شده در ساخت آن از مواد سبک تر و مقاومی ساخته می شوند. همچنین در این سیستم مسافران در حد فاصله 15 تا 30 ثانیه می توانند سوار کابین بعدی شوند. طرحی که بسیار خاص و البته کاربردی می باشد. که در صورت قبولی در تست های مختلف فنی و همچنین امکان تولید در تعداد بیشتر، می تواند قابلیت های خوبی برای ساختمان ها داشته باشد.
ترمزهای مغناطیسی چطور عمل می کنند؟
سیستم های ترمز این نوع آسانسور به شکل ویژه و در شرایط مختلف به خوبی عمل می کند. حتی زمانی که برق قطع شود نیز ترمز آسانسور باید به شکل اتوامتیک عمل کند. همچنین در آسانسور مغناطیسی اگر کابین با سرعت بالایی نیز در حرکت باشد، سیستم ترمز باید توانایی نگه داشتن کابین را داشته باشد. همچنین یکی دیگر از ویژگی های این سیستم مانع از خارج شدن کابین ار حالت تراز روی ریل نیز می شود.
همان طور که اشاره شد در صورت قطعی برق نیز ترمزها باید مانع از حرکت کابین شوند. به همین علت باید ترمزها دارای شرایط ذیل باشند.
- در صورت قطعی برق، آسانسور باید دارای دو وسیله الکتریکی به منظور کنترل شرایط باشد
- ترمزها باید به وسیله فنر فشاری و یا توسط نیروی وزن کار کند
- اگر جریان برق آسانسور به هر دلیل قطع شد، ترمزها باید فورا توانایی توقف کابین را داشته باشند
- ترمز استاندارد در این نوع آسانسور باید به وسیله جریان الکترومغناطیسی آزاد شود
- سیستم ترمز باید طوری طراحی شده باشد که بتوان آن را با دست باز کرد. و یا با فشار دائمی شخص قادر به توقف باشد.
- به منظور عملکرد بهتر درب ها و پیشگیری از خرابی آن ها در این حالت، بهتر است از مکانیزم با کیفیت همچون درب فرماتور و یا سلکوم استفاده شود.
مزایا و معایب فناوری بالابرهای مغناطیسی
امروزه استفاده از آسانسورهایی که به شکل مغناطیسی عمل می کنند، کارآمد تر از دیگر آسانسورها می باشند. مزیت های این نوع آسانسور گه به مگلو (maglev) نیز معروف هستند، شامل قیمت کم تر، سرعت بیشتر، اصطکاک کم تر، طول عمر بیشتر و… می شود. همچنین این بالابر هنگام حرکت اصطکاک کم تری دارد. این اتفاق به دلیل عدم تماس بین طناب و قرقره می باشد. همچنین ایمنی و امنیت بسیار بالا در این مدل بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد. به شکلی که تمامی قطعات و استانداردهای رعایت شده در این مدل سبب شده تا به طرز چشمگیری احتمال هرگونه حادثه و یا اختلال در آن، در مقایسه با سایر مدل ها به شدت کاهش پیدا کند.
سیستم های مغناطیسی میزان مصرف برق کمی نیز دارند. همچنین به دلیل عدم ساطع کردن دی اکسید کربن، برای محیط نیز مناسب و سازگار می باشد. اما این سیستم نیز دارای معایبی است. یکی از موارد هزینه بالاتر به دلیل مسیر راهنما آن است، که نسبت به آسانسورهای معمولی بیشتر است. همچنین با گذشت زمان هزینه های نگهداری و سرویس آسانسور مغناطیسی نیز افزایش پیدا می کند. همچنین میزان سرعت این آسانسور در کنار امنیت بالا بسیار مناسب است. با وجود استفاده از قطعات به منظور کنترل سرعت، به همین خاطر گزینه مطلوبی به حساب می آید.
تفاوت آسانسورهای مکانیکی و مغناطیسی
استفاده از تعلیق الکترومغناطیس را می توان یکی از اساسی ترین تفاوت بین این دو بالابر بیان کرد. همان طوری که می دانید وجود سیم پیچ های دایره ای در نوع مغناطیسی باعث ایجاد گرانش و به تعلیق درآوردن آسانسور می شود. همچنین در این سیستم نیازی به طناب فولادی نیز نمی باشد. سرعت این آسانسور بسیار بالا بوده و فناوری کار شده در آن همانی است که برای قطارهای سریع السیر استفاده می شود.
در آسانسورهای مکانیکی همواره از موتور به همراه کابل و وزنه تعادل استفاده می کنند. اما در نوع مغناطیسی از یک موتور خطی بهره می برد که می تواند کابین را هم به شکل عمودی و هم به صورت افقی جا به جا کند. این اتفاق سبب می شود که حتی در یک شافت، دو کابین امکان حرکت داشته باشند. در نتیجه علاوه بر کارایی بیشتر، زمان انتظار افراد برای دسترسی به کابین بعدی را بسیار کاهش می دهد.
ارزیابی ایمنی آسانسورهای مغناطیسی
همان طور که گفته شد، برخی از قطعات در این مدل از بالابرها وجود ندارند. قطعاتی که در سایر آسانسورها نه تنها به عنوان یکی از بخش های محرک آسانسور، بلکه به عنوان بخشی از تامین کننده ایمنی آسانسور نیز مورد استفاده قرار می گیرفتند. از جمله مهم ترین آن ها سیم بکسل ها بودند، که در این مدل حذف شده اند. بر همین اساس بسیاری از افراد گمان می کنند که با حذف این بخش شاید کمی ایمنی در این مدل آسانسور تحت شعاع قرار بگیرد. اما به دلیل استفاده از سیستم دوقلو آسانسور، سیستم چند پیشرانه کابین این قابلیت را دارد، تا مسیر کابین را تحت نرم افزارهایی کنترل کنند. بر همین اساس هیچگونه خطا و خارج شدن از مسیر برای این آسانسور با استفاده از این سیستم اتافق نمی افتد.
نکته دیگری که درباره این نرم افزارها وجود دارد، کنترل میزان فضای موجود در بین کابین ها است. یعنی اگر در زمان حرکت، دو کابین بیش از فاصله مجاز به یکدیگر نزدیک شوند، سرعت آن ها به شکلی خودکار کاهش پیدا می کند. تا زمانی که فاصله آن ها دوباره به حالت ایمن برسد. همچنین در آسانسور مغناطیسی به منظور افزایش ایمنی، از ترمزهای اضطراری نیز در صورت نیاز استفاده می شود. که این سیستم توقف اضطراری به صورت خودکار و مجزا نسبت به سایر بخش ها، مخصوصا در زمان قطعی برق بسیار کارآمد و ضروری است.
خرید آسانسور مغناطیسی
همان طور که گفته شد، این آسانسور مغناطیسی به عنوان نسلی جدید از آسانسور شناخته می شود. که دارای مزیت ها و ویژگی های مختلفی است. اما همواره ساخت و طراحی این نوع آسانسور هنوز به طور کامل در همه دنیا به کار گرفته نشده است. از همین رو با توجه به نوع کاربری از دیگر آسانسورها استفاده می کنند. شما نیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر تر در مورد آسانسور متناسب با نوع ساختمان خود با کارشناسان گروه صنعتی مگا مشورت نمایید. این شرکت به عنوان یکی از برترین تولیدکنندگان و سازندگان در این صنعت همواره بهترین و با کیفیت ترین ها را ارائه می دهد.